20 Απρ 2024
READING

Η ανάγκη για αυθεντικές μάρκες

4 MIN READ

Η ανάγκη για αυθεντικές μάρκες

Η ανάγκη για αυθεντικές μάρκες

Ζούμε σε μια εποχή όπου η οικονομία της αυθεντικότητας κυριαρχεί. Οι καταναλωτές έχουν αναλάβει τον έλεγχο και, χάρη στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να δουν με τα μάτια τους τι είναι αληθινό και τι όχι. Μπορούν να δουν πότε μια επιχείρηση δεν κρατάει το λόγο της ή πότε είναι ψεύτικη και απλώς λειτουργεί με βάση αυτό που νομίζει ότι θέλουν οι καταναλωτές. 

Για πολλές δεκαετίες, οι εταιρείες αναζητούσαν τις πεποιθήσεις τους έξω από τον οργανισμό  τους. Έχουν ξοδέψει απίστευτο χρόνο και χρήμα πληρώνοντας ειδικούς για να ρωτήσουν τους καταναλωτές τι πρέπει να αντιπροσωπεύει το brand τους. Μόλις ανακαλύψουν έναν ελκυστικό χώρο, χρησιμοποιούν πολλά χρήματα και περίτεχνο marketing για να προσπαθήσουν να πείσουν τους καταναλωτές να το υιοθετήσουν. 

Όμως αυτό αποτελεί ψεύτικη αυθεντικότητα και οι καταναλωτές την απορρίπτουν. Την απορρίπτουν για τις επιχειρήσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την απορρίπτουν για τους πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης, τη θρησκεία και σε πολλούς άλλους θεσμούς.

Από την άλλη πλευρά, όταν οι καταναλωτές βλέπουν μια επιχείρηση με μια αυθεντική πεποίθηση για το brand, την οποία και ενστερνίζονται – και η επιχείρηση αντανακλά αυτή την πεποίθηση σε ό,τι κάνει – αφοσιώνονται σε αυτήν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τους καταναλωτές τους ενδιαφέρει η πίστη, όχι η κολακεία.

Η επιτυχία της εταιρίας Dyson 

Η Dyson είναι μια μάρκα που έχει χρησιμοποιήσει την πίστη της στη δύναμη του εξαιρετικού σχεδιασμού, για να δημιουργήσει καλύτερα προϊόντα διαφόρων ειδών. Η Dyson δεν αναζητά απαντήσεις από τους καταναλωτές- κάνει αυτό που πιστεύει και αναζητά την υποστήριξη των καταναλωτών. Είναι μια μάρκα που πιστεύει πραγματικά ότι ο γενναίος σχεδιασμός, σε συνδυασμό με την inventive engineering και τη συνεχή βελτίωση, μπορεί και πρέπει να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Και ο κόσμος την υποστηρίζει. 

Η ισχυρή, συνεπής και ξεκάθαρη πεποίθηση της Dyson έχει δημιουργήσει μια απίστευτα επιτυχημένη μάρκα, όχι μόνο από άποψη οικονομικής επιτυχίας, αλλά και ως κολοσσός της καινοτομίας, που αναστατώνει και επηρεάζει κατηγορίες, ακόμη και ολόκληρους κλάδους. Η Dyson είναι ακλόνητα προσηλωμένη στην πεποίθησή της και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά πιστή πελατειακή βάση – που είναι πρόθυμη να την ακολουθήσει σε ο,τι κάνει.

Η αυθεντικότητα φέρνει δύναμη

Για τους ανθρώπους σήμερα, η αυθεντικότητα είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη – αυθεντικότητα που να ζει σταθερά στον πυρήνα μιας μάρκας. Οι άνθρωποι αναζητούν το λόγο για τον οποίο μια μάρκα κάνει αυτό που κάνει και το λόγο ύπαρξης του προϊόντος/υπηρεσίας της. Εάν μια μάρκα έχει μια βασική πεποίθηση και οι καταναλωτές συμφωνούν με αυτήν, είναι πιο πιθανό να την υποστηρίξουν. 

Ως εκ τούτου, κάθε μάρκα πρέπει να ανακαλύψει, ή να ξαναβρεί, τη βασική της πεποίθηση. 

Αυτού του είδους η αυθεντική πεποίθηση της μάρκας πρέπει να είναι πραγματικά θεμελιώδης- πρέπει να πηγάζει από τις αρχές της επιχείρησης. Πολύ συχνά, οι μάρκες συγχέουν τις αρχές με τις πρακτικές. Νομίζουν ότι ορισμένες πρακτικές μπορούν να καθορίσουν το brand τους ενώ, στην πραγματικότητα, οι πρακτικές μπορεί να είναι ευμετάβλητες, ενώ οι αρχές όχι. 

Το να το γνωρίζει κανείς αυτό είναι μόνο η μισή λύση – είναι μια καλή αρχή – αλλά αν μια μάρκα δεν μπορεί να εδραιώσει αυτή την πεποίθηση στην κουλτούρα της, θα είναι πάντα μόνο μια αρχή. Κάθε οργανισμός πρέπει να ξέρει πώς να δεσμευτεί σε αυτήν. 

Αυτό υπερβαίνει το “marketing”. Πρόκειται για τον ορισμό και την ενσωμάτωση της βασικής αρχής του τι αντιπροσωπεύει το brand. Διότι δεν είναι μόνο οι καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν αυτό που αντιπροσωπεύει μια μάρκα. Το ίδιο κάνουν και οι εργαζόμενοι, τα ενδιαφερόμενα μέρη και οι μέτοχοι.

Υπάρχουν όμως σταθεροί παράγοντες που συμβάλλουν στο να “βγει” μια μάρκα από την πορεία της. Έτσι, η εδραίωση και η διατήρηση αυτής της αυθεντικότητας απαιτεί ταλέντο, δημιουργικότητα, εξαιρετική εκτέλεση και πολλή επιμονή. 

Το branding ξεκινά από μέσα, με την εσωτερική κουλτούρα. Σίγουρα, πολλοί χαρακτηρίζουν το branding ως εξωτερική δύναμη που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τον καταναλωτή να εμπλακεί και να μην απομακρυνθεί, και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά το branding δεν είναι μόνο μια άσκηση design και μηνυμάτων – αποτελεί δέσμευση σε μια συμπεριφορά. Και αν αυτή η συμπεριφορά δεν συμβαδίζει με την εξωτερική έκφραση του brand, τότε είναι καταδικασμένο να θεωρηθεί απλώς ένα ακόμη τέχνασμα marketing. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα πρότυπο για τη διατύπωση και την εδραίωση των βασικών πεποιθήσεων μιας εταιρίας. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η επιτυχία είναι μεγάλη όταν αυτό γίνεται σωστά.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.