17 Νοέ 2024
READING

Το Internet Of Things πρόκειται να φέρει την επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία

5 MIN READ

Το Internet Of Things πρόκειται να φέρει την επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία

Το Internet Of Things πρόκειται να φέρει την επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία

Μια οικονομική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη και το Internet Of Things (IoT) την οδηγεί.Το 2019 ο κλάδος του ΙοΤ εκτιμήθηκε ότι θα έχει οικονομικό αντίκτυπο 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το έτος 2025. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το τμήμα ερευνών Statista το 2016 προέβλεπε ότι μέχρι το 2025, 75 δισεκατομμύρια συσκευές IoT θα συνδεθούν με καταναλωτές παγκοσμίως.

Σε μόλις δύο χρόνια από τώρα (μέχρι το 2023), οι παγκόσμιες δαπάνες για το IoT θα φτάσουν το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ.Η έλευση του διαδικτύου πέμπτης γενιάς θα αλλάξει τα δεδομένα για τη μελλοντική παγκόσμια οικονομία. Οι υποδομές που απαιτούνται για αυτόν τον οικονομικό μετασχηματισμό δεν εξαρτώνται πλέον από τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης στις αρχές του 20ού αιώνα.

Αντίθετα, χρειάζονται υποδομές που θα περιλαμβάνουν ενημερωμένο και προηγμένο hardware και λογισμικό, ισχυρούς ημιαγωγούς, ψηφιακά storage clouds και, κυρίως, μια πιο ισχυρή πολιτική ώθηση για την επιτυχία του IoT, ώστε να αξιοποιηθούν τα οφέλη της οικονομικής αυτής επανάστασης.Οι βιομηχανίες που υιοθετούν με ταχείς ρυθμούς το IoT, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη, τη βιοτεχνία και τη γεωργία. Ακόμη και τα σπίτια χαρακτηρίζονται από μια αυξημένη ζήτηση για συσκευές IoT.

Με την ολοένα και μεγαλύτερη ενσωμάτωση των τεχνολογιών που βασίζονται στο IoT στην καθημερινότητα των ανθρώπων, οι τομείς της βιοτεχνίας και των υπηρεσιών θα κληθούν να διαχειριστούν πληθώρα δεδομένων, τα οποία θα χρειαστούν έξυπνη αρχειοθέτηση και καινοτόμους μηχανισμούς ανάκτησης με μικρή έως καθόλου χρονική καθυστέρηση.Όπως και σε πολλούς άλλους βιομηχανικούς τομείς, το IoT χρησιμοποιείται ήδη στα “έξυπνα σπίτια”.

Τα gadgets και οι συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο – όπως οι κάμερες, οι έξυπνοι θερμοστάτες, οι φωνητικοί βοηθοί και η ικανότητα αυτών των gadgets να επικοινωνούν μεταξύ τους, καθιστώντας την καθημερινότητα πολύ πιο ικανοποιητική και χαλαρωτική – βρίσκονται ήδη σε μεγάλη ζήτηση, σχεδόν για κάθε νοικοκυριό.

Η πανδημία έχει ήδη λειτουργήσει καταλυτικά για την επιτάχυνση της υιοθέτησης του ΙοΤ στους εργασιακούς χώρους. Ενώ οι κυβερνήσεις συμβούλευαν και απαιτούσαν από το ανθρώπινο δυναμικό τους να παραμείνει στο σπίτι για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού, οι εργοδότες αναζητούσαν έντονα εναλλακτικές τεχνολογίες για να κάνουν τη δουλειά τους. Οι έξυπνες συσκευές προσέφεραν μια λύση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Στην μετα-πανδημική εποχή οι αγοραστές δεν αρκούνται στο να παραγγέλνουν απλώς ένα προϊόν μέσω διαδικτύου. Πλέον ασχολούνται με τις “έξυπνες αγορές”. Αυτές τους επιτρέπουν να δοκιμάσουν στις έξυπνες οθόνες τους τα αγαπημένα τους είδη ρουχισμού και άλλα προϊόντα πριν πατήσουν το κουμπί πληρωμής.

