19 Απρ 2024
READING

Η απομακρυσμένη εργασία εξελίσσεται σε υβριδική εργασία και αυξάνεται η παραγωγικότητα

5 MIN READ

Η απομακρυσμένη εργασία εξελίσσεται σε υβριδική εργασία και αυξάνεται η παραγωγικότητα

Η απομακρυσμένη εργασία εξελίσσεται σε υβριδική εργασία και αυξάνεται η παραγωγικότητα

Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το μοντέλο εργασίας από το σπίτι λειτουργεί και έχει περάσει την πιο κρίσιμη δοκιμή του, καθώς εισήχθη στις εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλέον αποτελεί μια βασική στρατηγική παραγωγικότητας για τον χώρο εργασίας. Σε μια πρόσφατη έκθεση της Accenture, το 83% των 9.326 εργαζομένων που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι προτιμούν ένα υβριδικό μοντέλο, στο οποίο μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως τουλάχιστον το 25% του χρόνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι οργανισμοί που επιτρέπουν σε ένα ανθεκτικό εργατικό δυναμικό να είναι πιο παραγωγικό και πιο υγιές, αποκομίζουν επίσης οικονομικά οφέλη. Η πλειονότητα των εταιρειών με υψηλή αύξηση εσόδων, δηλαδή το 63%, έχει ήδη ενεργοποιήσει το μοντέλο εργασίας από οπουδήποτε και οι εργαζόμενοι έχουν την επιλογή να εργάζονται εξ αποστάσεως ή στα γραφεία τους. Η συντριπτική πλειονότητα (69%) των μη αναπτυσσόμενων εταιρειών εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο πού οι άνθρωποι πρόκειται να εργαστούν, χωρίς να ενεργοποιούν την υβριδική εργασία.

Η πλήρης απασχόληση από το σπίτι μπορεί να είναι κάτι καλό, αλλά δεν είναι βέλτιστη για όσους βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους. Οι νέοι πρέπει να είναι έξω στον κόσμο, να σφυρηλατούν δεσμούς, να αποκτούν μέντορες και να μαθαίνουν πώς λειτουργούν τα πράγματα και όχι να κάθονται μόνοι τους μπροστά σε μια οθόνη όλη την ημέρα. Αυτό επικυρώνεται από την έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι ένα υβριδικό μοντέλο που να λειτουργεί για όλες τις γενιές μπορεί να είναι μια πρόκληση. Το 74% των Gen Zers θέλει περισσότερες ευκαιρίες να συνεργαστεί με συναδέλφους πρόσωπο με πρόσωπο, υψηλότερο ποσοστό από τους Gen Xers (66%) και τους Baby Boomers (68%).

Τα στελέχη που καθοδηγούν τους οργανισμούς τους μέσω των εντολών από το σπίτι αναφέρουν ότι η οργανωσιακή υποστήριξη είναι το κλειδί. Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και τόνισε τη σημασία της ευελιξίας στο χώρο εργασίας. Η επιτυχία των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών εργασίας εξαρτάται από την ασφάλεια και την άνεση των εργαζομένων, τις γνώσεις στο χώρο εργασίας βάσει δεδομένων και την προσαρμοστικότητα σε ρευστές συνθήκες, όπως κυβερνητικές εντολές και απαιτήσεις.

Τα γεγονότα του περασμένου έτους έθεσαν τελικά μια εσφαλμένη αντίληψη, ότι δηλαδή η δυνατότητα στους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως σημαίνει απώλεια παραγωγικότητας. Αν μη τι άλλο, ο περασμένος χρόνος έδειξε ότι το αντίθετο είναι η αλήθεια. Η έρευνα της Accenture διαπίστωσε ότι το 40% των ατόμων αισθάνονται πως μπορούν να είναι παραγωγικοί και υγιείς οπουδήποτε – είτε πλήρως απομακρυσμένοι είτε επί τόπου ή συνδυασμός των δύο – καθώς ο υβριδικός χώρος εργασίας εμφανίζεται.

