Οι εργαζόμενοι στα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης αναμένεται να ασχολούνται με τις παραγγελίες στο κατάστημα και στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, οι retailers προσπαθούν να βρουν νέα τεχνολογικά εργαλεία για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να διαχειριστούν τον αυξανόμενο κατάλογο των εργασιών για τις οποίες είναι υπεύθυνοι.
Η λύση για πολλούς είναι να δημιουργήσουν εφαρμογές για κινητά ειδικά για τους υπαλλήλους του καταστήματος. Η Walmart, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δημιούργησε μια νέα εφαρμογή για κινητά που ονομάζεται Me@Walmart. Μέσω της εφαρμογής, οι υπάλληλοι του καταστήματος μπορούν να διαχειριστούν τις βάρδιες τους και να δουν τα χρονοδιαγράμματά τους, να απαντούν σε κοινές ερωτήσεις, όπως που βρίσκονται ορισμένα αντικείμενα στο κατάστημα και να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να σκανάρουν εμπορεύματα.
Εκτός από τη Walmart, η Target έχει και αυτή μια εφαρμογή για κινητά που απευθύνεται σε υπαλλήλους εδώ και τέσσερα χρόνια και ονομάζεται myCheckout. Παράλληλα, άλλοι έμποροι λιανικής, όπως η Lowe, αποφάσισαν να δημιουργήσουν εφαρμογές για τους εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν νέες εργασίες. Οι ειδικοί της βιομηχανίας προβλέπουν ότι όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές θα στρέφονται σε κινητά, επειδή είναι η τεχνολογία με την οποία οι εργαζόμενοι είναι πιο άνετοι. Η Walmart υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση από ότι οι άλλοι λιανοπωλητές, οι οποίοι συνήθως θα δίνουν στους υπαλλήλους κοινόχρηστα tablet για πρόσβαση στις εφαρμογές. Αντίθετα η Walmart θα προσφέρει σε περισσότερους από 740.000 συνεργάτες της ένα smartphone δωρεάν, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο εντός όσο και εκτός του ωραρίου εργασίας.
Ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων χρήσης
Οι έμποροι λιανικής έχουν πειραματιστεί στο παρελθόν με τη δημιουργία εφαρμογών για κινητά, αλλά ορισμένες από τις προσπάθειες είχαν περιορισμένες περιπτώσεις χρήσης. Το 2018 η Home Depot, για παράδειγμα, δημιούργησε μια εφαρμογή για κινητά με παιχνίδια για την εκπαίδευση των καινούριων εργαζομένων.
Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε αυτήν την τελευταία τάση δημιουργίας εφαρμογών για υπαλλήλους είναι το αυξανόμενο ποσοστό διαδικτυακών παραγγελιών που πραγματοποιούνται ή παραλαμβάνονται στα καταστήματα. Αυτό κατέστησε πλέον απαραίτητο για τους υπαλλήλους σε πολλά καταστήματα λιανικής να μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από τον ιστότοπο της εταιρείας τους αμέσως. Η εφαρμογή myCheckout της Target, την οποία ξεκίνησε η εταιρεία το 2017, χρησιμοποιείται κυρίως από υπαλλήλους των καταστημάτων για να βοηθήσει τους πελάτες να κάνουν παραγγελίες στο διαδίκτυο, εάν δεν μπορούν να βρουν το αντικείμενο που αναζητούν στο κατάστημα. Οι υπάλληλοι της Target μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή σε σαρωτές εξοπλισμένους με αναγνώριση πιστωτικών καρτών, ώστε να μπορούν επίσης να ολοκληρώσουν την παραγγελία για τους πελάτες επί τόπου.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, υπήρχαν, επίσης, περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες οι υπάλληλοι του καταστήματος χρειάζονταν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό ώθησε την Lowe’s, για παράδειγμα, να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα βοηθάει τους υπεύθυνους καταστημάτων να παρακολουθούν τον αριθμό των πελατών που βρίσκονται στο κατάστημα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τηρούν τα όρια χωρητικότητας.
Η άλλη πιο συνηθισμένη περίπτωση χρήσης εφαρμογών για κινητά είναι για να βοηθούν τους υπαλλήλους να διαχειρίζονται τις βάρδιες ή να επικοινωνούν ενώ βρίσκονται στη δουλειά. Το 2019, η American Eagle παρουσίασε μια εφαρμογή που ονομάζεται Real Rewards, μέσω της οποίας οι υπεύθυνοι και οι υπάλληλοι του καταστήματος μπορούσαν να ανταμείψουν ο ένας τον άλλον για την ολοκλήρωση των στόχων πωλήσεων και άλλων εργασιών, καθώς και να κερδίσουν ορισμένα προνόμια όπως δωροκάρτες.
Η δημιουργία μιας εφαρμογής για τους υπαλλήλους του καταστήματος απαιτεί κάτι περισσότερο από την πρόσληψη προγραμματιστών λογισμικού. Οι εταιρείες πρέπει να διανέμουν συσκευές στους υπαλλήλους για πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές. Συχνά, αυτό γινόταν με κοινόχρηστα tablet ή smartphone που χρησιμοποιούσαν οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους και στη συνέχεια τα παρέδιδαν μόλις τελείωνε η βάρδια τους.
Ωστόσο, η Walmart ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση στη νέα της εφαρμογή, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μετατόπιση του ρόλου που παίζει η τεχνολογία στη ζωή των εργαζομένων λιανικής. Η Walmart δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα προσφέρει σε 740.000 υπαλλήλους καταστήματος ένα νέο smartphone Samsung Galaxy XCover Pro, το οποίο μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιήσουν ως δικό τους προσωπικό τηλέφωνο.
Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των κινητών και ότι οι υπάλληλοι μπορούν να συνδεθούν στην εφαρμογή Me@Walmart μόνο όταν βρίσκονται στη δουλειά. Αυτό δεν μπορεί να καθησυχάσει πλήρως τους υπαλλήλους που ανησυχούν σχετικά με τη χρήση ενός τηλεφώνου που παρέχεται από τον εργοδότη τους, αλλά η τάση των retailers να δημιουργούν εφαρμογές για κινητά για τους υπαλλήλους τους δεν αναμένεται να επιβραδυνθεί.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.