25 Απρ 2024
READING

Τα Shein -τα νέα Zara- προετοιμάζονται για μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά αξίας 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων

3 MIN READ

Τα Shein -τα νέα Zara- προετοιμάζονται για μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά αξίας 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα Shein -τα νέα Zara- προετοιμάζονται για μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά αξίας 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα Shein, η κινεζική fast-fashion εταιρία λιανικής πώλησης που πολλοί αποκαλούν τα νέα Zara, έχουν αρχίσει προετοιμασίες για να εκδόσουν πιθανώς μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) αξίας 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να εισαχθούν στο χρηματιστήριο στο άμεσο μέλλον. 

Τα έσοδα των Shein για το 2020 προβλέπεται να πλησιάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα της εταιρίας είχε ως αποτέλεσμα, τον περασμένο μήνα, η εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου της να ξεπεράσει αυτή του Amazon και να ανακηρυχθεί ως η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στις ΗΠΑ, τόσο σε κινητά iOS όσο και σε Android.

Η αποτίμηση των Shein αυξάνονται κάθε χρόνο. Τον Ιανουάριο του 2019, τα Shein συγκέντρωσαν 500 εκατομμύρια δολάρια από τα Sequoia China και Tiger Global σε μια αποτίμηση αξίας ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Αύγουστο του 2020, συγκέντρωσε άγνωστο ποσό από έναν, επίσης, άγνωστο επενδυτή σε μια αποτίμηση ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, ενδεχομένως η αξία της να είναι τουλάχιστον τριπλάσια. 

Από τον Μάιο τα Shein αποτελούν την κορυφαία εφαρμογή για διαδικτυακές αγορές σε 54 χώρες και έχει καταταχθεί ως η καλύτερη στην κατηγορία της εφαρμογή σε 13 χώρες.

Τα Shein ιδρύθηκαν το 2008 και το κοινό-στόχος τους ήταν η Γενιά Ζ. Προσέλκυσαν τους πελάτες τους μέσω διαφόρων influencer του Instagram και του Tik Tok και με την παροχή αμέτρητων εκπτωτικών κωδικών για τα ήδη φθηνά ρουχα του, ανεβάζοντας παράλληλα εκατοντάδες νέα προϊόντα κάθε εβδομάδα. 

Όμως, η εταιρία δεν είχε εξαρχής την μορφή που έχει σήμερα. Ο ιδρυτής της στις αρχές του 2012 εγκατέλειψε την επιχείρηση νυφικών που διηύθηνε, για να αποκτήσει το Sheinside.com. Αρχικά, πουλούσε γυναικεία ρούχα. Το 2015 μετονόμασε την εταιρία σε Shein και επικεντρώθηκε στις αγορές του εξωτερικού, αποκτώντας εγχώριους ανταγωνιστές. Παρόλο που, νωρίτερα μέσα στο έτος, μια προσφορά για το Topshop όταν αυτό βγήκε προς πώληση, πυροδότησε φήμες ότι το Shein πρόκειται να ανοίξει φυσικά καταστήματα, η εταιρία έχει συμβιβαστεί με τα pop-up stores. 

Τα Shein έχουν εξαπλωθεί από την Κίνα στην αγορά των ΗΠΑ

Για την εξυπηρέτηση της αμερικανικής αγοράς, τα προϊόντα αποστέλλονται από την αποθήκη των Shein σε μια μεγάλη μονάδα logistics κοντά στο Los Angeles και η ολοκλήρωση της παραγγελίας μπορεί να διαρκέσει πάνω από δέκα ημέρες. Αυτό μπορεί να μοιάζει οδυνηρά αργό αν αναλογιστεί κανείς τα δεδομένα παράδοσης μέσα σε μια ημέρα του Amazon Prime. Όμως, οι προσιτές τιμές των προϊόντων έχουν εξασφαλίσει στην εταιρία μια αφορισωμένη πελατειακή βάση, η οποία προσελκύεται από μια σειρά γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ που ανανεώνεται συνεχώς, καθώς τα προϊόντα προστίθενται κατά περίπου 2.000 SKUs τη μέρα. 

Τα Shein διαθέτουν ιστοσελίδες για Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αυστραλία και ΗΠΑ, με την τελευταία να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρίας. Η ταχεία ανάπτυξη των Shein έχει προωθηθεί από μια σειρά χρηματοδοτήσεων, με πιο πρόσφατή αυτή της Series E το 2020. 

Η πιο πρόσφατη υψηλή αποτίμηση αφορά μια εταιρία που μέχρι το 2014 δεν είχε τη δική της εφοδιαστική αλυσίδα. Μέσα σε δύο χρόνια η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια ομάδα 800 υπαλλήλων που ασχολούνταν με τα σχέδια και την κατασκευή πρωτοτύπων για εξαιρετικά γρήγορη παραγωγή. 

Όταν τα Shein μετέφεραν το κέντρο λειτουργίας της εφοδιαστικής του αλυσίδας, σχεδόν όλα τα εργοστάσια που συνεργάζονταν μαζί του μετακόμισαν. Πλέον, είναι συγκεντρωμένα σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα παραγωγής. Επιπλέον, διαθέτει έξι κέντρα logistics στη Foshan, τη Nansha, το Βέλγιο, την Ινδία και στις ανατολικές και δυτικές ακτές των ΗΠΑ, καθώς και επτά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, με έδρα το Los Angeles, τη Λιέγη, τη Μανίλα, το Yiwu και τη Nanjing, και απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.