22 Δεκ 2024
READING

Το livestreaming είναι η τάση του 2030 στο λιανικό εμπόριο

10 MIN READ

Το livestreaming είναι η τάση του 2030 στο λιανικό εμπόριο

Το livestreaming είναι η τάση του 2030 στο λιανικό εμπόριο

Ψώνια μέσω Livestream. Live commerce. Ζωντανές πωλήσεις. Livestreaming ecommerce. Αυτή είναι η χρονιά που το livestreaming ρίζωσε βαθιά στον κλάδο του λιανικού εμπορίου με υποσχέσεις να ανθίσει σε μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε. 

Μοιράζεται την κεντρική του ιδέα με τα κανάλια οικιακών αγορών στην τηλεόραση, που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον μερικά χρόνια πριν.Αλλά από την άλλη, το 2020 ήταν μια χρονιά όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός αναγκάστηκε σε μεγάλο βαθμό να μείνει στο σπίτι του λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό, τα ψώνια έπρεπε, αναγκαστικά, να έρθουν σε εμάς. 

Ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, οι μάρκες και οι έμποροι λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι η ύπαρξη μιας ψηφιακής σελίδας πωλήσεων δεν αρκεί από μόνη της.Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Υπάρχουν περισσότερες από 24 εκατομμύρια ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου και κάθε μέρα εμφανίζονται περισσότερες. Και η καθεμία από αυτές διεκδικεί πελάτες. 

Οι ηλεκτρονικές αγορές αποτελούν συχνά έναν “στατικό” κόσμο διαφημίσεων, homepages, κριτικών και αποτελεσμάτων αναζήτησης. Η διαδικασία της αγοράς μέσω διαδικτύου μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά όχι απαραίτητα συναρπαστική. Από την άλλη πλευρά, το livestreaming ecommerce συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της ψηφιακής και της φυσικής εμπειρίας αγορών. 

Είναι η τάση του λιανικού εμπορίου του 2020 και είναι κάτι πολύ παραπάνω από έναν απλό τρόπο να πωλούνται τα προϊόντα κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία. Πρόκειται για μια μόνιμη αλλαγή και οι λιανοπωλητές πρέπει να είναι έτοιμοι για αυτήν.

Τι είναι το live commerce; 

Το live commerce είναι όταν οι πελάτες παρακολουθούν βίντεο σε ζωντανή ροή, στο οποίο εμφανίζονται πραγματικοί άνθρωποι, και μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα που βλέπουν σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το livestreamed περιεχόμενο διασκεδάζει τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα τους ενημερώνει. Μπορεί να προσφέρει έμπνευση και να συστήσει στους πελάτες νέα προϊόντα και μάρκες. 

Εκτός αυτού, παρέχει ένα στοιχείο κοινωνικής αλληλεπίδρασης με τον παρουσιαστή, αφού οι πελάτες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω βιντεοκλήσης ή μέσω των σχολίων. Αυτός με τη σειρά του, μπορεί να ανταποκριθεί σε ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με τη χρήση και την απόδοση των προϊόντων. Έτσι, προσφέρει μια πολύ καλύτερη εικόνα του πώς είναι το προϊόν στην πραγματικότητα, καλύτερα από ό,τι ένα απλό βίντεο ή φωτογραφία.

Το livestreamed περιεχόμενο μπορεί να εμφανίζεται στην εφαρμογή ενός λιανοπωλητή, στην ιστοσελίδα του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή/και σε άλλες πλατφόρμες.

Πόσο σημαντικό είναι το live commerce; 

Τον Νοέμβριο του 2019, η Kim Kardashian πούλησε 15.000 μπουκάλια αρώματος μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα κοινό 13 εκατομμυρίων, μέσω ενός livestream της Tmall Global (που ανήκει στο Alibaba), μαζί με έναν κορυφαίο Κινέζο influencer. 

Ενώ η δημοσιότητα της Κιμ έπαιξε, σαφώς, σημαντικό ρόλο, στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκεται ο He Hai του διαδικτυακού κοσμηματοπωλείου UU Pearl με έδρα το Taobao. Αυτός ο ανεξάρτητος λιανοπωλητής έχει επίσης δει τεράστια επιτυχία από το livestreaming, ανοίγοντας μπροστά στην κάμερα, μέχρι και 1000 όστρακα την ημέρα αποκαλύπτοντας μαργαριτάρια. Το Tech in Asia ανέφερε ότι το 80% των εσόδων του προέρχεται από το livestreaming.

Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Το 2016 αναφέρθηκε ότι η αγορά του live video streaming στην Κίνα αυξήθηκε κατά 180%. Αυτό ισοδυναμούσε με έσοδα περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αν και αυτό δεν αφορά μόνο το λιανικό εμπόριο). 

Ήταν το ίδιο έτος που ο κινεζικός γίγαντας Alibaba πρόσθεσε δυνατότητες ζωντανής μετάδοσης στις διαδικτυακές ιστοσελίδες αγορών του Tmall και Taobao. Μια έκθεση σημείωσε ότι οι προβολές προϊόντων στο Taobao Live αυξήθηκαν κατά 309% το 2019 σε 35,03 εκατομμύρια. 

Ο αριθμός των προϊόντων που όντως πουλήθηκαν αυξήθηκε, επίσης, μαζικά σε 2,36 εκατομμύρια το 2019. Αυτό είναι 430% περισσότερο από ό, τι το 2018, όταν πραγματοποιήθηκαν μόλις 445.000 πωλήσεις προϊόντων μέσω του Taobao Live. Αυτοί οι αριθμοί φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί και πάλι κατά τη διάρκεια του 2020.

Γιατί το live commerce αποκτά τώρα μεγάλη απήχηση; 

Αυτό που συνέβαλλε στην υιοθέτηση του live commerce είναι η παγκόσμια πανδημία του Covid–19. Η πανδημία έχει αναγκάσει τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τις μάρκες να αναζητήσουν νέους τρόπους, όχι μόνο για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά και για να προσελκύσουν εξαρχής τους πελάτες τους. 

Τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι λιανοπωλητές αξιοποίησαν το livestreaming ecommerce από ανάγκη, αλλά εν τέλει ανακάλυψαν μια, ενδεχομένως εξαιρετικά επικερδή, νέα πηγή εσόδων.

Πώς μπορεί το λιανικό εμπόριο να εξασφαλίσει την επιτυχία του live commerce; 

Το κλειδί για το livestreaming λιανικό εμπόριο είναι να απευθύνεται στους σωστούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθήσουν τους σωστούς ανθρώπους να κάνουν σχεδόν τα πάντα – ακόμη και αν δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Αυτό αποδεικνύεται από την άνοδο των unboxing videos, του streaming βιντεοπαιχνιδιών, της ριάλιτι τηλεόρασης, του καθημερινού vlogging και ούτω καθεξής. 

Οι καλοί παρουσιαστές του livestreaming ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να “κρατήσουν” τους καταναλωτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λειτουργώντας ως πηγή ψυχαγωγίας. Το πλεονέκτημα των αγορών μέσω livestream σε σχέση με το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πραγματοποίηση μιας πώλησης, ειδικά στην περίπτωση νέων πελατών. 

Για κάθε πελάτη που είναι ιδιαίτερα ενημερωμένος για μια μάρκα, υπάρχουν πολλοί που δεν είναι. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πελαγώσουν και να μπερδευτούν μπροστά σε όλες τις επιλογές και τα σχετικά οφέλη των προϊόντων της.Το livestreamed ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να χρησιμεύσει για να συστήσει μια μάρκα και ένα προϊόν στο κοινό, με πολύ κατατοπιστικό τρόπο. Οι παρουσιαστές όχι μόνο έχουν χώρο για να μοιραστούν περισσότερες πληροφορίες, αλλά μπορούν επίσης να δεχτούν ερωτήσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή του chat, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των πιθανών πελατών.

Ποιοί λιανοπωλητές πρωτοπορούν σε αυτόν τον κλάδο; 

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει έλλειψη λιανοπωλητών που εξερευνούν το livestreaming ecommerce. Προς το παρόν αυτό φαίνεται να χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα – μετάδοση στις μάζες και εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις. 

Το πρώτο αφορά livestream shopping events που μπορεί να δει ο καθένας. Αυτοί είναι οι τύποι εκπομπών που βλέπουμε στις μεγάλες πλατφόρμες όπως το Taobao Live και το Tmall Global. Οι πελάτες μπορούν να σχολιάζουν τα streams και να θέτουν ερωτήσεις τις οποίες οι παρουσιαστές μπορούν στη συνέχεια να διαβάζουν και να απαντούν. Είναι αυτές οι εκπομπές ευρέως κοινού που έχουν τη μεγαλύτερη ομοιότητα με ένα αναβαθμισμένο παραδοσιακό κανάλι οικιακών αγορών. 

