18 Απρ 2024
READING

Η Κίνα κατηγορεί τις Nike, H&M και Zara για την πώληση επιβλαβών παιδικών ενδυμάτων 

2 MIN READ

Η Κίνα κατηγορεί τις Nike, H&M και Zara για την πώληση επιβλαβών παιδικών ενδυμάτων 

Η Κίνα κατηγορεί τις Nike, H&M και Zara για την πώληση επιβλαβών παιδικών ενδυμάτων 

Η Nike, η H&M και η Zara κατηγορήθηκαν από την Κίνα για πώληση αγαθών, τα οποία θα μπορούσαν να αποβούν ιδιαίτερα επιβλαβή για τα παιδιά δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ της χώρας και των δυτικών εμπορικών σημάτων. 

Η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας προειδοποίησε μέσω δημοσιεύσεων στην ηλεκτρονικής της σελίδας, κατηγορώντας μια σειρά από δυτικά fashion brand ότι εισάγουν παιδικά ρούχα τα οποία ελλοχεύουν δυνητικούς κινδύνους για την υγεία.
Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, βρέθηκαν 81 είδη από διάφορες κατηγορίες,  όπως τα παιδικά ρούχα, τα παπούτσια, τα παιχνίδια, οι οδοντόβουρτσες και τα μπουκάλια μωρών, κατόπιν εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2020 και Μαΐου 2021, οι οποίες απέδειξαν ότι υπήρχαν «επιβλαβείς ουσίες», οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.

Είναι γεγονός ότι έχουν αποτελέσει στόχο για μποϊκοτάζ τα συγκεκριμένα brand συμπεριλαμβανομένου και της Gap, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της Κίνας. Το μποϊκοτάζ ξεκίνησε τον Μάρτιο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ψήφισαν υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Κίνα αναφέροντας φαινόμενα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είναι η καταναγκαστική εργασία και η επιβολή στειρότητας για τις γυναίκες εναντίον Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή Xinjiang.

Οποιοδήποτε brand, το οποίο διέκοψε τη χρήση βαμβακιού από την περιοχή ή μίλησε κατά των φαινομένων καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προστέθηκε στη «μαύρη λίστα». Οι εταιρείες Nike, Adidas, H&M, Gap, Fila, New Balance, Zara, Under Armor και πολλές ακόμη προστέθηκαν στη μαύρη λίστα, ενώ άλλες όπως η H&M έχουν εξαφανιστεί από το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας. Επιπλέον οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι διεξήγαγε κρατικό χρηματοδοτικό «εταιρικό και καταναλωτικό μποϊκοτάζ» εναντίον όλων των δυτικών εμπορικών σημάτων που αρνήθηκαν τη χρήση βαμβακιού από την περιοχή Xinjiang. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.