Οι Video Game Influencers έχουν τους πιο αφοσιωμένους fans

Οι marketers που επιθυμούν να αναπτύξουν μια μακροχρόνια σχέση με το διαδικτυακό κοινό μπορεί να χρειαστεί να εμπνευστούν από τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι Youtubers, ιδίως στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, οι οποίοι έχουν με σιγουριά το πιο “πιστό” διαδικτυακό κοινό, όπως βρέθηκε σε μια νέα έρευνα.

Αυτοί που παρακολουθούν gaming περιεχόμενο στο YouTube είναι κατά 53% πιο αφοσιωμένοι από τον μέσο θεατή του YouTube στους κορυφαίους δημιουργούς του εν λόγω τομέα. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού αφοσίωσης της αμέσως επόμενης κατηγορίας, της μάλλον πιο αόριστης κατηγορίας “άνθρωποι και blogs”, με 24%, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι δημιουργοί που επικεντρώνονται στην “ψυχαγωγία”, τα “αθλήματα”, τη “μουσική και το χορό” και την “ομορφιά” έχουν κοινό με υψηλότερη του μέσου όρου ανταπόκριση.

Οι πιο γνωστοί Youtubers είναι αυτοί που δημιουργούν συνεχώς καλό περιεχόμενο, πράγμα που κάνει τους θεατές να θέλουν βλέπουν περισσότερα από αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερη και πιο συνεπής είναι η στρατηγική διαχείρισης του περιεχομένου, τόσο πιο πιθανό είναι να προσελκύονται διαφημιστές και τακτικοί θεατές.

Ένα μυστικό μπορεί να είναι η δημιουργία μιας συναισθηματικής σύνδεσης με τους θεατές, μέσω της αντιμετώπισης θεμάτων που είναι εξίσου σημαντικά για το κοινό. Για παράδειγμα, η SSSniperWolf, ένα από τα γνωστότερα ονόματα στον τομέα του gaming, θίγει θέματα όπως ο σεξισμός που βιώνει στον συγκεκριμένο κλάδο.

Από την άλλη, οι κατηγορίες που συνήθως διέπονται περισσότερο από την γρήγορη πληροφόρηση παρά από τους δημιουργούς – οι οποίες περιλαμβάνουν τις κατηγορίες “Ταξίδια”, “Home & DIY” και “Ζώα & Κατοικίδια” – σημειώνουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αφοσίωσης του κοινού, συγκεκριμένα μεταξύ 19% και 38% κάτω του μέσου όρου. Αυτό οφείλεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιεχόμενο δεν αποτελεί περιεχόμενο που κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει τακτικά, αλλά μια στο τόσο και μεμονωμένα. 

Μεταξύ των ιστοσελίδων και των δημιουργών που συνήθως διαθέτουν περισσότερο one-off περιεχόμενο, το κομμάτι “ζώα και κατοικίδια” του The Dodo – μια ιστοσελίδα που ανήκει στην Group Nine Media – ξεχωρίζει μέσω του «αξιόπιστου, επαναλαμβανόμενου περιεχομένου». Αυτό προσφέρει στους θεατές μια οργάνωση και τους βοηθά να αποφασίσουν αν θέλουν να παρακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο βίντεο από αυτόν τον δημιουργό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αφοσίωση σε συγκεκριμένους δημιουργούς μεταφράζεται σε πολύ βαθύτερους δεσμούς από ό,τι οι περισσότερες εταιρίες μέσων ενημέρωσης είναι σε θέση να δημιουργήσουν με τους θαυμαστές τους. Συγκρίνοντας τους 1.000 κορυφαίους influencers με τους 1.000 κορυφαίους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, διαπιστώθηκε ότι οι δημιουργοί είχαν 17% υψηλότερα επίπεδα αφοσίωσης. Αυτό δείχνει ότι οι influencers κατά μέσο όρο είναι καλύτεροι στο να κάνουν το κοινό τους να συντονίζεται σε τακτική βάση και να δημιουργούν ένα αφοσιωμένο κοινό, από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά και να ασχολούνται σταθερά με αυτό.

Διαφορετικά είδη κοινού απαιτούν διαφορετικά είδη εκστρατειών, ακόμη και εντός του ίδιου τομέα. Για παράδειγμα, ενώ το NBA προσελκύει τους πιο πιστούς οπαδούς στον αθλητικό τομέα, το NFL προσελκύει τους πιο μοναδικούς θεατές και το WWE προσελκύει τους οπαδούς που περνούν περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας το πρόγραμμά του. Αλλά η αφοσίωση αποδίδει μακροπρόθεσμα, ίσως και πέρα από την απλή απήχηση και τον χρόνο παρακολούθησης.

Οι εταιρίες των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να επιδιώκουν να έχουν αφοσιωμένους θεατές για να αποκομίσουν τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος διατήρησης, την υψηλότερη συχνότητα διαφημίσεων για τους διαφημιζόμενους, την υποστήριξη των οπαδών και την στρατηγική περιεχομένου με επίκεντρο το κοινό, Μπορούν να μιμηθούν ορισμένες από τις τακτικές των Influencers, ώστε να δημιουργήσουν εξίσου ένθερμες βάσεις οπαδών. Αυτό αποτελεί κρίσιμο κομμάτι για την μακροπρόθεσμη επιτυχία των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης. Η μέριμνα για τους αφοσιωμένους αυτούς οπαδούς θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός “κύκλου αφοσίωσης” που θα τους κάνει να επιστρέφουν επανειλημμένα αναζητώντας περισσότερα.