Η Monki, που ανήκει στην H&M, είναι μια μάρκα που έχει πειραματιστεί με το livestreaming ecommerce, που συνδυάζει τη συζήτηση και την έμπνευση γύρω από τις επιλογές μόδας, προσφέροντας τη δυνατότητα αγοράς των προϊόντων που προβάλλονται. Άλλες μάρκες που ενστερνίζονται αυτήν την τάση είναι οι JCPenneyL’OrealTommy Hilfiger και Levi’s.

Στον κλάδο των πολυτελών προϊόντων, η Burberry ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μεταδώσει μέσω livestreaming την επίδειξη μόδας Spring/Summer 2021 μέσω του Twitch, μιας πλατφόρμας στην οποία πραγματοποιούνται livestreams βιντεοπαιχνιδιών. 

Υπάρχει επίσης ένα εξατομικευμένο στοιχείο στο livestream shopping.Τον Απρίλιο, το Curry’s PC World παρουσίασε το ShopLive, το οποίο συνδέει τους πελάτες με το προσωπικό του καταστήματος μέσω βιντεοκλήσεων για να συζητήσουν τις αγορές τους και να λάβουν συστάσεις.Αυτές οι ιδιωτικές κλήσεις προσφέρουν στους πελάτες πρόσβαση στην τεχνογνωσία του προσωπικού από την άνεση του σπιτιού τους. Στην περίπτωση αγοράς προϊόντων υψηλής αξίας, όπως τα ηλεκτρονικά είδη, αυτό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πραγματοποίηση μιας πώλησης. 

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο live commerce για ιδιώτες είναι η Hero. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νούμερο 1 εφαρμογή εικονικών πωλήσεων, η Hero προσφέρει μια σειρά από χαρακτηριστικά για πωλήσεις μέσω βίντεο, chat και livestreaming. Η εφαρμογή συνδέει το προσωπικό του καταστήματος με τους πελάτες, για να τους βοηθήσει με τις αγορές τους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός chatbot, μέσω του οποίου μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να μοιραστούν περισσότερες πληροφορίες και να στείλουν εικόνες/βίντεο. Το Hero προσφέρει επίσης τη δυνατότητα στο προσωπικό να βλέπει τι αγοράζουν οι πελάτες και να προσφέρει συστάσεις. 

Στη συνέχεια, υπάρχουν και οι βιντεοκλήσεις μέσω livestream. Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί στις συσκευές του προσωπικού, επιτρέποντάς τους να μετατρέψουν τις ώρες ηρεμίας στο κατάστημα σε online πωλήσεις μέσω ζωντανών βιντεοκλήσεων με τους πελάτες. Η Hero αναφέρει ότι οι πελάτες έχουν 21 φορές περισσότερες πιθανότητες να αλλάξουν γνώμη για ένα προϊόν μετά από μια βιντεοκλήση με το προσωπικό. Ένας στους τρεις πελάτες πηγαίνει στο κατάστημα μετά από μια αλληλεπίδραση μέσω του Hero. Επίσης ότι οι πελάτες φαίνεται να ξοδεύουν έως και 70% περισσότερο. 

Το Hero συνεργάζεται με πολλά μεγάλα εμπορικά σήματα, όπως η Nike, η Levi’s, η Deciem, η Chloe και, πρόσφατα, η Ted Baker. Πρόσφατα, έχει επεκτείνει τις δυνατότητες του live commerce με το Shoppable Stories. Αυτό επιτρέπει στο προσωπικό του καταστήματος να καταγράφει σύντομα βίντεο, που μπορούν να εμφανίζονται στην ιστοσελίδα μιας μάρκας ή στη σελίδα του προϊόντος της. Στη συνέχεια, οι καταναλωτές μπορούν να ψωνίσουν τα προϊόντα ή να ζητήσουν να κάνουν μια βιντεοκλήση με το προσωπικό ή να συνομιλήσουν μαζί του μέσω του chat.

