24 Απρ 2024
READING

Sabahat Amiler | Επάγγελμα, παραδοσιακή zero waste σαπωνοποιός

4 MIN READ

Sabahat Amiler | Επάγγελμα, παραδοσιακή zero waste σαπωνοποιός

Sabahat Amiler |  Επάγγελμα, παραδοσιακή zero waste σαπωνοποιός

Η Σαμπαχάτ Αμιλέρ φτιάχνει με παραδοσιακό τρόπο zero waste σαπούνια που μοιάζουν με γλυκίσματα.

Η Σαμπαχάτ είναι από τις γυναίκες που έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Γεννήθηκε στην Ρόδο και πήρε το όνομά της από την γιαγιά της Μαρία, που αγάπησε Τούρκο και το άλλαξε. Μεγάλωσε μέσα στην φύση σαν μια μικρή δρυίδης που της άρεσε να παίρνει άδεια μπουκαλάκια, τα γέμιζε με άνθη, βότανα, νερό και φλοίδες από σαπούνια για να κάνουν φουσκάλες. Η σαπωνοποιϊα επίσημα ξεκίνησε μετά από ένα συγκλονιστικό χειρουργείο και την ανάγκη για «αποτοξίνωση» μετά από την χορηγία πολλών φαρμάκων. Μετακόμισε στην Αθήνα και έγινε σαπωνοποιός ανοίγοντας μάλιστα το δικό της εργαστήρι στο Μαρούσι. Γι’ αυτήν η δημιουργία σαπουνιού δεν είναι δουλειά, αλλά πράξη αγάπης!

«Είχα μεγάλη περιέργεια με τα φυτά και τα βότανα και μου άρεσε να φτιάχνω μαγικά φίλτρα για να κεράσω τις φίλες μου – ευτυχώς δεν τα ήπιαν ποτέ. Επίσης είχα συλλογή από σαπούνια, οι κούκλες δεν μου κινούσαν ποτέ το ενδιαφέρον. Η ιδέα να ασχοληθώ επαγγελματικά ήρθε βγαίνοντας από χειρουργείο λόγω εξωμήτριας κύησης, ζωντανή και μετά από 15 επώδυνες μέρες. Ένιωσα ότι είχα ποτίσει το σώμα μου με διάφορες χημικές ουσίες. Είχα πάρει τόσα φάρμακα και παυσίπονα που έψαχνα τρόπους αποτοξίνωσης του οργανισμού μου. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό φυσικά είναι η διατροφή.» Μας λέει η Σεμπαχάτ και συμπληρώνει «Αναζητώντας λοιπόν μια κατάλληλη για μένα διατροφή, έπεσα πάνω σε ένα άρθρο που έλεγε πόσο τοξικά είναι τα σαμπουάν του εμπορίου και γενικά όλα αυτά περί καθαρότητα του δέρματος. Κάτω από αυτό το άρθρο είχε μια συνταγή για να φτιάξεις ένα σαπούνι και σκέφτηκα να το δοκιμάσω. Το να φτιάχνω φυσικά σαπούνια είναι μια διαδικασία κατά την οποία δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο, είμαι 100% εστιασμένη και μου δίνει άπειρη χαρά και ευτυχία. Το πρώτο μου σαπούνι το θυμάμαι σαν σήμερα! Είχε ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, λάδι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, ροδόνερο, κανέλα και αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό και μύριζε θεσπέσια.»

