25 Απρ 2024
READING

Έρευνα THETOTALBUSINESS Part 2 | “Πολυγαμία, πανδημία και online αγορές super market”

6 MIN READ

Έρευνα THETOTALBUSINESS Part 2 | “Πολυγαμία, πανδημία και online αγορές super market”

Έρευνα THETOTALBUSINESS Part 2 |  “Πολυγαμία, πανδημία και online αγορές super market”

Στο δεύτερο άρθρο σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας για τα σούπερ μάρκετ που διενήργησε το THETOTALBUSINESS σε συνεργασία με την εταιρεία στρατηγικών ερευνών Long Lust, θα δούμε ποιοί είναι οι αγοραστές που προτιμούν να ψωνίζουν από μία μόνο αλυσίδα και ποιοί αυτοί που προτιμούν μεγαλύτερη ποικιλία, τι αλλαγές έφερε η πανδημία στην αγοραστική συμπεριφορά και ποιες από αυτές προβλέπεται ότι θα παραμείνουν και τέλος θα κάνουμε μία σύντομη χαρτογράφηση της online αγοράς σούπερ μάρκετ. 

 Single και Multi Brand αγοραστές  

Η μεγάλη πλειοψηφία (84%) αγοράζει συνήθως σε περισσότερες από μία αλυσίδες σούπερ μάρκετ, είναι αυτό που ονομάζουμε “πολυγαμικοί” αγοραστές. Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε τι τους διαχωρίζει από αυτούς που προτιμούν για τα ψώνια τους μία συγκεκριμένη αλυσίδα. 

Όσο μειώνεται το εισόδημα οι αγοραστές ψωνίζουν σε περισσότερες από μία αλυσίδες και η ερμηνεία πιθανότατα είναι ότι αυτό γίνεται για την αναζήτηση της καλύτερης τιμής και προσφοράς μεταξύ των διαφορετικών καταστημάτων.

93%, 84% και 81% είναι το ποσοστό των Multi brand αγοραστών σε Χαμηλά, Μεσαία και Υψηλά εισοδήματα αντίστοιχα.

Από την άλλη, όσο αυξάνεται η ηλικία των αγοραστών τείνουν να μένουν περισσότερο πιστοί σε μία συγκεκριμένη αλυσίδα. Ίσως αυτό να αντικατοπτρίζει την ευρύτερη σχέση που έχουν οι νέοι και οι μεγαλύτεροι με την έννοια της αναζήτησης ποικιλίας και διαφορετικών εμπειριών έναντι της ασφάλειας και της συνήθειας.                                                                                                           

9%, 14%, 21% και 32% είναι το ποσοστό των Single brand αγοραστών για τις ηλικίες 18-30, 31-45, 46-59, 60+ αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις 3 φυλές των αγοραστών, οι Price and Promotion Seekers είναι οι πιο πολυγαμικοί αγοραστές (89%) που συνάδει με αυτό που αναφέραμε στην αρχή για το εισόδημα και ακολουθούν οι Variety & Uniqueness Seekers (83%) και οι Atmosphere and Service Seekers (78%), οι οποίο όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο είναι συγκριτικά μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Με μία πρώτη ανάγνωση, είναι πιο εύκολο για μία αλυσίδα να προσελκύσει πελάτες του ανταγωνισμού όταν τοποθετείται στην τιμή αντί της προϊόντικής ποικιλίας ή της ατμόσφαιρας/εξυπηρέτησης. Την ίδια στιγμή αλυσίδες που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αγοραστών που αναζητούν Ζεστό Περιβάλλον και Φιλική Εξυπηρέτηση είναι πιο εύκολο να τους διατηρήσουν γιατί οι τελευταίοι δεν «ψάχνονται» τόσο έντονα σε διαφορετικές αλυσίδες.

Αν δούμε τη συνολική κατανομή Single και Multi brand αγοραστών ανά αλυσίδα, ο Βασιλόπουλος έχει συγκριτικά περισσότερους Single brand users (20%) και ακολουθούν Σκλαβενίτης (16%), Μασούτης (13%), My Market (12%) και Lidl (10%).

Οι αλλαγές που έφερε στις αγοραστικές συμπεριφορές η ζωή στην πανδημία

Τρεις είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που έφερε η πανδημία στον τρόπο που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ:

1. Ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο μέσα στο κατάστημα (36%)

2. Μειώσαμε τον αριθμό των επισκέψεων στο σούπερ μάρκετ (35%)

3. Επισκεπτόμαστε σούπερ μάρκετ που είναι πιο κοντά σε εμάς (30%)

Επιπλέον για το 29% του πληθυσμού δεν άλλαξε τίποτα στην αγοραστική συμπεριφορά του κατά την πανδημία.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη ουσία όμως είναι να μελετήσουμε ποιες αλλαγές δηλώνει ο κόσμος ότι θα διατηρήσει στο άμεσο μέλλον και όταν βγούμε από την πανδημία.

Το 27% αναφέρει ότι θα συνεχίσει να επισκέπτεται κυρίως σούπερ μάρκετ που είναι πιο κοντά σε αυτόν και το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι θα κρατήσει μειωμένο τον αριθμό των επισκέψεων του. Το 21% θα συνεχίσει να σπαταλάει συγκριτικά λιγότερο χρόνο μέσα στο σούπερ μάρκετ σε σχέση με τον προ πανδημίας καιρό. Το 19% θα συνεχίσει να δίνει μεγαλύτερη σημασία στην τιμή και το 16% θα συνεχίσει να αγοράζει περισσότερο online.

