14 Νοέ 2024
READING

Η Ναόμι Οσάκα δεν θα αφήσει ούτε την κατάθλιψη να τη νικήσει

8 MIN READ

Η Ναόμι Οσάκα δεν θα αφήσει ούτε την κατάθλιψη να τη νικήσει

Η Ναόμι Οσάκα δεν θα αφήσει ούτε την κατάθλιψη να τη νικήσει

H Ναόμι Οσάκα, Νο 2 της Παγκόσμιας Κατάταξης στο τένις γυναικών, αποσύρθηκε από το Ρολάν Γκαρός αυτήν την εβδομάδα και οι λόγοι δεν ήταν αγωνιστικοί. Η 23χρονη Γιαπωνέζα με τον δυναμικό χαρακτήρα έβγαλε τη δική της «κραυγή», μποϊκοτάροντας, μετά τη νίκη της επί της Πατρίτσια Τιγκ, τη Συνέντευξη Τύπου γιατί της προκαλούσε άγχος. Μία μέρα αργότερα και ενώ είχε δεχθεί τις προειδοποιήσεις από τις ομοσπονδίες η Οσάκα πήρε ακόμα πιο δραστικά μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό της και αποσύρθηκε από το τουρνουά για να μην συγκεντρώνει πάνω της όλη την προσοχή. Μάλιστα στο γράμμα που δημοσίευσε στα social media, μίλησε για περιόδους κατάθλιψης, οριοθετώντας την μάλιστα από το US Open του 2018, το οποίο και κατέκτησε.

Τρία χρόνια πριν, όταν μόλις είχε κλείσει τα 20 χρόνια ζωής η Γιαπωνέζα Ναόμι Οσάκα είχε κατακτήσει τον μεγαλύτερο τίτλο της ζωής της. Μπροστά σε ένα εχθρικό κοινό και με αντίπαλο την κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών και ίνδαλμά της, Σερίνα Γουίλιαμς, η Οσάκα έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και κατέκτησε το US Open. Στέρησε από την 36χρονη τότε Γούλιαμς την ευκαιρία να φτάσει στο 24ο Grand Slam της και να ισοφαρίσει το ρεκόρ της Μάργκαρετ Κορτ και εκείνη άρχισε να ξεσπά σε λυγμούς. Το πρώτο της Grand Slam δεν το πανηγύρισε ποτέ γιατί έβλεπε ένα στάδιο να την γιουχάρει και μάλιστα στην χώρα, στην οποία έζησε από τα 3 της χρόνια και έπειτα.

Η οικογένεια Φρανσουά-Οσάκα
Η Οσάκα γεννήθηκε στην Ιαπωνία στις 16 Οκτωβρίου του 1997 και ήταν η δεύτερη κόρη της Ταμάκι Οσάκα και του Λεονάρντ Φρανσουά με καταγωγή από την Αϊτή. Οι γονείς της που γνωρίστηκαν όσο ο πατέρας της ήταν φοιτητής και επισκέφθηκε το Χοκκάιντο της Ιαπωνίας αποφάσισαν για πρακτικούς λόγους να δώσουν στα κορίτσια τους το επώνυμο της μητέρας τους. Πριν η Ναόμι κλείσει τα 3 και η αδερφή της, Μαρί τα 4, η οικογένεια αποφασίζει να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά, ο πατέρας τους βλέποντας τις αδερφές Γουίλιαμς να παίζουν μαζί στο Ρολάν Γκαρός του 1999, αποφασίζει να τις μάθει τένις.

Γιαπωνέζα και όχι Αμερικανή
Ο ίδιος είχε μια μικρή εμπειρία από το άθλημα και μαθαίνοντας ότι ο πατέρας της Βίνους και της Σερίνα, τις έμαθε ο ίδιος τένις χωρίς να έχει ιδέα, το είχε πάρει απόφαση. Το 2006 οι μικρές έχουν δείξει τα πρώτα δείγματα του ταλέντου τους και η οικογένεια μετακομίζει στη Φλόριντα για να μπορούν να προπονηθούν καλύτερα και περισσότερους μήνες τον χρόνο. Στα 15 της η Ναόμι ξεχώριζε και άλλαζε ακαδημίες με σκοπό να βρει αυτό που της ταιριάζει καλύτερα, ενώ και η Μαρί είχε ξεκινήσει την δική της καριέρα και άρχισε να βγάζει τα δικά της χρήματα από το τένις. Η αμερικανική ομοσπονδία δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση τότε να «κάνει Αμερικανίδα» τη Ναόμι και οι γονείς της -άλλο που δεν ήθελαν- την έπεισαν να αγωνίζεται με τα χρώματα της Ιαπωνίας.

