27 Απρ 2024
READING

Το κατάστημα ρούχων του μέλλοντος δεν θα έχει καθόλου προϊόντα;

5 MIN READ

Το κατάστημα ρούχων του μέλλοντος δεν θα έχει καθόλου προϊόντα;

Το κατάστημα ρούχων του μέλλοντος δεν θα έχει καθόλου προϊόντα;

Κάποια μέρα στο μέλλον, τα καταστήματα Ralph Lauren μπορεί να μην έχουν καθόλου εμπορεύματα. Αντιθέτως, οι πελάτες θα συζητούν με έναν ειδικό στο κατάστημα για το ρούχο που ονειρεύονται και η εταιρία θα το φτιάχνει κατόπιν παραγγελίας.

Η Ralph Lauren ενδιαφερόταν πάντα για το πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη βιομηχανία της μόδας. Έχει πειραματιστεί με έργα όπως διαδραστικές οθόνες στα καταστήματα το 2007 και μια εικονική επίδειξη μόδας με δυνατότητα αγορών το 2009.

Πλέον, στόχος της Ralph Lauren είναι να αφήσει τους πελάτες να δημιουργήσουν το προϊόν των ονείρων τους από το μηδέν, μια πραγματικότητα που κατά τη γνώμη του απέχει λίγα μόνο χρόνια. Αυτήν την στιγμή, η Ralph Lauren εφαρμόζει το διαδικτυακό πρόγραμμα “Create Your Own”. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν τα δικά τους ρούχα, συνδυάζοντας εκατοντάδες επιλογές χρωμάτων. Τον περασμένο μήνα, η εταιρία Ralph Lauren παρουσίασε το custom polo, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να σχεδιάσουν τη δική τους εκδοχή του πιο εμβληματικού προϊόντος της.

Στο μεταξύ, η Ralph Lauren αναφέρει ότι αναπτύσσει την τεχνολογία και την υποδομή για να κατασκευάσει όλα τα κατά παραγγελία ενδύματα. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, αλλά πιστεύει ότι θα δώσει στη μάρκα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρία ξεκίνησε το customization πριν από 20 χρόνια. Μάλιστα, ήταν από τα πρώτα ηλεκτρονικά καταστήματα όπου οι αγοραστές μπορούσαν να προσθέσουν μονόγραμμα σε ένα προϊόν, να αλλάξουν το χρώμα του ή να επιλέξουν ένα patch. Εκείνη την εποχή, αυτό ήταν πολύ καινούργιο, επειδή δεν υπήρχε η εφοδιαστική αλυσίδα για την εξατομικευμένη δημιουργία ρούχων. Τώρα, όμως, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και πολλές μάρκες προσφέρουν αυτήν την δυνατότητα.

Γι’αυτό και η εταιρία ήθελε να κάνει κάτι πιο εντυπωσιακό. Συγκεκριμένα, ήθελαν να επιτρέψουν στον πελάτη να σχεδιάσει ολόκληρα προϊόντα από το μηδέν. Ξεκίνησαν με το σύμβολό της, το μπλουζάκι polo και με περιορισμένο σύνολο χρωματικών συνδυασμών, προκειμένου να συστήσουν στους καταναλωτές την ιδέα χωρίς να τους μπερδέψουν. Οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το χρώμα του γιακά ή του μανικιού, ακόμα και να γράψουν λέξεις πάνω του. Όμως μέσα στον επόμενο χρόνο, οι εφικτοί συνδυασμοί θα αυξηθούν κατά πολύ και οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν μέχρι και το χρώμα της μπλουζας ή το σχέδιο του κάθε κουμπιού. 

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Το προσαρμόσιμο polo αντιπροσωπεύει το μέλλον της Ralph Lauren. Αλλά η μεγαλύτερη ιδέα εδώ δεν είναι η εξατομίκευση ή η προσαρμογή: είναι η κατασκευή κατά παραγγελία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν απόβλητα. 

Γιατί οι πελάτες ενδιαφέρονται για τις “on demand” αγορές

Πρώτον, είναι πραγματικά διασκεδαστικό, παραστατικό και συναρπαστικό. Ο πελάτης μπορεί να δημιουργήσει το προϊόν σε συνεργασία με την εταιρία, και να το φέρει ακριβώς στα μέτρα του. Οι αγοραστές μπορούν να δημιουργήσουν ένα κομμάτι που πραγματικά αγαπούν και που θα φορούν επανειλημμένα. Αυτή είναι μια ελκυστική εμπειρία γι’ αυτούς και μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη αφοσίωση στο brand.

Στην πραγματικότητα, αυτή η προσέγγιση της μόδας είναι πολύ πιο βιώσιμη και η βιωσιμότητα είναι κάτι για το οποίο οι πελάτες ενδιαφέρονται πολύ. Με το “on demand” , ο πελάτης είναι σίγουρος ότι δεν δημιουργούνται απορρίμματα. Ταυτόχρονα είναι καλό και για την εταιρία, καθώς δεν θα χρειαστεί να πωλούν τα ρούχα πιο φθηνά μόνο και μόνο για να αδειάσουν τα ράφια, ούτε θα αλλοιώσουν το brand καταφεύγοντας σε εκπτώσεις. 

Οι αλυσίδες εφοδιασμού της εταιρίας βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία. Ο απότερος σκοπός της εταιρίας είναι να κατασκευάζει τα προϊόντα αυτά όσο γίνεται πιο κοντά στον πελάτη. Για παράδειγμα, αν κάποιος από το Λονδίνο παραγγείλει ένα custom polo, το πουκάμισο αυτό θα φτιαχτεί στο Λονδίνο. Γενικότερα, η εταιρία επιθυμεί να μειώσει το περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αποστολής και της διανομής των προϊόντων. 

Πώς θα αντιμετωπίσει η εταιρία το γεγονός ότι μπορεί να είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να σχεδιάσουν ένα ολόκληρο ρούχο από το μηδέν, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν συνηθίσει να σχεδιάζουν τα δικά τους ρούχα.

Αναμφίβολα κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Γι’αυτό πρέπει να διατηρηθεί απλή η αλληλεπίδραση και να δωθούν στον πελάτη πρότυπα και χρωματικοί συνδυασμοί με τους οποίους θα είναι εύκολο να δουλέψει. Πρέπει να είναι διασκεδαστικό. Σίγουρα, όμως, υπάρχει χώρος για περισσότερους συνδυασμούς και δημιουργικότητα, χωρίς η διαδικασία να γίνει πολύ περίπλοκη. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα σχεδιαστεί η διεπαφή με τους πελάτες. Ο στόχος της Ralph Lauren είναι να την επισκέπτονται οι πελάτες με ένα όραμα και να μπορούν να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν. 

Η πανδημία μεταμόρφωσε την εταιρεία με πολλούς τρόπους. Αύξησε την κίνηση. Όλοι πίστευαν ότι τα πράγματα θα επιβραδύνονταν κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά στην πραγματικότητα επιταχύνθηκαν. Έτσι, η Ralph Lauren άρχισε να επιταχύνει τα σχέδιά της για το customization.Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, η πανδημία έκανε πολλούς από εμάς να σκεφτούμε τι πραγματικά έχει σημασία στον κόσμο. Οι υπάλληλοί της Ralph Lauren ήθελαν να κάνουν πράγματα που τους έδιναν νόημα. Η βιωσιμότητα ήταν ένα τεράστιο μέρος αυτού, και είναι μέρος του λόγου για τον οποίο οι υπάλληλοί της εταιρίας είναι τόσο αφοσιωμένοι στο customization.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.