20 Απρ 2024
READING

Οι δίσκοι βινυλίου επέστρεψαν η δεν έφυγαν ποτέ;

5 MIN READ

Οι δίσκοι βινυλίου επέστρεψαν η δεν έφυγαν ποτέ;

Οι δίσκοι βινυλίου επέστρεψαν η δεν έφυγαν ποτέ;

Οι δίσκοι βινυλίου επέστρεψαν, αλλά στην πραγματικότητα δεν έφυγαν ποτέ. Ξεπέρασαν το iPod, τις κασέτες και τώρα τα CD. Μια ολόκληρη γενιά ανακαλύπτει το βινύλιο από την αρχή. Η αγορά των δίσκων, και συνεπώς η ενασχόληση με αυτό το χόμπυ, είναι πιο εύκολη από ποτέ.

Δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος κάθε άλμπουμ που επιθυμεί, τη στιγμή που επιθυμεί. Ορισμένοι συλλέκτες αποκαλούν τη διαδικασία αυτή “κυνήγι”. Αυτοί που ασχολούνται για πρώτη φορά με τη συλλογή δίσκων είναι εύκολο να πέσουν στην παγίδα της μεταπώλησης και να πληρώσουν πολλά χρήματα για πιο δυσεύρετους δίσκους – εκτός αυτού πρέπει να λαμβάνονται υπόψην και οι υψηλές τιμές των πικάπ και άλλων αξεσουάρ. 

Τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία είναι η καλύτερη επιλογή

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google μπορεί κανείς να βρει όλα τα δισκοπωλεία που υπάρχουν στην περιοχή του. Το καλύτερο με τα ανεξάρτητα καταστήματα είναι ότι είναι όλα μοναδικά. Κάθε κατάστημα θα έχει διαφορετικό απόθεμα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να βρουν δίσκους που είναι δύσκολο να βρεθούν στο διαδίκτυο. Τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία αποκτούν επίσης περιστασιακά τη δική τους αποκλειστική έκδοση ενός άλμπουμ, η οποία συνήθως είναι και limited edition. Μπορούν επίσης να προμηθευτούν διαφημιστικά singles ή αφίσες, για να τα δώσουν μαζί με τις πρώτες εκδόσεις ενός άλμπουμ.

Το επόμενο βήμα είναι ή εύρεση των καταστημάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το Facebook, ακόμα και το TikTok. Εξαιτίας της πανδημίας, πολλά δισκοπωλεία άρχισαν να δημοσιεύουν το απόθεμά τους στη δική τους ιστοσελίδα ή στο Discogs και μπορούν να  προσφέρουν την επιλογή της αποστολής στο σπίτι ή της παραλαβής από το κατάστημα. Τα καλύτερα ανεξάρτητα καταστήματα έχουν συνήθως και τις περισσότερες πληροφορίες για τις επερχόμενες κυκλοφορίες και για το πότε αναμένεται να ξαναβρεθεί σε απόθεμα ένα εξαντλημένο άλμπουμ.

Η πολύ σημαντική Record Store Day

Η Record Store Day (ή RSD) ξεκίνησε το 2007 ως ένας τρόπος για να τιμηθούν τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία, όταν το βινύλιο θεωρούνταν ένα υπό εξαφάνιση μέσο. Εκεί πωλούνται εκατοντάδες limited edition εκδόσεις άλμπουμ που είτε έχουν εξαντληθεί είτε διατίθενται για πρώτη φορά σε βινύλιο. Λόγω της πανδημίας, το RSD 2021 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου και στις 17 Ιουλίου.

Οι ειδικές εκδόσεις RSD κυκλοφορούν συνήθως σε μικρές παρτίδες, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για τους συλλέκτες, ενώ οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται απλώς για τη μουσική μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν μία χωρίς να το προγραμματίσουν εκ των προτέρων.

Το Dicogs μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση μιας συλλογής

Το Discogs είναι ένας ψηφιακός κόμβος για όλα τα αντικείμενα βινυλίου. Είναι μια αγορά, ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης και μια εγκυκλοπαίδεια για δίσκους και άλλες μορφές φυσικών μέσων. Το πιο χρήσιμο πράγμα στο Discogs είναι ότι μπορεί κανείς να παρακολουθεί τη συλλογή του. Η βάση δεδομένων του είναι εξαιρετικά πλήρης και περιλαμβάνει μέχρι και διάφορες εκτυπώσεις και κυκλοφορίες του ίδιου δίσκου. Η ιστοσελίδα προσφέρει, επίσης, εκτιμήσεις για την αξία της κάθε συλλογής καθώς αυτή μεγαλώνει και καθώς οι εκδόσεις γίνονται σπανιότερες.

Αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει έναν δίσκο βινυλίου, το καλύτερο είναι να δει ποιά από τα δισκοπωλεία της περιοχής του δημοσιεύουν τα αποθέματά τους στο Discogs και έπειτα να πραγματοποιήσει μια αγορά.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν πολλά communities

Στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν αρκετοί συλλέκτες που επιδεικνύουν τα βινύλιά τους. Η ανάρτηση των βινυλίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδαίτερα στο TikTok, μπορεί να αποτελέσει την αρχή διαδικτυακών φιλικών σχέσεων με άλλους συλλέκτες, DJs και λάτρεις της μουσικής. Τα μέλη ενός τέτοιου community έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για τους δίσκους βινυλίου. Έτσι, είναι σε θέση να καταλάβουν καλύτερα από τον καθένα τον ενθουσιασμό κάποιου όταν αποκτά έναν νέο δίσκο. 

Οι μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης αρχίζουν να συμμετέχουν 

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά στο τμήμα μουσικής των Target, Walmart ή ακόμα και Urban Outfitters υπάρχουν αρκετοί δίσκοι βινυλίου mainstream καλλιτεχνών. Οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν εκμεταλλευτεί την αγορά βινυλίου κυκλοφορώντας τις δικές τους αποκλειστικές εκδόσεις δίσκων. Αυτές οι εκδόσεις έχουν συνήθως ένα εναλλακτικό εξώφυλλο και, συνήθως, διαφέρουν χρωματικά, ακριβώς για να αυξηθούν οι πιθανότητες αγοράς τους. Αυτή είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για κάποιον που επιθυμεί μια ειδική έκδοση ενός δίσκου.

Αγοράστε μόνο ό,τι θα απολαύσετε

Η αγορά βινυλίου είναι ένα ακριβό χόμπι. Το γεγονός ότι είναι μοντέρνο και αναπτύσσεται δεν σημαίνει ότι οι τιμές του εξοπλισμού πέφτουν ή ότι οι δίσκοι προωθούνται όπως παλιά. Είναι πολύ πιθανό κάποιος να φτάσει στο σημείο να συσσωρεύει πολλούς δίσκους, οι οποίοι καταλήγουν να μαζεύουν σκόνη επειδή ήταν μια καλή ευκαιρία εκείνη τη στιγμή ή επειδή τους αγόρασε σκεπτόμενος περισσότερο τη συλλεκτική τους αξία, παρά τη μουσική τους αξία.

Είναι προτιμότερο οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν με μια μικρή συλλογή δίσκων, τους οποίους θα ακούνε ξανά και ξανά, παρά να έχουν μια μεγάλη συλλογή βινυλίων που θα ακούνε πολύ σπάνια – ή ακόμα χειρότερα, θα ξεχάσουν εντελώς ότι την έχουν. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Το βινύλιο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.