Ένα χρόνο αργότερα οι Αμερικάνοι της πρότειναν να προπονείται σε δικές τους εγκαταστάσεις, όμως τότε ήταν αργά και εκείνη αρνήθηκε. Μέχρι το 2012 η Οσάκα είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά ενός τουρνουά 10.000 δολαρίων, όπου αποκλείστηκε από την αδερφή της. Μπορεί στις μικρές ηλικίες να μην ξεχώριζε σε επίπεδο αγώνων, όμως από την επόμενη χρονιά, που έγινε επαγγελματίας, το τσιπάκι είχε γυρίσει.

Σε πρώτη φάση, άρχισε να επικρατεί της αδερφής της και στη συνέχεια είχε ξεκινήσει τα συνεχόμενα ταξίδια για αγώνες. Το 2014 θα την μάθει και ο υπόλοιπος κόσμος πέρα από ΗΠΑ και Ιαπωνία. Καθώς βρισκόταν στο Νο 406 της Παγκόσμιας Κατάταξης κερδίζει την Σαμάνθα Στόσουρ, Νο 19 στο πρώτο της κεντρικό ταμπλό σε τουρνουά. Το 2015 ήταν μια χρονιά ονειρεμένη. Ανέβηκε σχεδόν 300 θέσεις στην Παγκόσμια Κατάταξη και έκλεισε τη σεζόν στο Νο 144, έχοντας βγάλει μάλιστα τα πρώτα 100.000 δολάρια από το άθλημα. Όλα αυτά, ενώ ήταν 16 ετών.

Από εκεί και πέρα η πορεία ήταν μόνο ανοδική για τη Ναόμι Οσάκα. Η Γιαπωνέζα έβλεπε πια τους Αμερικάνους να μην ξέρουν πώς την έχασαν, αφού θα αποτελούσε την τέλεια διάδοχη κατάσταση για αυτούς μετά την σπουδαία Σερίνα Γουίλιαμς. Το 2016 κάνει την μία Top 20 νίκη μετά την άλλη, φτάνει στον πρώτο της τελικό σε επίπεδο WTA και η είσοδός της στο Top 50 αρχίζει να μας προϊδεάζει για το τι έρχεται. Οι πρώτες συμμετοχές σε Grand Slams έχουν έρθει και ήδη ο Λεονάρντ Φρανσουά πρέπει να αισθάνεται περήφανος για την ίδεα του.

Η άνοδος και ο τελικός με αντίπαλο τη Σερίνα που της άλλαξε τη ζωή
Το 2017 η Οσάκα έχει κάποιους μικροτραυματισμούς, όμως αυτό δεν την εμποδίζει να κάνει τις πρώτες Top 10 νίκες της, πριν ακόμα κλείσει τα 20 της. Είναι το Next Big Thing και το γνωρίζει καλά. Η αμέσως επόμενη χρονιά ήταν η δική της. Είναι η σεζόν του πρώτου της τελικού σε Grand Slam και η μοίρα φέρνει απέναντί της, τη γυναίκα που είναι υπεύθυνη για όλα όσα έχει πετύχει. Στον τελικό του US Open η Σερίνα έχει επιστρέψει στη δράση και μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού θέλει να αποδείξει ότι είναι η κορυφαία. Με νίκη θα έφτανε το ρεκόρ των 24 Grand Slams της Μάργκαρετ Κορτ και μέσα στο «σπίτι» της θα έδειχνε ποια είναι η κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών. Η 20χρονη τότε Γιαπωνέζα είχε εντελώς διαφορετική γνώμη όμως. Με ένα πρώτο σετ – ποίηση, έριξε στα σκοινιά την Γουίλιαμς που δεν ήξερε από που της ήρθε.

Στο δεύτερο σετ η σπουδαία τενίστρια ισορρόπησε. Και καθώς πήγε να πάρει το μομέντουμ στο πλευρό της, συνέβη μία από τις πιο περίεργες φάσεις της καριέρας της. Ο προπονητής της, Πάτρικ Μουράτογλου φάνηκε κάτι να της δείχνει από τις κερκίδες. Ο διαιτητής της αναμέτρησης Κάρλος Ράμος το βλέπει και δίνει ποινή πόντου στην Αμερικανίδα, η οποία γίνεται έξαλλη. Σπάει τη ρακέτα της και αρχίζει να ουρλιάζει στο πορτογάλο διαιτητή. «Δεν έχω δεχθεί καμία προπονητική οδηγία. Δεν έχω εξαπατήσει ποτέ και κανέναν στην ζωή μου, έχω μία κόρη και αγωνίζομαι για το σωστό. Μου χρωστάς εξηγήσεις, μία συγγνώμη». Αυτό ήταν. Το κοινό αρχίζει να γιουχάρει τον διαιτητή και η μπάλα παίρνει μαζί και την Οσάκα.