Το livestreamed commerce είναι το μέλλον του λιανικού εμπορίου

Το Livestreaming ήρθε για να μείνει.Η έννοια αυτή έχει αρχίσει να εξελίσσεται με διάφορους τρόπους. Τον Ιούλιο, το Google εγκαινίασε το Shoploop, μια πειραματική πλατφόρμα αγορών μέσω βίντεο, η οποία στοχεύει στη συγχώνευση πολλαπλών βημάτων αγορών σε ένα.Κάθε βίντεο στο Shoploop διαρκεί λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα και προσφέρει κριτικές προϊόντων, συμβουλές και tricks, how–to’s και hacks.

Αντίστοιχες προσπάθειες έχει ξεκινήσει και το YouTube. Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει από τους δημιουργούς να χρησιμοποιούν το λογισμικό του για να επισημαίνουν τα προϊόντα που εμφανίζονται στα βίντεό τους. Τα δεδομένα αυτά επιστρέφουν στην Google, όπου και αναλύονται.

Αν και προς το παρόν πρόκειται μόνο για ένα πείραμα, είναι πολύ πιθανό να δούμε πώς το YouTube θα μπορούσε να γίνει ένας τόπος όπου τα προβαλλόμενα προϊόντα είναι άμεσα διαθέσιμα για αγορά. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις, καθώς το YouTube φιλοξενεί τεράστιες ποσότητες υλικού με δυνατότητες πωλήσεων.

Ωστόσο, το επόμενο μεγάλο πράγμα για το livestream shopping; Το φυσικό κατάστημα. 

Η μάρκα ομορφιάς BeautyCounter μόλις άνοιξε ένα νέο κατάστημα στο Λος Άντζελες, το οποίο είναι φτιαγμένο με γνώμονα το livestreaming. Διαθέτει ένα στούντιο περιεχομένου εντός του καταστήματος, το οποίο είναι πλήρως ορατό από τον χώρο του καταστήματος.

Στόχος της εταιρίας είναι να κινηματογραφεί τα πάντα, από επιδείξεις και tutorials μέχρι εκδηλώσεις και να παρουσιάζει προϊόντα απευθείας μέσα από το χώρο του καταστήματος. Τα livestreams θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του BeautyCounter, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν εύκολα να ψωνίζουν ό,τι βλέπουν.Τα livestreams διαθέτουν λειτουργία σχολιασμού, ώστε οι πελάτες να μπορούν να κάνουν ερωτήσεις και να απαντηθούν ζωντανά. 

Αυτό επιτρέπει στο BeautyCounter να μεγιστοποιήσει την απόδοση της επένδυσης στα καταστήματά του. Το προσωπικό μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες που επισκέπτονται το φυσικό κατάστημα, αλλά κατά τη διάρκεια ήρεμων περιόδων μπορεί να μεταβεί σε μια ζωντανή μετάδοση για να βοηθήσει τους online πελάτες, να επιδείξει προϊόντα και να μοιραστεί συμβουλές. 

Το κατάστημα λειτουργεί, επίσης, ως πηγή περιεχομένου για την ιστοσελίδα του BeautyCounter, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην επισκεψιμότητα και τις συναλλαγές. Μετατρέπει έναν χώρο, ο οποίος τυπικά θα μπορούσε να είναι προσβάσιμος μόνο από όσους βρίσκονται στην άμεση περιοχή, σε κάτι που μπορεί να προσεγγιστεί από πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι μια προσέγγιση που ενδεχομένως να υιοθετήσουν και άλλοι λιανοπωλητές για νέα καταστήματα ή ανακαινίσεις καταστημάτων. Εξάλλου, το κατάστημα λιανικής πώλησης είναι ήδη μια “ζωντανή” αγοραστική εμπειρία. Τα διαδικτυακά κανάλια έχουν τεράστιο κοινό. Οι αγορές μέσω live streaming μπορούν να γεφυρώσουν αυτά τα δύο στοιχεία. 

Το καλύτερο από όλα είναι ότι εξυπηρετεί τη “νέα κανονικότητα”, αλλά δεν εξαρτάται πλήρως από αυτήν. Είναι μια ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή λόγω της ευελιξίας της. Και υποδεικνύει ότι το μέλλον του λιανικού εμπορίου θα εξακολουθεί να είναι “ζωντανό και προσωπικό” – απλά όχι με τον ίδιο τρόπο που ήταν παλαιότερα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.