19 Απρ 2024
READING

Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS – H βιοποικιλότητά της καταρρέει

3 MIN READ

Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS – H βιοποικιλότητά της καταρρέει

Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS – H βιοποικιλότητά της καταρρέει

Aποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας για τη Μεσόγειο και τη βιοποικιλότητά της, με Γάλλους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η αποσταθεροποίηση αυτού του κλειστού θαλάσσιου οικοσυστήματος συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021 στην έκθεσή του «30 by 30» το WWF είχε προτείνει τι πρέπει να γίνει για να μην αδειάσει από ψάρια η Μεσόγειος.

Σημειώνεται ότι σε παγκόσμια κλίμακα, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί περίπου κατά 15 εκατοστά τον 20ό αι. και η αύξηση αυτή επιταχύνεται, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών για την Εξέλιξη του Κλίματος (Giec). Στην έκθεση «Méditerranée vivante» επισημαίνεται ότι η Μεσόγειος είδε μέσα σε 30 χρόνια μια «κατάρρευση» της βιοποικιλότητάς της και συνεχίζει να απειλείται. Τα στοιχεία προέρχονται από εμπεριστατωμένες έρευνες και μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν τα 30 τελευταία χρόνια και αφορούν στους πληθυσμούς 80.000 και πλέον ειδών.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πιο γρήγορη και η επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πιο ισχυρή από άλλοτε» επισημαίνουν για τη Μεσόγειο οι Γάλλοι επιστήμονες του Tour du Valat, του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διαφύλαξη των Μεσογειακών Υγροτόπων, με έδρα τη νότια Γαλλία.

Οι Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών στη μεσογειακή λεκάνη μειώθηκαν 20% ανάμεσα στο 1993 και το 2016, ακόμη και 52% στα θαλάσσια οικοσυστήματα (του πελάγους και των ακτών) και 28% στα οικοσυστήματα γλυκού νερού (υγρότοποι και ποταμοί).

Υπεραλίευση, η Νο1 απειλή για τη Μεσόγειο – Αφανίζεται ο κόκκινος τόνος

Μεταξύ όλων των ειδών που καταγράφηκαν στη μελέτη, πιο πολύ έχουν επηρεαστεί τα ψάρια, θύματα της υπεραλίευσης. Έτσι, ο κόκκινος τόνος είδε τον ενήλικο πληθυσμό του να μειώνεται κατά 90%.

«Η πλειονότητα των ειδών υφίστανται απευθείας τα αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, το εύρος των οποίων αναμένεται να αυξηθεί στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών» προειδοποιεί ο Τομά Γκαλεβσκί, συντονιστής της μελέτης. Και προσθέτει: «Επιπλέον, μια σημαντική αναλογία ειδών είναι ενδημικά στη μεσογειακή λεκάνη και αναπτύσσονται σε περιορισμένες περιοχές εξάπλωσης, που τα καθιστά ακόμη πιο ευάλωτα».

350 εκατ. τουρίστες τον χρόνο γύρω από τη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος, μια από τις περιοχές που περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών ειδών, είναι η μοναδική θάλασσα στον κόσμο που περιβάλλεται από τρεις ηπείρους.
Λίκνο πολλών πολιτισμών, περιλαμβάνει πολύ αστικοποιημένες περιοχές, που συγκεντρώνουν τουλάχιστον 500 εκατ. κατοίκους, και 360 εκατ. τουρίστες τον χρόνο (27% του παγκόσμιου τουρισμού).

Οι επιστήμονες σημειώνουν ωστόσο την «ενθαρρυντική» επίδραση πολλών δράσεων διατήρησης της φύσης όπως η πλαισίωση του κυνηγιού και της αλιείας, η προστασία των οικοτόπων των πιο σπάνιων ειδών ή ο έλεγχος των πηγών μόλυνσης. Ορισμένα είδη όπως ο αλπικός αίγαγρος, ο μαυρόγυπας, ο αργυροπελεκάνος και η χελώνα καρέτα καρέτα διασώθηκαν χάρη στα μέτρα αυτά.

Όμως, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια προόδου στις προσπάθειες διατήρησης της φύσης. Γι’ αυτό και απαιτούν κυρίως καλύτερη συνεργασία όλων των χωρών, εκφράζοντας λύπη για μια «έλλειψη δεδομένων» για ορισμένα είδη, «λόγω του ότι το μεγάλο μέρος των πληροφοριών που καταγράφονται, προέρχονται από χώρες του Βορρά της Μεσογείου (σ.σ. Ευρώπη)».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.