20 Απρ 2024
READING

Το μέλλον των αγορών μέσω διαδικτύου ενδέχεται να μην ειναι η παράδοση στο σπίτι

3 MIN READ

Το μέλλον των αγορών μέσω διαδικτύου ενδέχεται να μην ειναι η παράδοση στο σπίτι

Το μέλλον των αγορών μέσω διαδικτύου ενδέχεται να μην ειναι η παράδοση στο σπίτι

Ένας Πολωνός επιχειρηματίας αφιέρωσε σχεδόν 2 δεκαετίες στην μετατροπή του InPost από μια μικρή επιχείρηση με βάση το δωμάτιο όπου έμενε ως φοιτητής σε μια ταχυδρομική εταιρία αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Όμως ο ανταγωνισμός με την ταχυδρομική υπηρεσία της κυβέρνησης είχε αρχίσει να μεταβάλλεται. Ο ιδρυτής του InPost είχε χρέος 65 εκατομμυρίων δολαρίων και προσπαθούσε μανιωδώς να βρει νέους επενδυτές. 

Όμως, οι επενδυτές δεν έδειχναν ενδιαφέρον για την “ετοιμοθάνατη” αυτή επιχείρηση, αλλά για την θυρίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή από το 2010. Το Amazon και άλλες διαδικτυακές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης στέλνουν πακέτα για παραλαβή σε αυτές τις θυρίδες, οι οποίες είναι τόσο μεγάλες όσο ένα ψυγείο και η εγκατάστασή τους κοστίζει περίπου 20.000 δολάρια. Η δημοτικότητά τους αποδίδεται στο γεγονός ότι οι διανομείς σπάνια θα αφήσουν ένα δέμα αφύλακτο μπροστά από ένα σπίτι. Αυτό σταματά αποτελεσματικά την κλοπή δεμάτων, πράγμα που έχει συμβεί στο 54% των Αμερικανών.

Στο χείλος της χρεοκοπίας, ο όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων Advent International εξαγόρασε το InPost. Η συμφωνία που σύναψαν, η αξία της οποίας ανερχόταν στα 110 εκατομμύρια δολάρια, αποπλήρωσε εξ ολοκλήρου τα χρέη της εταιρίας και έδωσε τη δυνατότητα διπλασιασμού του δικτύου θυρίδων για δέματα, οι οποίες έγιναν 4.400 μέσα σε ένα χρόνο. 

Ήταν μια “γλυκιά” και ταυτόχρονα έξυπνη συμφωνία. Οι Πολωνοί άργησαν να ασπαστούν τις ηλεκτρονικές αγορές, αλλά μέχρι το 2017 οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνονταν με σταθερά κατά 20,4% ετησίως. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και οι ηλεκτρονικές αγορές αυξήθηκαν κατά 36% μέσα σε μόλις 12 μήνες. Τα έσοδα του InPost εκτινάχθηκαν στα 677 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 104% το 2020. Σήμερα το InPost διαθέτει 11.734 θυρίδες στην Πολωνία και περισσότερες από 1.100 θυρίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μερικές εκατοντάδες στην Ιταλία. 

Τα περιθώρια κέρδους είναι επίσης αξιοζήλευτα. Το InPost χρεώνει περίπου 2 δολάρια ανά πακέτο, και τα έξοδά του περιορίζονται στην εγκατάσταση του ντουλαπιού, την μίσθωση και την ενοικίαση του χώρου του ντουλαπιού. Το 2020 το InPost είχε κέρδη ύψους 97 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα δεμάτων της διπλασιάζουν τα έσοδά της συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου.

Η τοποθέτηση θυρίδων κοντά στα σπίτια και τα γραφεία των αγοραστών μεταμόρφωσε την επιχείρηση. Πλέον, οι θυρίδες του InPost είναι εύκολα προσβάσιμες, ακόμα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Μοιάζει με την παράδοση στο σπίτι, μόνο που είναι ακόμα πιο βολικό. 

To InPost μπήκε ξανά στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ τον Ιανουάριο, αποτιμώντας την επιχείρηση στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει πείσει τους επενδυτές ότι οι θυρίδες του αποτελούν μια φθηνότερη και πιο οικολογική εναλλακτική λύση σε σχέση με τον τεράστιο αριθμό φορτηγών διανομής που διασχίζουν τις πόλεις της Ευρώπης.

Ενώ το InPost κατακτούσε τις επιχειρήσεις θυρίδων, οι βασικοί ανταγωνιστές του – οι ταχυδρομικές υπηρεσίες της Ευρώπης, καθώς και η UPS και το Amazon, που πειραματίστηκαν επίσης με θυρίδες – ακολούθησαν διαφορετική πορεία, ενισχύοντας την  κατ’ οίκον παράδοση και λειτουργώντας με χιλιάδες καταστήματα προκειμένου να αναλάβουν την παραλαβή και τις επιστροφές πακέτων.Η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω της πανδημίας άφησε τους διαδρόμους διαφόρων καταστημάτων γεμάτους με πακέτα και μεγάλες ουρές για επιστροφές και οι θυρίδες του InPost ήταν πολύ πιο βολικές.

Ο σκοπός του InPost είναι να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Έκλεισε μια συμφωνία ύψους 675 εκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του Μondial Relay και την τοποθέτηση θυρίδων στα πιο πολυσύχναστα καταστήματα της Γαλλίας.Η δράση και τα αποτελέσματα του InPost δεν έχουν περάσει απαρατήρητα. Τα Alibaba και Allegro – η πηγή δύναμης του ηλεκτρονικού εμπορίου της Πολωνίας, που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των πωλήσεων του InPost – διαθέτουν πλέον θυρίδες στην Πολωνία, ενώ οι γιγάντιες ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως η γερμανική Deutsche Post, ποντάρουν επίσης στις θυρίδες δεμάτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.