22 Νοέ 2024
READING

Η Nike συνεχίζει την στρατηγική της direct to consumer

3 MIN READ

Η Nike συνεχίζει την στρατηγική της direct to consumer

Η Nike συνεχίζει την στρατηγική της direct to consumer

Μετά από την ενέργεια της Nike να διακόψει την παροχή χονδρικής πώλησης για ορισμένα καταστήματα, κάποιοι από τους λιανοπωλητές στράφηκαν σε νέους προμηθευτές ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους. 

Το 2017 για πρώτη φορά η Nike εστιάζει στην απευθείας πώληση των προϊόντων της προς τους καταναλωτές περιορίζοντας τις πωλήσεις χονδρικής. Παρόμοια βήματα σε μικρότερο βαθμό έχουν πραγματοποιηθεί από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις της Nike όπως είναι η Adidas και η Under Armor. Η Nike διέκοψε την παροχή χονδρικής με αρκετές αλυσίδες καταστημάτων και ανεξάρτητα καταστήματα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.

Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης ενέργειας στα περισσότερα καταστήματα λιανικού εμπορίου είναι μεγάλος αλλά παρόλη την δυσάρεστη απόφαση της Nike, πρέπει να είναι σε θέση να προσελκύσουν νέους προμηθευτές, ενώ οι πελάτες του προβαίνουν σε κάποια αγοραστική επιλογή βάση της αξίας και της ευκολίας ενός προϊόντος και όχι της μάρκας. 

Για αυτό τον λόγο αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη ενέργεια ως μια ευκαιρία ανάπτυξης και εξέλιξης μολονότι άρχισαν να εστιάζουν σε νέες κατηγορίες προϊόντων ώστε να καλύψουν τις απώλειες.Ωστόσο το πλήγμα για ορισμένα ανεξάρτητα καταστήματα αθλητικών ειδών ήταν αρκετά μεγάλο μετά την απόφαση της Nike να διακόψει την παροχή χονδρικής πώλησης.

Η κίνηση αυτή είναι συνέχεια της στρατηγικής της Nike να επικεντρωθεί στις απευθείας πωλήσεις-Direct to Consumer αφού έχει αποφασίσει εδώ και αρκετό διάστημα τον πλήρη έλεγχο της μάρκας της.Μαζί με αυτό έχει αποφασίσει και τον περιορισμό των συνεργατών χονδρικής σε όλο τον κόσμο και την εστίαση σε εταιρικά καταστήματα και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Μάλιστα πριν ένα χρόνο η Nike αποχώρησε από το Amazon και είχε συνδέσει την απόφασή της με τον έλεγχο της μάρκας αλλά και των απομιμήσεων των προϊόντων της.Αυτή η απόφαση της είχε συνδεθεί και με την προσπάθεια του Amazon να δημιουργεί δικά του προϊόντα και άλλες εταιρείες είχαν επίσης αντιδράσει με αποχώρηση.

Μια πολυεθνική μάρκα όπως η Nike θέλει να ελέγχει όλα τα σημεία πώλησης προϊόντων αλλά και σύνδεσης με τους καταναλωτές ώστε να μπορεί να δημιουργήσει συζητάνε omnichannel retail.Ουσιαστικά επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο , εστιάζει απόλυτα στις εφαρμογές και στον ψηφιακό κόσμο δημιουργώντας σημεία σύνδεσης με τους καταναλωτές.

Το δεύτερο μέρος αυτής της στρατηγικής είναι τα σημεία πώλησης, το δίκτυο καταστημάτων, εταιρικό και franchise, και τα συνεργαζόμενα καταστήματα αθλητικών ειδών.Σε αυτό το πεδίο και στο πρώτο σκέλος η Nike επικεντρώνεται σε εταιρικά καταστήματα που ο στόχος είναι να είναι πλήρως connected με την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και με όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της.

Πρακτικά ένας καταναλωτής που έρχεται σε επαφή με τα προϊόντα της Nike σε έρευνα στο διαδίκτυο , μπορεί να επισκεφθεί ένα κατάστημα να δει τα προϊόντα σε φυσικό περιβάλλον αλλά να επιστρέψει να αγοράσει στο διαδίκτυο.Και μόλις αγοράσει στο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι πλήρως “connected” και ορατός σε όλο το σύμπαν της Nike,  σε φυσικά καταστήματα , εφαρμογές προπόνησης αλλά και στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικου εμπορίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.