Θα επεκταθεί το Amazon στο εμπόριο κάνναβης εάν αυτή νομιμοποιηθεί;

Το Amazon δήλωσε πρόσφατα ότι υποστηρίζει τη προτεινόμενη νομοθεσία (MORE Act) που θα καθιστούσε νόμιμη την πώληση και την κατανάλωση προϊόντων κάνναβης σε ολόκληρη τη χώρα των ΗΠΑ. Η βουλή των αντιπροσώπων ψήφισε τον νόμο «MORE Act» πέρυσι, αλλά δεν πέρασε στη γερουσία, καθώς δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 60 ψήφους.

Η δήλωση του Amazon περιελάμβανε μια αλλαγή στην πολιτική προσωπικού που θα έδινε τέλος στον έλεγχο για χρήση ουσιών πριν από την πρόσληψη για ορισμένες θέσεις. Η εταιρεία αποφάσισε ότι θα αντιμετωπίσει την κάνναβη με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει και το αλκοόλ όταν πρόκειται για τις διαδικασίες δοκιμής.

Αν και οι ειδήσεις είναι σημαντικές με βάση την οικονομική επιρροή της εταιρείας και του ρόλου της ως εργοδότης, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη βιομηχανία κάνναβης για άλλους λόγους. Θα μπορούσε το Amazon να κυριαρχήσει στη βιομηχανία κάνναβης, αν έρθει η μέρα που θα γίνει νόμιμη στις ΗΠΑ και στις περιοχές της, συμπεριλαμβανομένου του Πουέρτο Ρίκο και των Virgin Islands; Ίσως το ίδιο ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί για ένα ευρύ φάσμα μεγάλων αλυσίδων λιανικής που ήδη πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και αλκοολούχα ποτά.

Μια παρόμοια ανησυχία υπήρξε και πριν από τέσσερα χρόνια για τους πωλητές αλκοόλ, μετά την εξαγορά της Whole Foods από το Amazon. Αυτή η συμφωνία άνοιξε την πώληση αλκοόλ από το Amazon, αλλά απέχει πολύ από το να γίνει κυρίαρχος, καθώς πρέπει να ασχοληθεί με τις πολυπλοκότητες του λιανικού εμπορίου σε μια κατηγορία που ρυθμίζεται από μια ποικιλία ξεχωριστών και διακριτών κρατικών και τοπικών κανονισμών.

Η προοπτική της κάνναβης να γίνει πλήρως νόμιμη έχει φαινομενικά αναπτυχθεί με κάθε κρατικό μέτρο ή νομοθετική πράξη που ψηφίστηκε τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν περισσότερες πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει το φάρμακο είτε για ιατρική είτε για ψυχαγωγική χρήση, από εκείνες όπου η κατοχή παραμένει έγκλημα. Επομένως, το ερώτημα αν το Amazon ασχοληθεί με το εμπόριο κάνναβης όταν και αν αυτή νομιμοποιηθεί, δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά, ωστόσο με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις της δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.