22 Δεκ 2024
READING

Το Google και το MIT αποδεικνύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιβραδύνουν τη διάδοση των fake news

4 MIN READ

Το Google και το MIT αποδεικνύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιβραδύνουν τη διάδοση των fake news

Το Google και το MIT αποδεικνύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιβραδύνουν τη διάδοση των fake news

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το κοινό αντιμετωπίζει ακόμα μια απειλή, την πανδημία της παραπληροφόρησης. Η παραπλανητική προπαγάνδα και άλλα fake news διαδίδονται εύκολα στα κοινωνικά δίκτυα, γεγονός που απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Αμερική ισχυρίστηκε ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο. Και έτσι, ενώ τελικά υπάρχουν αρκετές δόσεις για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, πάρα πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τα εμβόλια ή είναι δύσπιστοι για το εάν η COVID-19 είναι μια επικίνδυνη ασθένεια.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το Google, προσδίδει κάποιες ελπίδες για να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα. Σε μια μαζική μελέτη που περιελάμβανε 9.070 Αμερικανούς συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μερικές απλές παρεμβάσεις στην επιφάνεια του χρήστη μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να μοιράζονται ψεύτικες ειδήσεις γύρω από την COVID-19.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω της κατανόησης της διαφοράς μεταξύ αξιόπιστων και μη αξιόπιστων πηγών και ούτε μέσω περιεχομένου που έχει επισημανθεί ως ψευδές από ελεγκτές γεγονότων, όπως το Facebook προσπάθησε. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές εισήγαγαν πολλές διαφορετικές ενδείξεις μέσω ενός απλού αναδυόμενου παραθύρου, όλα με έναν μόνο στόχο: να κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν την ακρίβεια του τι πρόκειται να κοινοποιήσουν. Όταν ήταν έτοιμοι να εξετάσουν την ακρίβεια μιας ιστορίας, οι άνθρωποι είχαν έως και 20% λιγότερες πιθανότητες να μοιραστούν μια ψευδή είδηση. 

Στην αρχή του πειράματος, δόθηκε στους χρήστες μια υπόδειξη, όπως να αξιολογήσουν την ακρίβεια ενός ουδέτερου τίτλου. Ένα παράδειγμα ήταν ότι «Το “Seinfeld” έρχεται επίσημα στο Netflix. ” Αυτό ήταν απλώς για να τους κάνει να σκεφτούν την ακρίβεια. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε περισσότερο περιεχόμενο σχετικά με τον COVID-19 και ρωτήθηκαν αν θα το κοινοποιούσαν. Παραδείγματα των τίτλων COVID-19 που έπρεπε να αναλύσουν οι συμμετέχοντες ήταν: «Η βιταμίνη C προστατεύει από τον κορονοϊό» (ψευδής) και «CDC: Η εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να διαρκέσει έως το 2021, αλλά ο αντίκτυπος μπορεί να αμβλυνθεί» (αληθής). Τα άτομα που ήταν έτοιμα να σκεφτούν την ακρίβεια των τίτλων είχαν λιγότερες πιθανότητες να μοιραστούν ψευδές περιεχόμενο σχετικά με την COVID-19.

Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές δεν θέλουν να μοιράζονται ανακριβείς πληροφορίες, αλλά μπορεί να το κάνουν ούτως ή άλλως επειδή αποσπάται η προσοχή τους, καθώς το πλαίσιο των κοινωνικών μέσων εστιάζει την προσοχή τους σε άλλα πράγματα και όχι στην ακρίβεια. Αυτά μπορεί να είναι φωτογραφίες μωρών, μια νέα ανακοίνωση για δουλειά, η κοινωνική πίεση των likes, των δημοσιεύσεων και των ακολούθων. Το άθροισμα όλων αυτών των πραγμάτων, μαζί με τον ίδιο το σχεδιασμό των κοινωνικών μέσων, αποσπούν την προσοχή από τη διορατικότητα.

Μέσα από την έρευνα, το MIT και η Jigsaw (η οποία ανήκει στο Google) ανέπτυξαν και δοκίμασαν αρκετές μικρές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να επιστρέψει ένα άτομο σε μια λογική κατάσταση του νου. Μια προσέγγιση ονομάστηκε «αξιολόγηση». Το μόνο που ζητούσε από κάποιον ήταν να αξιολογήσει εάν ένα δείγμα επικεφαλίδας φαινόταν ακριβές. Αυτό ενίσχυε τη κριτική τους ικανότητα και όταν τα άτομα έβλεπαν μια επικεφαλίδα για την COVID-19, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να μοιραστούν την παραπληροφόρηση.

Μια άλλη προσέγγιση ονομάστηκε «συμβουλές». Ήταν απλώς ένα μικρό κουτί που ώθησε τον χρήστη να είναι σκεπτικός για τους τίτλους, να ερευνάει την πηγή, να προσέχει για κάποια ασυνήθιστη μορφοποίηση και να ελέγχει τα αποδεικτικά στοιχεία. Μια άλλη προσέγγιση ονομάστηκε «σημασία» και απλώς ρώτησε τους χρήστες πόσο σημαντικό είναι να μοιράζονται μόνο ακριβείς ιστορίες στα κοινωνικά μέσα. Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις λειτούργησαν για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης κατά περίπου 10%.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι υποδείξεις ακρίβειας συνήθως δεν διαρκούν για πολύ καιρό. Η θεωρία αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την ακρίβεια, αλλά βλέπουν ένα χαριτωμένο βίντεο με γάτες στο διαδίκτυο και ξαφνικά δεν σκέφτονται την ακρίβεια, σκέφτονται κάτι άλλο. Όσο περισσότερο βλέπουν υποδείξεις ακρίβειας, τόσο πιο εύκολο είναι να τις αγνοήσουν. Προκειμένου να διατηρήσουν τα άτομα που μοιράζονται ακριβείς πληροφορίες, οι ιστότοποι θα μπορούσαν να απαιτούν μια συνεχής ανατροφοδότηση με νέους τρόπους ώστε οι χρήστες να σκέφτονται την ακρίβεια. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.