18 Απρ 2024
READING

Περισσότερες γυναίκες και νεαροί καταναλωτές εισέρχονται στον χώρο του εκλεκτού κρασιού

5 MIN READ

Περισσότερες γυναίκες και νεαροί καταναλωτές εισέρχονται στον χώρο του εκλεκτού κρασιού

Περισσότερες γυναίκες και νεαροί καταναλωτές εισέρχονται στον χώρο του εκλεκτού κρασιού

Για πολλά χρόνια στον χώρο του εκλεκτού κρασιού κυριαρχούσαν οι άντρες άνω των 60 ετών, αλλά μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Τα βασικά αίτια της αλλαγής αυτής περιλαμβάνουν την τεχνολογία, την πανδημία και την αλλαγή των κοινωνικών μοτίβων. Πλέον, περισσότερες γυναίκες και νεαρότεροι καταναλωτές εισέρχονται στο χώρο της συλλογής κρασιών, όπου οι περισσότεροι είναι άνθρωποι με μεγάλη περιουσία, που έχουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε ρευστότητα και ξοδεύουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 75 δολάρια για το κάθε μπουκάλι.

Η έρευνα | Το εκλεκτό κρασί είχε καλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο τίτλος της έρευνας ήταν “The Future of Fine Wine Consumers 2021” και ήταν η πιο εξονυχιστική που έχει πραγματοποιηθεί για το συγεκριμένο θέμα. Η μεθοδολογία περιελάμβανε αναλυτικές συνεντεύξεις με ειδικούς της βιομηχανίας αυτής, καθώς και με καταναλωτές από διάφορες χώρες. Εκτός αυτού, ήρθαν σε επαφή με το Wine Intelligence για να ολοκληρώσουν την έρευνα σε 4 χώρες, τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Χονγκ Κονγκ. Ταυτόχρονα συνέκριναν τα ευρύματά τους με το Liv-Ex Fine Wine Indices, που παρακολουθεί την κοστολόγηση του κρασιού παγκοσμίως και τις δημοπρασίες εκλεκτού κρασιού σε οίκους πως ο Sotheby.

Ένα ιδιαίτερο εύρυμα ήταν ότι η αγορά εκλεκτού κρασιού δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, κυρίως επειδή οι πλούσιοι λάτρεις του χώρου αγόραζαν πιο ιδιαίτερα κρασιά για να πιούν στο σπίτι. Παρόλο που υπήρξε μια μικρή πτώση των πωλήσεων στις αρχές της καραντίνας, η συνολική αξία των προσφορών έσπασε τα ρεκόρ φτάνοντας στις 83 εκατομμύρια λίρες (117 εκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του 2020, σημειώνοντας μια αύξηση ύψους 33 εκατομμυρίων λιρών (46 δολάρια) από το 2019.

Ο ορισμός του “ Εκλεκτού Κρασιού”

Η απόδοση ορισμού για το εκλεκτό κρασί αποτελεί πρόκληση. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο όρος απευθύνεται απλά στα πιο ακριβά κρασιά. Παρολαυτά αυτό το θέμα διερευνάται εδώ και χρόνια. Έτσι προέκυψε ο εξής ορισμός: «Ένα καλό κρασί είναι περίπλοκο, ισορροπημένο και έχει δυνατότητα να παλαιωθεί – παρολαυτά είναι απολαυστικό καθόλη τη διάρκεια της πορείας “ανάπτυξής” του».

Το εκλεκτό κρασί εκμαιεύει συναισθήματα όταν καταναλώνεται, δημιουργεί μια σχέση με τον παρασκευαστή του, προσφέρει κάτι αληθινό και είναι περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο. Ήταν απαραίτητο, λοιπόν, να λειτουργήσουν με βαθμίδες τιμών ώστε να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αντιληφθούν το καλύτερα τη διαδικασία. Έτσι, το εισαγωγικό στάδιο υπήρχε ένα εύρος τιμών 30-150€, το δεύτερο στάδιο είχε εύρος τιμών 150-450€ και το τρίτο στάδιο από 450€ και πάνω. Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας ήταν ότι οι πλούσιοι αγοραστές θα αγόραζαν κρασί από όλα τα επίπεδα και, παρόλο που γνωρίζουν την πραγματική αξία των κρασιών, προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν την τιμή τους. 

Περισσότερες γυναίκες και νεαρότεροι καταναλωτές εισέρχονται στον χώρο. 

Πιθανότατα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν ο αυξημένος αριθμός γυναικών που αγοράζουν εκλεκτό κρασί, αν και δεν ήταν ίδιος για κάθε χώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ οι άντρες αποτελούν το 70% των καταναλωτών εκλεκτού κρασιού, ενώ στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ υπάρχει ισορροπία, καθώς αποτελείται από 50% γυναίκες και 50% άντρες. 

