25 Απρ 2024
READING

Το κινέζικο WeChat αποτελεί το παράδειγμα για ένα ορθό επιχειρηματικό μοντέλο μέσων κοινωνικής δικτύωσης

4 MIN READ

Το κινέζικο WeChat αποτελεί το παράδειγμα για ένα ορθό επιχειρηματικό μοντέλο μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Το κινέζικο WeChat αποτελεί το παράδειγμα για ένα ορθό επιχειρηματικό μοντέλο μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Επιχειρηματικά μοντέλα με γνώμονα τις διαφημίσεις ανταγωνίζονται συνεχώς για τον χρόνο και την προσοχή του κοινού. Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες, όπως το WeChat, δείχνουν ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση.

Τίποτα δεν είναι ελεύθερο πλέον. Στις πιο δημοφιλείς κοινωνικές πλατφόρμες μέχρι στιγμής, η υπόσχεση «δωρεάν» κρύβει επιχειρηματικά μοντέλα που διαφημίζονται και ανταγωνίζονται συνεχώς για τον χρόνο και την προσοχή του κοινού. Αυτές οι πλατφόρμες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχείς σε αυτό, δημιουργώντας αλγόριθμους βελτιστοποιημένους για να προτείνουν το πιο εντυπωσιακό  περιεχόμενο που μπορεί να καταναλωθεί. Αυτό οδήγησε στην αύξηση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης, όπου οι εξτρεμιστικές απόψεις ακμάζουν και μεγαλώνει ο φυλετισμός. 

Είναι σαφές ότι απαιτείται μια διόρθωση. Αλλά από πού γίνεται η αρχή; Ένα μέρος της διόρθωσης πρέπει να προέλθει από την αυτοσυγκράτηση, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, όπου η ρύθμιση και η νομοθεσία γύρω από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση περιεχομένου εξελίσσονται και οι μεγάλες ελευθερίες που προσφέρουν οι νόμοι έχουν δώσει στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ευρεία βαρύτητα. Ωστόσο, έγινε επίσης προφανές ότι πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό μοντέλο για τη δημιουργία εσόδων από κοινωνικές πλατφόρμες. Πρέπει να γίνει απομάκρυνση από μοντέλα που βασίζονται σε διαφημίσεις και έχουν ένα διακαή πόθο για την προσοχή του κοινού. Επί του παρόντος, δύο μοντέλα κυριαρχούν στον δυτικό κόσμο: δωρεάν υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από διαφημίσεις, όπως φαίνεται με τη Google ή το Facebook, και υπηρεσίες βάσει συνδρομών, όπως το Dropbox, το Spotify ή το Netflix.

Η Κίνα προσφέρει μια συναρπαστική εναλλακτική λύση. Η χώρα διαθέτει μια έντονη βιομηχανία τεχνολογίας με ακμάζουσες κοινωνικές πλατφόρμες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα. Το WeChat, για παράδειγμα, προσφέρει μια εντυπωσιακή αντίθεση με τα επιχειρηματικά μοντέλα για διαφημίσεις που εμφανίζονται στη δύση. Ο ιδρυτής του, Allen Zhang, είχε μια ενδιαφέρουσα ιδέα σχετικά με το γιατί δεν επιτρέπει συγκεκριμένα είδη διαφημίσεων στο WeChat, λέγοντας σε ένα συνέδριο ότι εάν το WeChat είναι άτομο, πρέπει να είναι ο κοντινότερος φίλος των χρηστών για να αξίζει τόσο πολύ χρόνο που ξοδεύουν σε αυτό. Έτσι, υποστήριξε, δεν θα μπορούσε να δείξει μια διαφήμιση στον καλύτερο φίλο των χρηστών και να τους ζητήσει να δουν τη διαφήμιση πριν του μιλήσουν.

Φυσικά, η Κίνα έχει διαφορετικούς νόμους και κανόνες από τη δύση, αλλά παρόλα αυτά, το επιχειρηματικό μοντέλο του WeChat και, συνεπώς, οι αλγόριθμοί του, δεν είναι βελτιστοποιημένα μόνο για προσοχή. Το WeChat έχει γίνει εξαιρετικά επιτυχημένο, αξιοποιώντας την κοινωνική του πλατφόρμα για την προώθηση εμπορικών δραστηριοτήτων, από αναζητήσεις εργασίας έως αιτήσεις για βίζα.

Η Κίνα έχει επίσης αναπτύξει μια ακμάζουσα αγορά podcast/audiobook αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο μέσω περιεχομένου πληρωμένου από τον χρήστη και όχι χρηματοδοτούμενο από διαφημίσεις. Αυτό διαφέρει από τα παραδοσιακά μοντέλα συνδρομής στο ότι οι χρήστες πληρώνουν μικρά ποσά για συγκεκριμένα podcast και επεισόδια, όχι σταθερό κόστος. Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα πληρωμής με βάση το πόσο από το podcast ακούν.

Αποτελούν με αυτό τον τρόπο έναν κόσμο, όπου τα κοινωνικά μέσα εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους να συνδέσουν την ανθρωπότητα και να φέρουν περισσότερη κοινή κατανόηση μεταξύ τους. Όπου μπορούν να μοιραστούν απόψεις και διαφορές και όπου οι αλγόριθμοι λειτουργούν για να φέρουν τους ανθρώπους κοντά και όχι να τους χωρίσουν. Ενώ υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μια αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο είναι ένα εξαιρετικό βήμα για να γίνει η αρχή. Η διεύρυνση των ροών εσόδων που δημιουργούνται γύρω από αγαθά και υπηρεσίες που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στους καταναλωτές, έναντι της προβολής του καταναλωτή απλώς ως διαφημιστικής αξίας, θα μειώσει σημαντικά την παραπληροφόρηση και τον εξτρεμισμό που έχει πολλαπλασιαστεί σε αυτές τις πλατφόρμες.

Καθώς η δυσαρέσκεια με το status quo των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται και νέοι παίκτες συνεχίζουν να εμφανίζονται, υπάρχει χώρος και ζήτηση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων με προϊόντα που οδηγούν στην καινοτομία. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνει η αρχή είναι με το επιχειρηματικό μοντέλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.