Οι αλλαγές λοιπόν που θεωρούν οι ίδιοι οι αγοραστές ότι θα διατηρήσουν και στο μέλλον έχουν να κάνουν κυρίως με συμπεριφορές σχετικές με την υγειονομική προστασία. Αυτές επηρεάζουν βέβαια τη στρατηγική των αλυσίδων όπως ο λιγότερος χρόνος μέσα στο κατάστημα και οι λιγότερες επισκέψεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ποσό που ξοδεύει κάθε πελάτης στο κατάστημα διαχρονικά.

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ έχουν πέσει αρκετά συγκρίνοντας το Μάιο του 2021 με το Μάιο του 2020, και οι παραπάνω συμπεριφορές ίσως βοηθούν να ερμηνεύουν μέρος αυτής της πτώσης στις πωλήσεις.

Αξιολόγηση της online αγοράς σούπερ μάρκετ

Η online αγορά προϊόντων σούπερ μάρκετ είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που έφερε η πανδημία, στην οποία ανταποκρίθηκε και προσαρμόστηκε το σύνολο του κλάδου.

Όσον αφορά στους αγοραστές στο σύνολό τους, ο 1 στους 2 δεν έχει κάνει καμία online αγορά σούπερ μάρκετ, το 34% έχει αγοράσει online αλλά συνεχίζει να προτιμά και να δίνει προτεραιότητα στο φυσικό κατάστημα και το 17% κάνει τις μισές και πάνω από τις σούπερ μάρκετ αγορές του online.

Αναφορικά με τις 3 φυλές αγοραστών που έχουμε προσδιορίσει, δεν διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές μεταξύ τους στο κατά πόσο ψωνίζουν online.

Ο πιο δημοφιλής προορισμός για online αγορές σούπερ μάρκετ είναι στην παρούσα το efood.gr για αγορές από τον Σκλαβενίτη (43%), ακολουθούν τα ab.gr (36%), sklavenitis.gr (31%), e-fresh.gr (24%) και delivery.gr για αγορές ΑΒ Βασιλόπουλου (9%).

Είναι πολύ νωρίς ώστε το online super market shopping να έχει γίνει συνήθεια για την πλειοψηφία του κόσμου, να δούμε όμως τους λόγους για τους οποίους οι παρόντες αγοραστές το προτιμούν και τους λόγους για τους οποίους οι υπόλοιποι δεν το έχουν υιοθετήσει ακόμα ώστε να κατανοήσουμε τι μπορεί να γίνει για τη βελτίωση αυτής της αγοραστικής εμπειρίας.

Αυτό που αρέσει περισσότερο στους online shoppers της κατηγορίας είναι ότι δεν χρειάζεται να κουβαλήσουν τα ψώνια (80%), η μη έκθεση σε υγειονομικούς κινδύνους (69%), η εξοικονόμηση χρόνου (66%) και ο καλύτερος έλεγχος του πόσα χρήματα ξοδεύονται (45%).

Αυτά που οι online shoppers θεωρούν ότι χρήζουν βελτίωσης είναι πιο σύντομες χρονικά παραδόσεις (48%), μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων (45%), πιο εύκολο navigation και interface (30%), λιγότερα λάθη κατά την παράδοση (26%).

Μεταξύ αυτών που δεν έχουν ακόμα αγοράσει online από σούπερ μάρκετ οι κύριοι λόγοι που τους αποτρέπουν είναι δύο: θέλουν να βλέπουν τι αγοράζουν (69%) και προτιμούν να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν στο κατάστημα (54%). Ακολουθεί το ότι δεν τους αρέσει που το online shopping είναι απρόσωπο (22%), δεν τους εξυπηρετούν οι χρόνοι παράδοσης (18%) και δεν τους αρέσει το γεγονός ότι υπάρχει ελάχιστο ποσό αγοράς (11%).

Διαφαίνεται ότι για τους υπάρχοντες μη αγοραστές online, οι λόγοι της συμπεριφοράς τους δεν σχετίζονται με συγκεκριμένες αδυναμίες του online super market shopping αλλά με τα θετικά που για αυτούς προσφέρει η επίσκεψη στο κατάστημα και η φυσική διάδραση σε αυτό γενικά. Ενδεχομένως αυτό να είναι μία ένδειξη για την ταχύτητα με την οποία μπορεί να αυξηθεί η διείσδυση του online shopping τώρα που είναι λιγότερο αυστηροί οι περιορισμοί κι ο εγκλεισμός. 

Αλλά και οι παρόντες online shoppers εκτιμούν περισσότερο χαρακτηριστικά που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με την online εμπειρία των σούπερ μάρκετ αλλά με τα πλεονεκτήματα online έναντι offline αγορών γενικά. 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κλάδος έχει πρόσφορο έδαφος μπροστά του για να βελτιώσει την εμπειρία της online αγοράς και να της προσδώσει πιο μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πέρα από τα γενικά, generic πλεονεκτήματα του online shopping. 

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το infographic των ευρημάτων.

Και εδώ μπορείτε να δείτε το προηγούμενο άρθρο σχετικά με την έρευνα “Οι φυλές των αγοραστών σούπερ μάρκετ και τα χαρακτηριστικά τους”.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.