Veroni | το νέο βερμούτ που κρύβει μια παλιά ιστορία αγάπης

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα υπέροχο, premium βερμούτ. Veroni: το νέο, premium βερμούτ από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι εμπνευσμένο από μια παλιά ιστορία αγάπης.

«Η θεία Βερώνη! Με το φουστάνι της, τα τακουνάκια της, ήταν πάντοτε κοκέτα». Η φωνή του Στέλλιου Μπουτάρη είναι ζεστή, φιλική όπως συνήθως, ακόμα κι όταν βγαίνει από τα κατά του laptop. Ίσως φταίει το φόντο από πίσω του που με κάνει να κοιτάω με ζήλια την οθόνη: στρέμματα και στρέμματα αμπέλια, εκεί ψηλά στη Νάουσα… Εδώ, ακριβώς, που πολλά χρόνια πριν έζησε μια ιστορία αγάπης απλή, καθημερινή και για αυτό αληθινή.

Ο Κώστας Νιτσιώτας (επονομαζόμενος και «Κωστάκης») γεννήθηκε και σπούδασε στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά με μεγάλη αγάπη στο κρασί, ήταν εκείνος που ανέλαβε την οινοποιία τη δεκαετία του ’20 μέχρι να ενηλικιωθεί ο παππούς του Στέλλιου Μπουτάρη, σημερινού ιδιοκτήτη του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Χάρη στον «Κωστάκη» η οινοποιία καταφέρνει να μείνει ζωντανή στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, αλλά και να εδραιώσει μία σχέση πολύτιμη με οχτακόσιους και πλέον αμπελουργούς της Νάουσας, σχέση που η οινοποιία Κυρ-Γιάννη διατηρεί δυνατή μέχρι σήμερα.

Το 1925 ο Κωστάκης παντρεύεται την αγαπημένη του Βερώνη, μια τυπική γυναίκα της εποχής… Στη Βερώνη αρέσει να ανηφορίζει τις πλαγιές του Βερμίου και να μαζεύει βότανα. Της αρέσει όμως και να πίνει ένα ποτηράκι βερμούτ πού και πού. Παρακαλάει, λοιπόν, τον άντρα της να της φτιάξει ένα βερμούτ, καθώς όπως λέει ο Στέλλιος Μπουτάρης «…δεν μπορούσε να πιει το Ξινόμαυρο που έφτιαχνε η οινοποιία. Τα κρασιά εκείνης της εποχής ήταν πολύ βαριά». Ο Κωστάκης φυσικά και της κάνει το χατίρι. Εμπλουτίζει μάλιστα το βερμούτ με βότανα που μάζευε η ίδια η γυναίκα του από το Βέρμιο.

Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια και ήρθε ο καιρός η τρυφερή αυτή κίνηση του Κωστάκη προς την αγαπημένη του να ξαναζωντανέψει. Έτσι, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη σε συνεργασία με τον έμπειρο αποσταγματοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη παρουσιάζει το premium βερμούτ Veroni, αφιερωμένο στην αγάπη που η Βερώνη έζησε μέχρι να πεθάνει. Όπως τότε έτσι και τώρα τα περισσότερα βοτανικά συστατικά προέρχονται από ενδημικά φυτά του όρους Βερμίου. Αξίζει να πούμε ότι τα βότανα συλλέγονται, καθαρίζονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται με φυσικές διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης.

Το Veroni κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, και είναι η μία καλύτερη από την άλλη… Φέρνοντας το Veroni Rosso στη μύτη, θα εντοπίσεις τα έντονα φρουτώδη αρώματά του που τόσο καλά δένουν με τα βοτανικά χαρακτηριστικά, όπως το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, το χαμομήλι και το μαύρο τσάι, αλλά και με τις γλυκές νότες της βανίλιας και της κανέλας που ακολουθούν σε δεύτερο επίπεδο. Στο στόμα το Veroni Rosso ακολουθεί το αρωματικό μπουκέτο με μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα από νότες νεραντζιού, κινίνης και αποξηραμένων κόκκινων φρούτων.

Στο κεχριμπαρένιο Verony Dry από την άλλη πρωταγωνιστούν βοτανικά αρώματα όπως το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το χαμομήλι, που σιγά σιγά αποσύρονται για να δώσουν τη θέση τους στις φλούδες πορτοκαλιού, στη λουΐζα, στο δυόσμο και το θυμάρι. Στο στόμα θα μείνουν οι υπόπικρες νότες του νεραντζιού και της κινίνης, χαρίζοντας μια μακρά επίγευση.
Και τα δύο βερμούτ πίνονται το ίδιο ευχάριστα είτε σκέτα με λίγο πάγο, είτε μέσα σε cocktail. Εγώ προτείνω να τα πιείτε σκέτα, να γευτείτε απερίσπαστοι την πλούσια γεύση τους και τα ξέγνοιαστα αρώματά τους, να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε για μια στιγμή όλες εκείνες τις ιστορίες που επιβιώνουν στους αιώνες… Είναι οι μόνες που αξίζει να μας απασχολούν.

Κατερίνα Βνάτσιου

Πηγή: Athens Voice