Τα σαπούνια της Σεμπαχάτ έχουν βάση το βιολογικό ελαιόλαδο και συνδυάζονται με άλλα, υψηλής ποιότητας έλαια βάσης όπως jojoba, argan, rosehip, αιθέρια έλαια, βότανα και άργιλους, ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται το κάθε προϊόν. Στην όψη τα περισσότερα από αυτά μοιάζουν με γλυκίσματα όπως καραμέλα γάλακτος, σοκολάτες Lila Pause, χριστουγεννιάτικες πάστες. Όλα τους με στόχο να αλλάξουν τις συνήθειες των ανθρώπων ως προς την καθημερινή τους ρουτίνα φροντίδας, προσφέροντάς τους μια πιο αγνή και φυσική επιλογή. Πως είναι όμως η καθημερινότητα μιας σαπωνοποιού;

«Κάθε μέρα, κλείνομαι στο εργαστήρι μου, βάζω ακουστικά στα αυτιά με μουσική και ξεκινάω την δημιουργική διαδικασία μέχρι τις 10 που ανοίγω το κατάστημα. Και με ένα τεράστιο χαμόγελο είμαι έτοιμη να υποδεχτώ όμορφους ανθρώπους που σέβονται τον εαυτό τους και εκτιμούν το πραγματικά φυσικό προϊόν. Παράλληλα, διαχειρίζομαι τις παραγγελίες, τα social, mail, συνεργασίες κ.ο.κ.Αρχικά φτιάχνω μια συνταγή με βάση τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται το κάθε σαπούνι. Γίνονται συνδυασμοί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό το τελικό προϊόν. Στη συνέχεια μπαίνω στο πρακτικό κομμάτι με την παραδοσιακή ψυχρή μέθοδο, όπου οι πρώτες ύλες δουλεύονται σε όσο το δυνατό χαμηλότερες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να διατηρούνται ζωντανά όλα τα θρεπτικά συστατικά, για μέγιστη απόδοση των ευεργετικών ιδιοτήτων τους. »

Η Sabahat Skincare αποτελείται από 100% φυσικά σαπούνια για μαλλιά, πρόσωπο και σώμα, καταπληκτική στερεή κρέμα μαλλιών και θαυματουργά μίγματα ελαίων για πρόσωπο και σώμα. Δεν περιέχουν καθόλου χημικά, σιλικόνες, τεχνητά χρώματα ή αρώματα,sls και όλα αυτά τα ακατανόητα συστατικά. Επίσης θα βρει κανείς κεριά 100% σόγιας χωρίς ίχνος παραφίνης και χημικών αρωμάτων. Άλλωστε υπάρχει μια στροφή περισσότερο από ποτέ στα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και μια τάση στο zero waste. «Με τόση υπερκατανάλωση και πλαστικό, το περιβάλλον βρίσκεται σε αρκετά άσχημη κατάσταση και θεωρώ πως μπορεί ο οποιοσδήποτε να το αντιληφθεί. Ευτυχώς, αρκετοί  έχουμε καταλάβει ότι όλο αυτό γυρνάει σε εμάς και έχουμε ξεκινήσει να αλλάζουμε τις συνήθειές μας προς το καλύτερο. Γιατί ο σεβασμός προς το περιβάλλον, δηλώνει τον σεβασμό προς τον εαυτό.» Λέει η Σεμπαχάτ.

Σημαντική βοήθεια στην αρχή της προσπάθειάς της έλαβε και από τον οργανισμό The People’s Trust, που στηρίζει οικονομικά και συμβουλευτικά νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Eίναι εύκολο για έναν νέο άνθρωπο το επιχειρείν με τις συνθήκες όπως είναι διαμορφωμένες σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα; Σύμφωνα με την ίδια το ρίσκο είναι απαραίτητο. «Η ελληνική πραγματικότητα είναι μοναδική στο είδος της, σίγουρα οι προκλήσεις είναι μεγάλες αλλά αν έχεις βρει αυτό που αγαπάς δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Πριν ήταν η κρίση, τώρα ο κορονοϊός, μετά θα είναι κάτι άλλο. Αν έχεις μια ιδέα, απλά μπες στη δράση κάν’ την πράξη. Μία ζωή έχεις. Και αν όχι τώρα, πότε; Και αν δεν το κάνεις, να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνει κάποιος άλλος και θα είναι κρίμα.»

 

Κατερίνα Καμπόσου

Πηγή: Athens Voice

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.