Μετά το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου νέα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί κατά τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες των συναλλαγών. Ο περασμένος χρόνος ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για τις επιχειρήσεις, αλλά η ανάπτυξη του εμβολίου και η χαλάρωση των περιορισμών κατά της πανδημίας έθεσαν τα θεμέλια για ανάκαμψη. Η αύξηση της εμπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον και η προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης είναι καλή είδηση για άτομα που έχουν χάσει τις δουλειές τους κατά την προηγούμενη περίοδο.
Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν με τους ίδιους τρόπους όπως πριν την πανδημία και είναι σαφές ότι οι τελευταίοι 12 μήνες έχουν δημιουργήσει μια σημαντική εξέλιξη του λιανικού εμπορίου που έχει έρθει για να μείνει. Ακολουθούν ορισμένες αναδυόμενες τάσεις που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αγορές και θα συνεχίσουν να γίνονται το 2021 και μετά:
Οι διαδικτυακές αγορές είναι εδώ για να μείνουν
Ενώ μπορεί να υπάρξει μια μικρή μετατόπιση των πωλήσεων ξανά σε παραδοσιακά φυσικά καταστήματα, οι περισσότεροι αναμένουν ότι οι αγορές μέσω πολλαπλών καναλιών θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό μέρος του μείγματος λιανικής και ήδη μεγάλες μάρκες, περιλαμβάνουν αυτόν τον τρόπο στις στρατηγικές ανάκαμψης για τον εξορθολογισμό καταστημάτων και για περισσότερες επενδύσεις στην ανάπτυξη των ψηφιακών τους παροχών. Έρευνα για το πώς οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να ψωνίζουν μετά το lockdown, ανέφερε ότι το 32% των καταναλωτών δήλωσε πως αναμένει να συνεχίσει με τις νέες συνήθειες ηλεκτρονικού εμπορίου στο μέλλον, με αυτό το ποσοστό να αυξάνεται στο 40% σε άτομα ηλικίας 45-54 ετών.
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) προσφέρει μια πιο ανθρώπινη εμπειρία στο διαδίκτυο
Η AI είναι παρούσα στις εξελίξεις λιανικής για πολλά χρόνια. Τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο κατάστημα, η AI έχει δημιουργήσει την ευκαιρία να εξαλείψει τα εμπόδια και τις άβολες συναλλαγές υπέρ μιας βελτιωμένης και εξατομικευμένης εμπειρίας αγορών.
Ένας από τους μεγαλύτερα προβλήματα των λιανοπωλητών που πρέπει να λυθεί στις ηλεκτρονικές αγορές, είναι οι επιστροφές. Εκτιμάται ότι περισσότερο από το 30% όλων των αγορών επιστρέφεται, με πολλές από αυτές τις επιστροφές να οφείλονται σε λάθος εφαρμογή και μέγεθος. Οργανισμοί όπως η TrueFit, η Bold Metrics και η Fit Analytics συνεργάζονται με μάρκες όπως η ASOS και η Adidas για να κάνουν εκατομμύρια προτάσεις μεγέθους κάθε μήνα.
Με την ανάπτυξη του BOPIS (Buy Online Pickup In Store) και με περισσότερους καταναλωτές να επιθυμούν να λαμβάνουν καλύτερη εξυπηρέτηση όταν επισκέπτονται φυσικά καταστήματα, η ευκαιρία για τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να αποτελεί την προστιθέμενη αξία που κάνει τη διαφορά για εκείνους που έχουν ήδη κάνει τόσα πολλά διαδικτυακά.
Μικρότερα καταστήματα που βελτιώνουν την εξερεύνηση και την εξυπηρέτηση
Τα καταστήματα λιανικής κάνουν αναδιαρθρώσεις μετά την πανδημία, σε μια περίοδο που ακόμα περισσότερα μεγάλα καταστήματα αγωνίζονται να επιβιώσουν. Η επαναδημιουργία του φυσικού λιανικού εμπορίου είναι εκείνη που πρέπει να διασφαλίσει ότι εξυπηρετεί έναν σκοπό πέραν αυτόν της καθαρής ευκαιρίας πώλησης που είναι πλέον διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο στο διαδίκτυο.
Τα μικρότερα καταστήματα, τα οποία είναι πιο προσιτά στη λειτουργία και μπορούν να προσφέρουν περισσότερο υπηρεσίες παρά αποθήκευση αγαθών, είναι ικανά να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προώθησαν τη διαδικτυακή ανακάλυψη γρήγορα και οι επωνυμίες DTC επωφελήθηκαν από τους influencers, δημιουργώντας προσοχή και πωλήσεις για επωνυμίες που ενδέχεται να μην είχαν φτάσει στο πλήρες δυναμικό του κοινού χωρίς αυτά τα κανάλια.
Ακόμη και η μόδα ήταν ένας από τους τομείς που επηρεάστηκε περισσότερο από τις πωλήσεις το 2020 και είδε τους καταναλωτές να γοητεύονται περισσότερο με νέες και άγνωστες μάρκες (το 44% των millennials και της Γενιάς Z δοκίμασαν νέες μάρκες πέρυσι).
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.