19 Απρ 2024
READING

Αύξηση μισθών στην Αμερική για τους εργαζόμενους εφήβους

4 MIN READ

Αύξηση μισθών στην Αμερική για τους εργαζόμενους εφήβους

Αύξηση μισθών στην Αμερική για τους εργαζόμενους εφήβους

Οι έφηβοι παίρνουν θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσλάβουν. Αλλά αυτή η τάση θα μπορούσε να έχει και μειονεκτήματα. Η αύξηση στις αμοιβές και τα προνόμια για το εποχικό εργατικό δυναμικό όπου σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι είναι κάτω των 18 ετών, δείχνει αυτό που συμβαίνει σε όλη τη χώρα, καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να προσλάβουν σερβιτόρους, ρεσεψιονίστ και άλλους εργαζόμενους σε υπηρεσίες για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση αφού η οικονομία ανοίγει ξανά.

Για τους Αμερικανούς εφήβους που αναζητούν εργασία, αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο καλοκαίρι εδώ και χρόνια. Καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να μεταβούν από σχεδόν καθόλου σε πλήρες προσωπικό δυναμικό πολύ σύντομα, οι έφηβοι φαίνεται να κερδίζουν περισσότερα από οποιαδήποτε δημογραφική ομάδα. Το ποσοστό των 16 έως 19 ετών που εργάζονται δεν ήταν τόσο υψηλό από το 2008, προτού η παγκόσμια οικονομική κρίση αναγκάσει όλο και περισσότερο κόσμο να αναζητεί απασχόληση. Περίπου 256.000 έφηβοι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα βρήκαν δουλειά τον Απρίλιο, αποτελώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πρόσφατα απασχολούμενων ατόμων, μια σημαντική αλλαγή αφού οι έφηβοι υπέστησαν απότομες απώλειες θέσεων εργασίας στην αρχή της πανδημίας. Το αν η τάση μπορεί να παραμείνει θα ξεκαθαριστεί όταν τα δεδομένα για τον Μάιο κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον.

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μειονέκτημα. Μερικοί εκπαιδευτικοί προειδοποιούν ότι οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αποσπάσουν τους εφήβους από το σχολείο. Και ενώ η ίδια η απασχόληση μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης, το πιο πρόσφατο κύμα προσλήψεων αποτελείται κυρίως από λευκούς εφήβους, προκαλώντας ανησυχίες ότι νέοι από μειονοτικές ομάδες ενδέχεται να χάσουν την καλοκαιρινή αγορά εργασίας.

Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που αύξησαν τους μισθούς των εφήβων σε θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών τους τελευταίους μήνες. Οι έφηβοι δέχτηκαν πλήγμα κατά την έναρξη της πανδημίας, αλλά επέστρεψαν στα επίπεδα μισθών τους προ κορονοϊού τον Μάρτιο του 2021 και πέρασαν το πρώτο μέρος του Μαΐου βλέποντας ότι οι μισθοί τους αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. 

Για τους εργοδότες, οι έφηβοι μπορεί να είναι μια νέα κρίσιμη πηγή έτοιμης εργασίας σε μια εποχή που η ζήτηση ανακάμπτει και οι θέσεις εργασίας δεν πληρούνται. Οι ανησυχίες για την υγεία τους και οι προκλήσεις για τη φροντίδα των παιδιών τους φαίνεται να εμποδίζουν μερικούς ηλικιωμένους εργαζόμενους να μην παίρνουν γρήγορα δουλειές. Οι διευρυμένες παροχές ασφάλισης ανεργίας μπορεί επίσης να προσφέρουν στους εργαζόμενους την οικονομική προστασία που χρειάζονται για να αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν πολύ λιγότερες βίζες εργασίας για μετανάστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξαιτίας των  περιορισμών, οπότε υπάλληλοι από το εξωτερικό που συνήθως συμπληρώνουν τέτοιου είδους θέσεις λείπουν από την αγορά εργασίας.

Οι έφηβοι δεν κερδίζουν μόνο μεγαλύτερους μισθούς, καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να δελεάσουν τους αιτούντες αλλά και πολλές επιπλέον παροχές η προνόμια.Ωστόσο, τα προνόμια και η καλύτερη αμοιβή ενδέχεται να μην είναι για όλους. Οι λευκοί έφηβοι έχουν περισσότερα προνόμια και καλύτερους μισθούς από τους μαύρους και τους ισπανόφωνους. Αυτό συνεχίζει μια μακροχρόνια ανισότητα στην οποία οι λευκοί έφηβοι εργάζονται με πολύ μεγαλύτερους μισθούς και το χάσμα θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία.

Οι έφηβοι που επωφελούνται τώρα μπορεί να μην μπορούν να βασίζονται σε μια ευνοϊκή αγορά εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να υπάρξει σίγουρα ένα σύντομο θετικό αποτέλεσμα, καθώς οι νέοι μπορούν να μετακινηθούν σε πολλές θέσεις εργασίας όπου οι ενήλικες έχουν υποχωρήσει. Όμως, θα είναι προσωρινό, γιατί πάντα θα δίνεται προτεραιότητα στους ενήλικες.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει μια διαφορετική ανησυχία, καθώς οι σημερινές άφθονες και ευημερούσες εφηβικές θέσεις εργασίας μπορεί να αποσπούν τους μαθητές από τις σπουδές τους.Εάν οι καλύτερες προοπτικές εργασίας βραχυπρόθεσμα ξεπεράσουν τα σχέδια των εφήβων για πρόσθετη εκπαίδευση ή κατάρτιση, αυτό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα.  Οικονομικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι καταφέρνουν να κάνουν επιπλέον εκπαίδευση συνήθως έχουν καριέρα με καλύτερη αμοιβή.

Ωστόσο, πολλές από τις προσλήψεις που έγιναν τώρα ήταν για καλοκαιρινές δουλειές, οι οποίες έχουν λιγότερες πιθανότητες παρέμβασης στο σχολείο. Αυτό μπορεί να έχει και θετικό αντίκτυπο, καθώς αρκετοί έφηβοι θα έχουν μια ευκαιρία να εξοικονομήσουν χρήματα για σχολικά βιβλία και δίδακτρα, ή για το κολέγιό τους.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.