Πιθανότατα δεν θα γίνει η επιστροφή σε έναν κόσμο όπου οι εργαζόμενοι θα εργάζονται από το σπίτι, αλλά μάλλον θα ενθαρρύνονται να είναι ευέλικτοι. Οι εταιρείες δεν θα εγκαταλείψουν χώρους γραφείων. Παρόλο που μπορεί να υπάρξει κάποια εξοικονόμηση κόστους από την προοπτική των ακινήτων, μια πολύ πιο πολύτιμη ευκαιρία είναι να διατηρήσουν μια υγιή και θετική νοοτροπία εργαζομένων.

Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας θα είναι κρίσιμα τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς οι οργανισμοί υιοθετούν λειτουργική ευελιξία με απομακρυσμένη εργασία και εξελισσόμενες προτιμήσεις των εργαζομένων. Το γραφείο δεν θα χρησιμεύει πλέον ως το μόνο μέρος όπου γίνεται η εργασία. Η πανδημία απέδειξε ότι η εργασία μπορεί να συμβεί από οπουδήποτε. Αντίθετα, με τα σημερινά δεδομένα, το γραφείο είναι ένας χώρος, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να συνεργαστούν, να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν και να χτίσουν κουλτούρα, με τις αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο να αποτελούν πολύτιμο μέρος της εξίσωσης. 

Οι ακόλουθοι νέοι τρόποι σκέψης, οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να βοηθήσουν στην καθοδήγηση του τρόπου για ένα ευέλικτο χώρο εργασίας στη δεκαετία του 2020:

  • Διάθεση πόρων σε απομακρυσμένους εργαζόμενους. Αυτό που διαχωρίζει αυτούς τους εργαζόμενους που είναι παραγωγικοί από εκείνους που είναι αποσυνδεδεμένοι και απογοητευμένοι δεν είναι το άγχος, αλλά εάν έχουν τους κατάλληλους πόρους σε ατομικό και οργανωτικό επίπεδο για να τους βοηθήσουν να είναι παραγωγικοί οπουδήποτε, τονίζει η έκθεση Accenture. Αυτοί οι πόροι κυμαίνονται από την αυτονομία της εργασίας και τη θετική ψυχική υγεία έως την υποστηρικτική ηγεσία και έναν ψηφιακά ώριμο οργανισμό.

  • Χτίσιμο εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς. Οι εταιρείες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τα εργασιακά μοντέλα και τα γραφεία τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, να δώσουν προτεραιότητα στην εμπιστοσύνη των εργαζομένων και να προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία στο χώρο εργασίας. 

  • Έμφαση στους προσωπικούς δεσμούς. Πρέπει να υπάρξει διαπροσωπική επαφή μεταξύ των εργαζομένων, ώστε να συνεργαστούν και να συνδεθούν με τρόπους που δεν είναι δυνατοί από απόσταση. Είναι κάτι που οι εργαζόμενοι επιθυμούν μετά από ένα χρόνο χωρίς αυτές τις συνδέσεις. Αυτό έριξε φως και σε ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα, τη φυσική δημιουργία μιας πιο κολακευτικής εταιρικής κουλτούρας. Ξαφνικά οι ηγέτες δεν ταξίδευαν, είχαν χρόνο για περισσότερη προσωπική δέσμευση και ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι ομάδες τους είναι αφοσιωμένες. 

  • Δημιουργία ψηφιακής ευχέρειας. Οι ψηφιακά άπταιστοι οργανισμοί έχουν υψηλότερη αύξηση εσόδων και είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν εξαιρετικοί χώροι εργασίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει σχεδιασμός προσαρμοσμένων δεξιοτήτων και μαθησιακών διαδρομών που εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των τμημάτων εργατικού δυναμικού. 

Καθώς η Covid-19 υποχωρεί, θα αναδυθεί μια εντελώς νέα προοπτική για την εργασία. Η παραγωγικότητα πιθανότατα θα αυξηθεί, καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εξισορροπήσουν καλύτερα την εργασία και τη ζωή τους. Θα μπορούν να είναι σπίτι όταν χρειάζεται, αλλά θα εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν αυτοπροσώπως όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.