Πώς τα Crocs έγιναν και πάλι cool

Την περασμένη χρονιά, εν μέσω της πανδημίας και μιας οικονομικής ύφεσης που έπληξε σχεδόν κάθε κλάδο, η μάρκα που όλοι αγαπούν να μισούν βίωσε τα μεγαλύτερα έσοδα στην ιστορία της.  

Μετά την ακμή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τα Crocs υπέφεραν. Το 2008, έχοντας βουνά από παπούτσια και κανέναν να τα αγοράσει, η Crocs υπέστη ζημία 185 εκατομμυρίων δολαρίων. Η καινοτομία των λαστιχένιων παπουτσιών έφυγε και, μέχρι πρόσφατα, η Crocs είχε εξαφανιστεί. 

Η επανεμφάνιση των Crocs μπορεί να αποτελεί έκπληξη για όσους δεν γνωρίζουν τον κόσμο της Γενιάς Z. Η Crocs έχει κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να προσεγγίσει τη Γενιά Z, ξεκινώντας επιτυχημένες συνεργασίες με τον Justin Bieber, τον Bad Bunny και τον Post Malone – μεταξύ άλλων.Οι συνεργασίες της Crocs έχουν καθορίσει την συνεχή επιτυχία της. Το άλλο είναι η ψηφιακή της αντίληψη. 

Για τις μάρκες που απευθύνονται στη Γενιά Ζ, το να μην έχουν TikTok είναι τόσο κακό όσο το να μην έχουν ιστοσελίδα. Από τον Αύγουστο του 2020, το TikTok έχει εκτοξευθεί και αριθμεί περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες. Πάνω από το 60% αυτών των χρηστών ανήκουν στη Γενιά Z . Η απήχηση στο TikTok είναι περίπου είκοσι μία φορές μεγαλύτερη από αυτή του Facebook ή του Instagram, με ένα συγκλονιστικό ποσοστό 118%. Παραμένει μία από τις λίγες πλατφόρμες που προσφέρουν δυνητική ανάπτυξη χωρίς υποστήριξη επί πληρωμή. 

Η Crocs είδε από νωρίς τις δυνατότητες της πλατφόρμας και σημείωσε τεράστια επιτυχία χρησιμοποιώντας τη στρατηγική περιεχομένου flicker, flash, flare του TikTok.

Flicker περιεχόμενο – Reactive

Αυτό το περιεχόμενο είναι αντιδραστικό. Είναι ίσως αυτό για το οποίο είναι περισσότερο γνωστό το TikTok: περιεχόμενο χαμηλής παραγωγικής αξίας που ενθαρρύνει τη συμμετοχή στις τάσεις και δημιουργεί το engagement της κοινότητας. Το περιεχόμενο Flicker περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε trending hashtags, ήχους ή memes. 

Η Crocs αναγνώρισε γρήγορα την αξία της ενσωμάτωσης του περιεχομένου flicker στη στρατηγική της. 

Για παράδειγμα, συμμετείχαν στην πρόκληση χορού OH NA NA NA NA, δείχνοντας γιατρούς να χορεύουν με τα Crocs τους

Flash περιεχόμενο – Proactive 

Αυτό το περιεχόμενο είναι προσχεδιασμένο ή/και περιστασιακό. Το περιεχόμενο Flash είναι καλύτερο για την ανάδειξη του προϊόντος μιας μάρκας και τείνει να προτιμάται σε σχέση με τα τυπικά TikToks. Δίνει ζωή στην εμπορική ιστορία της μάρκας με έναν πρωτότυπο, διασκεδαστικό τρόπο – ενσωματώνοντας στοιχεία όπως επαναλαμβανόμενα storylines ή formats.  

Η Crocs χρησιμοποιεί περιεχόμενο flash για να αναδείξει νέες συνεργασίες με οπτικό υλικό που αποπνέει νοσταλγία ή ανεβάζει τον cool-factor της, συμπεριλαμβάνοντας είδωλα της Pop κουλτούρας.

Flare περιεχόμενο – Πρωτοβουλίες εκστρατειών μεγάλης κλίμακας

Το περιεχόμενο Flare προορίζεται για την προώθηση εκστρατειών μεγαλύτερης κλίμακας. Πρέπει να είναι ελκυστικό και να προτρέπει το κοινό να δημιουργήσει. Περιλαμβάνει γνωστές προκλήσεις και χορηγούμενα εφέ. Όλα αυτά αποδίδουν ακόμη καλύτερα όταν γίνονται σε συνεργασία με influencers. 

Η Crocs εκτέλεσε το περιεχόμενο flare άψογα. Δημιούργησε την πρόκληση #StrapBack που χρησιμοποίησε για να προωθήσει μια συνεργασία με την Afterpay, προσλαμβάνοντας influencers του TikTok για να δημιουργήσουν κωμικές σκηνές και χορούς που επεσήμαναν πόσο οικονομικά προσιτά είναι τα Crocs και ανέθεσαν στους θεατές να δημιουργήσουν τις δικές τους. Η καμπάνια συγκέντρωσε 7,2 δισεκατομμύρια προβολές

Το αποτέλεσμα 

Παρά τα χρόνια των δυσκολιών, τα Crocs έχουν επιστρέψει ως βασικό “αξεσουάρ” της Γενιάς Z. Η γρήγορη υιοθέτηση του TikTok, η περίπλοκη κατανόηση της Γενιάς Ζ και οι έξυπνες συνεργασίες οδήγησαν σε έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες όλων. Το TikTok είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική μεταβλητή. Η πλατφόρμα παρέχει 118% απήχηση και μέσο όρο engagement 7%. Ενώ κάθε νέα πλατφόρμα μπορεί να είναι αποθαρρυντική, το TikTok προσφέρει ένα format που βοηθά τις μάρκες να τα καταφέρουν. Με την εφαρμογή της στρατηγικής περιεχομένου flicker, flash, flare κάθε μάρκα μπορεί να αποκτήσει και να αυξήσει το κοινό της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here