25 Απρ 2024
READING

Πώς προετοιμάζεται η Christie’s για δημοπρασίες τέχνης του μέλλοντος με ψηφιακές επενδύσεις

4 MIN READ

Πώς προετοιμάζεται η Christie’s για δημοπρασίες τέχνης του μέλλοντος με ψηφιακές επενδύσεις

Πώς προετοιμάζεται η Christie’s για δημοπρασίες τέχνης του μέλλοντος με ψηφιακές επενδύσεις

Ο οίκος δημοπρασιών πολυτελείας και τέχνης Christie’s, με ιστορία 250 χρόνων, χτίζει μια υβριδική ψηφιακή και πρόσωπο με πρόσωπο εμπειρία λιανικού εμπορίου, καθώς προετοιμάζεται για ένα μέλλον μετά την πανδημία.

Η πανδημία έφερε προκλήσεις στην προσέλκυση καταναλωτών δημοπρασιών πολυτελείας και υψηλής τέχνης της Christie’s, που είχαν συνηθίσει σε διαπροσωπική μεταχείριση πριν αγοράσουν αγαθά αξίας εκατομμυρίων. Οι συνολικές πωλήσεις δημοπρασίας των Christies, Sotheby’s και Phillips δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα τους πρώτους 7 μήνες του έτους, σημειώνοντας πτώση συνολικά κατά 43%. Ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν προς το τέλος του έτους, η Christie’s σημείωσε πτώση 25% στις ετήσιες πωλήσεις κατά το πλήρες έτος του 2020.

Ωστόσο, η Christie’s ισχυρίζεται ότι η προ-πανδημική επένδυσή της στο ψηφιακό marketing, καθώς και η προθυμία της να πειραματιστεί με livestream δημοπρασίες υψηλής παραγωγής και το εμπόριο προϊόντων εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τη βοήθησε να προχωρήσει. Πάνω από το 90% της πελατειακής βάσης της άρχισε να συνεργάζεται ψηφιακά μαζί της κατά το περασμένο έτος.

Η Christie’s ελπίζει στην επιστροφή των εκδηλώσεων με κόσμο στη δημοπρασία της στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο οίκος δημοπρασιών εξακολουθεί να πειραματίζεται με νέες ψηφιακές στρατηγικές, όπως η πώληση Non Fungible Tokens (NFTs).

Η εταιρεία είχε ήδη ξεκινήσει να παρουσιάζει εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνολογία super-zoom και φωτογραφίες 360 μοιρών. Πλέον οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να δουν τα αντικείμενα από κοντά. Οι αγοραστές της Christie’s έπρεπε να επικοινωνήσουν μαζί της στο διαδίκτυο και έτσι η εταιρεία προσπάθησε να δημιουργήσει τον ενθουσιασμό και το συναισθηματικό δεσμό που χρειάζεται για να γίνει μια τέτοια αγορά. Αυτό ήταν η απλή πλευρά.

Αυτό που ήταν περισσότερο πρόκληση για την εταιρεία, ήταν να φανταστεί μια ζωντανή δημοπρασία χωρίς πελάτες στο χώρο. Υπάρχει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας και ορμής που προκαλείται από εκατοντάδες άτομα στο χώρο που υποβάλλουν προσφορές. Για το λόγο αυτό, έπρεπε να αναβαθμίσουν το χώρο δημοπρασίας. Οι αίθουσες δημοπρασιών μετατράπηκαν από ένα αμφιθέατρο με σκηνικά σε πλήρη σετ στούντιο παραγωγής με φωτισμό, κάμερες και αίθουσες ελέγχου. Έτσι, κατάφεραν οι δημοπρασίες της να  μετατοπιστούν από μια θεατρική εμπειρία στην αίθουσα, σε μια υψηλής παραγωγής εκδήλωση ζωντανής ροής.

Από την πλευρά της πολυτέλειας, για ορισμένους τομείς, όπως η φωτογραφία και οι εκτυπώσεις, η μετάβαση ήταν λίγο πιο εύκολη, επειδή οι άνθρωποι είχαν κατανόηση του τι είναι αυτό που βλέπουν.Υπήρχε κάποια ανησυχία για την εταιρεία, εάν οι πελάτες θα συμμετείχαν ή όχι και αν θα ξόδευαν σε αυτό το επίπεδο, χωρίς να έχουν δει το αντικείμενο αυτοπροσώπως. Ωστόσο, οι παραδοσιακοί πελάτες της κινήθηκαν ψηφιακά όσον αφορά στην αφοσίωση. Από την παραδοσιακή πελατειακή βάση της εταιρείας, το ποσοστό αυτών που άρχισαν να επικοινωνούν μαζί της ψηφιακά ήταν κοντά στο 90%. 

Η εταιρεία πρόσφατα έκανε τη μεγαλύτερη πώληση του πρώτου εξαμήνου του έτους και ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς ήταν ο πρώτος πίνακας ζωγραφικής που πουλήθηκε αντί 100 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν οίκο δημοπρασιών από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η ενέργεια και η ορμή έχουν επιστρέψει, αλλά ακόμα δεν επιτρέπεται η εταιρεία να έχει πελάτες σε αίθουσες.

Η εταιρεία πιστεύει ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μια πλήρως εικονική, ψηφιακή επιχείρηση, επειδή πουλάει φυσικά αντικείμενα, μοναδικά έργα ζωγραφικής. Από την άλλη πλευρά, τώρα που όλοι οι πελάτες της έχουν ομαλή, εύκολη και ευδιάθετη επικοινωνία μαζί της με εικονικό και ψηφιακό τρόπο, στόχος της εταιρείας είναι να διασφαλίσει ότι θα επιτρέπει και τις δύο αυτές εμπειρίες.

Για την επόμενη μεγάλη σεζόν πωλήσεων τον Νοέμβριο, υπάρχει έντονος ενθουσιασμός για την εταιρεία, εάν τα πράγματα συνεχίσουν όπως είναι τώρα, για να καλωσορίσουν τους πελάτες πίσω στις αίθουσες και να συνδυάσουν τις δύο εμπειρίες.

Αυτό που πρόσθεσε η Christie’s αυτή τη σεζόν είναι το εικονικό κοινό. Η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Microsoft και πήρε μια γεύση από το NBA, για να δει πως χρησιμοποίησε το Microsoft Teams για να έχει ένα πραγματικό εικονικό κοινό. 

Επιπλέον, η Christie’s πούλησε το πρώτο καθαρά ψηφιακό έργο τέχνης που προσφέρθηκε ποτέ από έναν οίκο δημοπρασιών με ένα κολλάζ του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple τον Μάρτιο και έκτοτε συνέχισε να πουλάει NFTs.

Για την εταιρεία είναι ένας πολύ συναρπαστικός νέος κόσμος και θα μπορούσε να πάει σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσει που ανήκει σε αυτόν τον τομέα. Αυτή τη στιγμή έχει δύο θέσεις όπου είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη. Μία από αυτές είναι ο ψηφιακός χώρος τέχνης. Η άλλη θέση είναι να βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς. Δεν στοχεύει στο να είναι απλώς ένας οίκος δημοπρασιών που πουλάει έργα τέχνης, αλλά να πουλά, επίσης, συλλογές, ακίνητα, συλλεκτικά αντικείμενα, αναμνηστικά και πολυτελή είδη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.