Επίσης, τα εικονικά καλάθια σε αυτές τις πλατφόρμες αγορών, όπως το amazon.com και το Walmart, συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στους πελάτες τους πότε είναι καιρός να ανανεώσουν τις προμήθειές τους.Η ζήτηση για το IoT αυξάνεται επίσης κατακόρυφα μεταξύ των μικρότερων επιχειρήσεων. Η βιομηχανία IoT θα μετατρέψει σύντομα τους παραδοσιακούς χώρους εργασίας σε έξυπνους χώρους εργασίας, γεγονός που θα βοηθήσει τους επενδυτές μικρής κλίμακας να εξοικονομήσουν χρήματα και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα.

Ο τομέας της εκπαίδευσης είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας τέτοιας αλλαγής. Με την έλευση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μεταβαίνουν γρήγορα προς την “έξυπνη εκπαίδευση”. Αυτό δεν αφορά μόνο τις πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων, αλλά χάρη στις φορητές έξυπνες συσκευές, όπως το HoloLens της Microsoft και το Oculus Quest του Facebook, οι φοιτητές και οι καθηγητές έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να φιλοξενήσουν ένα λειτουργικό περιβάλλον μάθησης στο σπίτι.

Αυτές οι εικονικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και μεταξύ ανθρώπων και μηχανών απαιτούν αποτελεσματικές και αξιόπιστες συσκευές με δυνατότητα χρήσης του ΙοΤ. Το IoT δεν συνδέει μόνο συσκευές και μηχανές, αλλά στην πραγματικότητα συνδέει πράγματα και ανθρώπους δημιουργώντας ένα τεράστιο δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας.

Οι έξυπνες συσκευές και τα gadgets που βασίζονται στο ΙοΤ – όπως  τα έξυπνα αυτοκίνητα, οι έξυπνες καφετιέρες, οι έξυπνοι θερμοστάτες, οι έξυπνες μπάλες ποδοσφαίρου, οι έξυπνες φορητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των smartwatches – ουσιαστικά παράγουν και μεταδίδουν νέα δεδομένα.

Ως αποτέλεσμα της δημοτικότητας του IoT, θα γίνουμε μάρτυρες της δημιουργίας και αποθήκευσης γιγαντιαίων ποσοτήτων δεδομένων σε διαδικτυακά storage clouds. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μέχρι το 2025, το IoT θα συμβάλει στη δημιουργία 79,4 Zettabytes δεδομένων.

Ενώ το IoT μπορεί να απειλήσει αρκετά υφιστάμενα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας, αυτή η νέα οικονομική επανάσταση προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία για τη δημιουργία μελλοντικών θέσεων εργασίας. Στο μέλλον θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για υπαλλήλους που θα ασχολούνται με την αποθήκευση, επεξεργασία και συντήρηση τέτοιων μαζικών δεδομένων και των σχετικών μηχανών.  

Γι’αυτόν τον λόγο, το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να αποκτήσει τις σχετικές γνώσεις και δεξιότητες για να λειτουργεί, να κατανοεί και να συντηρεί τις συσκευές IoT. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ίσως να χρειαστεί να ξεκινήσουν προγράμματα πιστοποίησης για τους φοιτητές, παράλληλα με την συνηθισμένη τετραετή σχολική εμπειρία. Αυτό θα προετοιμάσει τη νεολαία που αποφοιτά με τα πιο κατάλληλα και απαραίτητα προσόντα, τα οποία οι βιομηχανίες ήδη αναζητούν για να διαχειριστούν, να διατηρήσουν και να επεκτείνουν το όραμά τους για το ΙοΤ.Οι χώρες που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη νέα ευκαιρία πρόκειται να καθορίσουν το οικονομικό μέλλον αυτού του πλανήτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.