25 Απρ 2024
READING

Η H&M παρουσιάζει μια νέα κάρτα ελέγχου βιωσιμότητας για τα προϊόντα της

3 MIN READ

Η H&M παρουσιάζει μια νέα κάρτα ελέγχου βιωσιμότητας για τα προϊόντα της

Η H&M παρουσιάζει μια νέα κάρτα ελέγχου βιωσιμότητας για τα προϊόντα της

Η H&M κυκλοφόρησε μια νέα κάρτα ελέγχου – σαν μια ετικέτα διατροφής για τη βιωσιμότητα – κατατάσσοντας την περιβαλλοντική απόδοση του υλικού που χρησιμοποιείται στο προϊόν. Η μάρκα είναι μια από τις πρώτες που ξεκίνησε να κυκλοφορεί τις πληροφορίες, οι οποίες σύντομα θα περιλαμβάνουν και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις κάθε είδους ρούχων και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και από άλλες μάρκες.

Η κάρτα αυτή δημιουργήθηκε από την Sustainable Apparel Coalition και την Higg και σκοπός της είναι η αξιόπιστη πληροφόρηση των καταναλωτών, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι και από ποιόν αγοράζουν. Η κάρτα ελέγχου δείχνει πώς ένα δεδομένο ύφασμα συγκρίνεται με τα συμβατικά υλικά – ένα ανακυκλωμένο βαμβακερό μπλουζάκι, για παράδειγμα, έναντι μιας μπλούζας από κανονικό βαμβάκι – για παράγοντες όπως η χρήση νερού, το αποτύπωμα άνθρακα, η χρήση ορυκτών καυσίμων και η μόλυνση του νερού. Η κάρτα δίνει σε προϊόντα, που έχουν μικρότερο αντίκτυπο από τα συμβατικά αντικείμενα, βαθμολογία από 1 έως 3. Η H&M, μέχρι στιγμής, έχει 31 προϊόντα με βαθμολογία 1 ή υψηλότερη. Οι μάρκες υποβάλλουν τα δικά τους δεδομένα υλικού, τα οποία επαληθεύονται από τρίτους. Κατά τη διάρκεια του επόμενου ενάμιση έτους, η κάρτα ελέγχου θα προσθέσει περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων που προκαλούνται από τα εργοστάσια που κατασκευάζουν κάθε πουκάμισο ή jeans.

Ενώ ορισμένες εταιρείες ήδη αναφέρουν επιπτώσεις στη βιωσιμότητα για ορισμένα προϊόντα, αυτό το τυποποιημένο εργαλείο θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν άμεσα τις μάρκες. Οι βαθμολογίες μπορεί να μην είναι τόσο σαφείς όσο τα πραγματικά δεδομένα ανάλυσης του κύκλου ζωής, ορισμένες άλλες εταιρείες, όπως η Cocokind, προσθέτουν πολύ πιο λεπτομερή περιβαλλοντικά στατιστικά σχετικά με τη συσκευασία των προϊόντων. Ωστόσο,  βοηθά να αναδειχθεί ποια προϊόντα μπορεί να έχουν πλεονέκτημα. Τα προϊόντα με την υψηλότερη απόδοση θα μπορούν να προσθέσουν μια νέα σφραγίδα για να δείξουν ότι έχουν λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η H&M προσθέτει τα νέα προφίλ βιωσιμότητας σε επιλεγμένα προϊόντα και θα συνεχίσει να τα κυκλοφορεί φέτος. Η Norrona, μια νορβηγική μάρκα, προσθέτει επίσης τις κάρτες ελέγχου στον ιστότοπό της. Το Amazon προσθέτει τη σφραγίδα στο πρόγραμμά του «Climate Pledge Friendly», το οποίο δείχνει στους πελάτες μια επιλογή πιο βιώσιμων προϊόντων. Οι C&A, Tommy Hilfiger και Zalando θα προσθέσουν τα προφίλ τους επόμενους μήνες.

Καθώς οι καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίσουν πιο εύκολα τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προϊόντων, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις εταιρείες να παράγουν πιο βιώσιμα προϊόντα. Η τακτική αυτή μπορεί να προωθήσει την καινοτομία, καθώς ήδη εταιρείες όπως η H&M και η Levi’s, εξετάζουν την αυξανόμενη ζήτηση για περισσότερη διαφάνεια και πιο βιώσιμα προϊόντα. Έτσι, θα τους βοηθήσει να καινοτομήσουν όχι μόνο στα προϊόντα που κατασκευάζουν, αλλά και στον τρόπο παραγωγής αυτών των προϊόντων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.