Ο οίκος Sotheby έχει δει, επίσης, αύξηση στον αριθμό των γυναικών που λαμβάνουν μέρος στις δημοπρασίες του, με μια αύξηση ύψους 22% σε κάποιες περιοχές. Ο οίκος Sotheby αναγνωρίζει ότι η αξία του γυναικείου τμήματος της αγοράς αυξάνεται και αναζητά τρόπους να ενθραρρύνει περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν σε δημοπρασίες εκλεκτού κρασιού και άλλες παρεμφερείς εκδηλώσεις. 

Παρομοίως, υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των νεότερων καταναλωτών εκλεκτού κρασιού. Υπάρχουν αρκετοί πλειοδότες στο ηλικιακό εύρος των 30-40 ετών. Ενώ το 1990 ο μέσος όρος της ηλικίας όσως συμμετείχαν στις δημοπρασίες του Sotheby ήταν 65, τώρα είναι περίπου 40. Το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν κάτω των 35 ετών συνολικά στις 4 χώρες. Αυτοί οι νεότεροι καταναλωτές ανταποκρίνονταν διαφορετικά σε ερωτήσεις της έρευνας, χρησιμοποιώντας διαφορετικές περιγραφές για το παλαιωμένο κρασί όπως “φυσικό, συναρπαστικό και ρομαντικό”. Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταναλωτές χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως “κληρονομιά και κομψότητα”.

Μια ακόμα διαφορά είναι ότι οι νεαρότεροι καταναλωτές ήταν πιο πιθανό να αγοράσουν τα κρασιά τους μέσω διαδικτύου ή εφαρμογών,  ειδικά στην Κίνα. Στις ΗΠΑ οι νεαρότεροι καταναλωτές εξέφρασαν την επιθυμία τους να μπορούν να βρουν τους παραγωγούς κρασιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, στις ΗΠΑ, το 42% των νεαρότερων καταναλωτών βασίζονται στα brands, σε αντίθεση με το 71% των γηραιότερων καταναλωτών. Αυτό αποδεικνύει ότι οι νεαρότεροι καταναλωτές βασίζονται στα κοινωνικά τους δίκτυα για να αποφασίσουν τί θα αγοράσουν. 

Οι καταναλωτές του εκλεκτού κρασιού ανήκουν στους πλουσιότερους καταναλωτές. 

Η έρευνα, επίσης, έδειξε ότι οι καταναλωτές εκλεκτού κρασιού ανήκουν στους πλουσιότερους ανθρώπους σε όλες τις χώρες που διεξάχθηκε η έρευνα. Προέκυψε, λοιπόν, ότι:

  • 5.4 εκατομμύρια καταναλωτές εκλεκτού κρασιού στις ΗΠΑ αγοράζουν κρασιά αξίας 75 δολαρίων και άνω
  • 35 εκατομμύρια καταναλωτές εκλεκτού κρασιού στην Κίνα αγοράζουν κρασιά αξίας 65 ευρώ και άνω
  • 0.5 εκατομμύρια καταναλωτές εκλεκτού κρασιού στο Χονγκ Κονγκ αγοράζουν κρασιά αξίας 52 ευρώ και άνω
  • 2.6 εκατομμύρια καταναλωτές εκλεκτού κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο αγοράζουν κρασιά αξίας 50 λιρών και άνω

Οι επιπτώσεις για τους παραγωγούς εκλεκτού κρασιού.

Η έρευνα προσφέρει κάποιες συμβουλές για τους παραγωγούς εκλεκτού κρασιού όσον αφορά την ανταπόκρισή τους στις ανάγκες των καταναλωτών. Καθώς αρκετοί από τους καταναλωτές καθοδηγούνται από την περιέργειά τους και την επιθυμία τους να βρουν κάποιο μοναδικό μπουκάλι κρασιού, απολαμβάνουν να εξασφαλίζουν ένα ιδιαίτερο μπουκάλι κρασιού για την κάβα τους, καθώς και να το δείχνουν στην οικογένεια και τους φίλους τους. Επιπλέον, τους ελκύουν οι εκδηλώσεις, οι άνθρωποι και οι τοποθεσίες που δεν είναι διαθέσιμες για τον οποιονδήποτε.

Οι καταναλωτές εκλεκτού κρασιού είναι διεθνείς και δεν δυσκολεύονται να ταξιδεύουν σε διαφορετικές περιοχές προκειμένου να δοκιμάζουν κρασί. Πολλοί έχουν εμπιστευτεί το δίκτυο από όπου αγοράζουν κρασί και παραμένουν πιστοί σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους. Γι’αυτόν τον λόγο, οι παραγωγοί εκλεκτού κρασιού πρέπει ταυτόχρονα να αναπτύξουν ιδιαίτερες εμπειρίες στα οινοποιεία τους (είτε ψηφιακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας) και να χτίσουν καλές σχέσεις με τους εμπόρους εκλεκτού κρασιού, καθώς αυτοί λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ των παραγωγών και των πλουσίων, που ασχολούνται με τον κλάδο του καλού κρασιού. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.