Η Sephora επενδύει σε κατάστημα στο Instagram και στο social commerce

Τον περασμένο Ιούνιο, η Sephora έκανε ένα μεγάλο βήμα στο Instagram. Αφού η photo-sharing εφαρμογή έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να στήνουν ψηφιακές βιτρίνες στην πλατφόρμα του, η Sephora ίδρυσε το κατάστημά της στο Instagram. Οι 20 εκατομμύρια υποστηρικτές της μπορούν πλέον να βρίσκουν και να αγοράζουν τα προϊόντα ομορφιάς της απευθείας μέσω της εφαρμογής, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στην ιστοσελίδα της.

Οι εμπειρίες που αποκόμισε μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο από τότε φανερώνουν τόσο τις προκλήσεις όσο και τις δυνατότητες του κοινωνικού εμπορίου στις ΗΠΑ. Όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι κάτι μεγάλο. Χρειάζεται, όμως, να αλλάξει η νοοτροπία όλων. 

Θεωρητικά, το κοινωνικό εμπόριο -όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ηλεκτρονικό εμπόριο συγχωνεύονται έχοντας μια άψογη αλληλεπίδραση- θα μπορούσε να ξεκλειδώσει ένα θησαυρό πωλήσεων για τους λιανοπωλητές. Το έχει ήδη κάνει σε ορισμένα μέρη, κυρίως στην Κίνα, όπου η αγορά του κοινωνικού εμπορίου έχει εδραιωθεί και προβλέπεται να ξεπεράσει σύντομα τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις.

Ωστόσο, έχει αργήσει να καθιερωθεί στις ΗΠΑ, όπου προβλέπεται να φτάσει τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε όλες τις κοινωνικές πλατφόρμες, κυρίως στο Instagram, το Pinterest, το Facebook, το Snapchat και το TikTok, σύμφωνα με την eMarketer, μια εταιρία ερευνών για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μια εξήγηση για το γεγονός ότι το κοινωνικό εμπόριο δεν έχει απογειωθεί στις ΗΠΑ είναι ότι οι χρήστες του διαδικτύου στη χώρα εξακολουθούν να θεωρούν την περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αγορές προϊόντων ως δύο ξεχωριστές, άσχετες μεταξύ τους δραστηριότητες. Η Sephora πιστεύει ότι τα όρια μεταξύ αυτών των δύο είναι έτοιμα να καταρριφθούν.

Η Sephora εκτιμά το μέλλον των κοινωνικών αγορών

Στις ΗΠΑ, τα ψηφιακά μέσα εξελίχθηκαν με σαφείς διαχωρισμούς μεταξύ λιανικής πώλησης και κοινωνικών πλατφορμών. Στην Κίνα, αντίθετα, πολλές εφαρμογές έχουν ενσωματωμένα συστήματα πληρωμών και οι αγοραστές έχουν συνηθίσει να εκτελούν διάφορες δραστηριότητες, από την κουβέντα με φίλους μέχρι τις τραπεζικές συναλλαγές, σε ένα μόνο πλάισιο.

Προς το παρόν, οι υποστηρικτές της Sephora στα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να επισκέπτονται την εφαρμογή λιανικής πώλησης ή την ιστοσελίδα της εταιρίας για να κάνουν τις αγορές τους. Η εταιρία, όμως, προσπαθεί να κάνει τους πελάτες της να νιώσουν άνετα με την πραγματοποίηση των αγορών στις κοινωνικές της πλατφόρμες. 

Εκτός από το κατάστημά της στο Instagram, η Sephora -μέρος του ομίλου πολυτελών προϊόντων LVMH- έχει επίσης στραφεί στο livestreaming, σε συνεργασία με το Facebook για τη νέα σειρά live shopping.

Η πανδημία έχει βοηθήσει στην ενίσχυση των συνολικών διαδικτυακών πωλήσεων της εταιρίας. Πέρυσι στις ΗΠΑ, το μερίδιο των προϊόντων ομορφιάς που πωλούνται online σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας περίπου στο ήμισυ του συνόλου των πωλήσεων.

Το social shopping είναι κάτι που έρχεται και η Sephora θέλει να είναι έτοιμη για αυτόν τον νέου είδους καταναλωτή, πρωτοπορώντας στον συγκεκριμένο κλάδο. Μια πρόσφατη εκδήλωση που μεταδόθηκε σε ζωντανή ροή στο Facebook δημιούργησε ένα πρωτοφανές engagement, καθώς πολλοί πελάτες αναζήτησαν τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο της Sephora. Παρολαυτά η εταιρία είναι σίγουρη ότι τελικά οι πελάτες θα αγοράσουν τα προϊόντα αυτά απευθείας μέσω της εκδήλωσης. Οδεύουμε προς την υιοθέτηση των αγορών μέσω Instagram, το οποίο, μέχρι τώρα, αποτελούσε απλά μια πλατφόρμα για να περάσουν την ώρα τους οι χρήστες.