Όταν ο αγώνας ολοκληρώνεται και η Γιαπωνέζα κατακτά το πρώτο της Grand Slam δεν πανηγύρισε στιγμή. Η Σερίνα που την έβλεπε σχεδόν λυπημένη με την τροπή που πήραν τα πράγματα, ζήτησε από το κοινό να την χειροκροτήσει και να σταματήσει να γιουχάρει. Η Ναόμι Οσάκα φαινόταν να μην μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό. Ζήτησε συγγνώμη από το κοινό που τους χάλασε το πάρτι και αρκέστηκε στο να σηκώσει ψηλά το τρόπαιό της. Ήταν μια 20χρονη που κέρδισε την καλύτερη τενίστρια όλων των εποχών σε τελικό US Open και δεν μπορούσε καν να πανηγυρίσει.

Έκτοτε τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η Σερίνα δεν κατόρθωσε να πάρει ποτέ μέχρι σήμερα το αναθεματισμένο 24ο Grand Slam, ενώ η Οσάκα στις σκληρές επιφάνειες είναι πιθανότατα η καλύτερη τενίστρια αυτήν την στιγμή στον κόσμο. Κατέκτησε 2 φορές το Australian Open και άλλη μία το US Open, ξεκινώντας παράλληλα τον δικό της αγώνα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Το 2020 είδε τον αγαπημένο της φίλο και μέντορα, Κόμπι Μπράιαντ να φεύγει από τη ζωή και μερικούς μήνες αργότερα πήρε θέση στα γεγονότα που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και έγινε ένα από τα πιο ισχυρά γυναικεία πρότυπα στον πλανήτη. Μάλιστα, σε κάθε παιχνίδι της στο US Open φορούσε και μία μάσκα που έγραφε κάθε φορά το όνομα διαφορετικού θύματος από την αστυνομική βία. Φέτος με τη συνεχόμενη βία κατά των Ασιατών στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, δεν θα μπορούσε επίσης να σιωπήσει. Χρησιμοποίησε αρκετές φορές το hashtag #stopasianhate και εξηγούσε ότι είναι λυπηρό μόνο και μόνο να υπάρχει ένα τέτοιο hashtag.

Η Ναόμι Οσάκα που αποτελεί το πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο με τη στάση της όλα αυτά τα χρόνια, είχε τους δικούς της δαίμονες. Βάζει ακουστικά και ακούει δυνατά μουσική για να αντιμετωπίσει το κοινωνικό της άγχος. Αποσύρεται από ένα τουρνουά που θα μπορούσε να της αποφέρει εκατομμύρια, για να επιστρέψει η προσοχή στο άθλημα και όχι σε εκείνη και κυρίως αναφέρεται με σεβασμό στα θέματα ψυχικής υγείας, γιατί γνωρίζει στην πράξη πώς είναι αυτά.

Ο αθλητικός κόσμος είναι στο πλευρό της
Μπορεί οι περισσότεροι να είδαν αυτήν την στιγμή σαν μια αδυναμία, όμως αυτές είναι που κάνουν τους μεγάλους αθλητές να ξεχωρίζουν. Η Σερίνα Γουίλιαμς δήλωσε ότι θέλει να την κάνει μια μεγάλη αγκαλιά γιατί έχει περάσει και αυτή τέτοιες καταστάσεις, ενώ όλος ο αθλητικός κόσμος βρίσκεται στο πλευρό της.

Η κατάθλιψη δεν είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται μόνο με ευχές και η Οσάκα που είναι και η Νο 1 φαν του Στέφανου Τσιτσιπά, το γνωρίζει καλά. Χρειάζεται να δουλέψει με τον εαυτό της, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που τόσο την ενοχλούν και να επιστρέψει όποτε αυτή κρίνει.

Ο παγκόσμιος αθλητισμός είναι πλέον γεμάτος από τέτοια παραδείγματα. Άλλωστε και το Νο 3 της Παγκόσμιας Κατάταξης των ανδρών, Ντόμινικ Τιμ πέρασε μια αντίστοιχη κατάσταση, ενώ είχε αγγίξει την κορυφή.

Νίκος Παπαηλιού

Πηγή: Athens Voice

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.