25 Απρ 2024
READING

Η εφαρμογή πλοήγησης Citymapper

4 MIN READ

Η εφαρμογή πλοήγησης Citymapper

Η εφαρμογή πλοήγησης Citymapper

Όταν η εφαρμογή πλοήγησης Citymapper ξεκίνησε μια εκστρατεία crowdfunding νωρίτερα αυτό το μήνα, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ο αρχικός στόχος του 1 εκατομμυρίου λιρών επιτεύχθηκε μέσα σε λίγες ώρες και η καμπάνια έπρεπε να κλείσει μετά από μόλις μία ημέρα, όταν σχεδόν 9.000 επενδυτές έσπευσαν να αποκτήσουν τις μετοχές της. Σε μία από τις ταχύτερες συγκεντρώσεις κεφαλαίων στην ιστορία της πλατφόρμας crowdfunding Crowdcube, το Citymapper κατέληξε να λάβει 6,7 εκατ. λίρες μετρητών σε μόλις 24 ώρες, με τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση να ανέρχεται στις 100.000 λίρες.

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι ενθουσιασμένοι με την εκστρατεία. Στον πίνακα συζητήσεων του Crowdcube οι δυνητικοί επενδυτές κατήγγειλαν την έλλειψη οικονομικών ή στρατηγικών πληροφοριών από τη ζημιογόνο εταιρία.

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο του Citymapper είναι “ατυχές” το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι αποθαρρύνθηκαν από το crowdfunder λόγω της έλλειψης λεπτομερών οικονομικών πληροφοριών, αλλά αναφέρει ότι έχει ανάμεικτα συναισθήματα για αυτό το feedback. Δήλωσε ότι τα ιστορικά οικονομικά στοιχεία της εταιρίας είναι διαθέσιμα στο Companies House.

Η δωρεάν εφαρμογή, η οποία σχεδιάζει διαδρομές για τους χρήστες σε 80 πόλεις σε όλο τον κόσμο, παράγει έσοδα από την ταξιδιωτική κάρτα της, Citymapper Pass. Έχει επίσης εισαγάγει μια συνδρομητική υπηρεσία – Club – που παρέχει στους χρήστες βελτιωμένες λειτουργίες, όπως προειδοποίηση για βροχές και δυνατότητα εξατομίκευσης της εφαρμογής. Μέσω του καναλιού affiliate, το Citymapper λαμβάνει επίσης ένα μικρό ποσό κάθε φορά που ένας χρήστης καλεί ταξί ή κάνει κράτηση ενός σκούτερ μέσω της πλατφόρμας του.

Αν και δεν είναι σαφές πόσα ακριβώς έσοδα απέφεραν αυτές οι δραστηριότητες πριν από την πανδημία, τα στοιχεία που δημοσίευσε το Citymapper τον Μάρτιο του 2020 έδειξαν ότι σχεδόν στέρεψαν εν μία νυκτί μόλις ήρθε η πανδημία. Ο δείκτης κινητικότητας (Mobility Index) του Citymapper έδειξε ότι ο αριθμός των μετακινήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο μειώθηκε κατά 90% από τη μία ημέρα στην άλλη, ενώ σε πόλεις όπως το Μιλάνο, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι η μείωση ήταν πιο κοντά στο 95%. Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, η κατάσταση απέχει πολύ από το να διορθωθεί. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν αδύνατο να επιτευχθούν κέρδη.

Το τρέχον σχέδιο ανάπτυξης είναι να κάνει γνωστή την εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιείται ήδη από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό. Στόχος του Citymapper είναι να καλύψει όλες τις μεγάλες πόλεις του μετρό στον κόσμο. Έξι ιταλικές πόλεις και οκτώ στην Ισπανία θα προστεθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η τρίτη πηγή εισοδήματος – εκτός των Club και Pass – που στοχεύει το Citymapper βασίζεται στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, πουλά πτυχές της λειτουργικότητάς της σε άλλες εταιρίες. Η επιχείρηση ηλεκτρονικών σκούτερ Dott, με έδρα το Άμστερνταμ, είναι ένας από τους πελάτες της. Η γαλλική εφαρμογή Zenly, που ανήκει στη Snap και επιτρέπει στην οικογένεια και τους φίλους να παρακολουθούν ο ένας τον άλλον, είναι ακόμα μια.

Μία από τις προκλήσεις του Citymapper, όπως και κάθε εφαρμογής travel-planning, είναι ότι οι χρήστες το χρησιμοποιούν μόνο για μη συνηθισμένες διαδρομές. Ταυτόχρονα, όταν προσπάθησε να περάσει από το εικονικό στο φυσικό περιβάλλον, το Citymapper συνειδητοποίησε ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα όταν διαχειρίζεσαι φυσικά στοιχεία. Όμως, η εταιρία σταμάτησε αυτό το εγχείρημα γιατί όδευε στο να συσχετιστεί με τα λεωφορεία, πράγμα που δεν επιθυμούσε. 

Ίσως είναι η απλότητα του Citymapper που έχει κάνει την εφαρμογή τόσο δημοφιλή. Σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του, όπως το Google Maps, είναι σχεδιασμένο για έναν κύριο σκοπό και, ως αποτέλεσμα, είναι πολύ αποτελεσματικό.

Δεδομένου του τεράστιου κόστους που συνεπάγεται η εξάπλωση της τεχνολογίας του σε όλο τον κόσμο, μεγάλος αριθμός πελατών μπορεί να είναι χρήσιμος για την Citymapper μόνο για ένα χρονικό διάστημα πριν αρχίσει να παράγει εισόδημα. Αν και η επιχείρηση βασίζεται σε ανοικτά δεδομένα που δημοσιεύονται από οργανισμούς όπως η Transport for London, τα ενισχύει με πληθώρα πληροφοριών που παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες και από τους δικούς της χρήστες. 

Καθώς έχει δαπανήσει αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να τα συγκεντρώσει και να τα αξιοποιήσει με ουσιαστικό τρόπο, τα σύνολα δεδομένων που ελέγχει είναι αξιοζήλευτα πλούσια. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια σταθερή ροή εσόδων αν τα πουλούσε, αλλά για έναν οργανισμό που έχει συνειδητά καθιερωθεί ως εναλλακτική λύση έναντι των μεγάλων τεχνολογικών φορέων αυτό δημιουργεί ένα λειτουργικό προβλημα.

Το Citymapper δεν θα μοιραζόταν ποτέ τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών με τρίτους, αλλά πέρα από το να μιλάει για τα Pass, Club, έσοδα από θυγατρικές εταιρίες και εταιρικούς πελάτες, δεν έχει διευκρινίσει από πού και πότε περιμένει να προκύψει σοβαρή παραγωγή εισοδήματος.Το Citymapper δεν είναι πλέον νεοφυής επιχείρηση και εξακολουθεί να μην έχει σαφές όραμα για τη στρατηγική της. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστή ως μια ταξιδιωτική εφαρμογή για τους πολίτες, αλλά ποιο είναι το επόμενο βήμα της και πώς θα το εκμεταλλευτεί;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.