24 Απρ 2024
READING

Bowery | η εταιρία κάθετης γεωργίας που αξίζει 2.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

3 MIN READ

Bowery | η εταιρία κάθετης γεωργίας που αξίζει 2.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Bowery |  η εταιρία κάθετης γεωργίας που αξίζει 2.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Bowery Farming συγκέντρωσε 300 εκατομμύρια δολάρια στην ιδρυτική της φάση, πράγμα που την καθιστά ως την μεγαλύτερη “vertical farming” εταιρία στις ΗΠΑ με αξία 2.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στους επενδυτές της περιλαμβάνονται οι Google, Justin Timberlake και Natalie Portman.

Η Bowery θα αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά για να χτίσει περισσότερες “έξυπνες” και κλειστές φάρμες, να προσλάβει υπαλλήλους και να υποστηρίξει την εν εξελίξει ερευνητική διαδικασία και τις προσπάθειες δημιουργίας καινοτόμων προϊόντων, προκειμένου να επεκταθεί πέρα από τα φυτά. 

Η γεωργία σε κλειστό χώρο, τον τελευταίο χρόνο, έχει γίνει αρκετά δημοφιλής βιομηχανία για τους επενδυτές. Τα φρέσκα προϊόντα έχουν κερδίσει αρκετή δημοτικότητα, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να τρέφονται πιο υγιεινά. Η γεωργία είχε περιοριστεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους εδω και πολλούς αιώνες. Παρολαυτά οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η γεωργία σε κλειστό χώρο είναι το μέλλον της βιομηχανίας και εναποθέτουν αρκετά χρήματα σε μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτήν. 

Η αξία του AppHarvest έχει αυξηθεί από 1 δισεκατομμύριο δολάρια που ήταν το 2020 κατά τη δημιουργία εταιρίας απόκτησης ειδικών σκοπών (Special Purpose Acquisition Company ή SPAC) σε περισσότερο από 1.5 εκατομμύριο δολάρια. Η εταιρία κάθετης γεωργίας AeroFarms ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα χρησιμοποιήσει και η ίδια μια SPAC προκειμένου να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Η νέα εταιρία υπολογίζεται ότι θα έχει αξία ιδίων κεφαλαίων περίπου 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Το 2020 σχεδόν 1.9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα παγκόσμια κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών επενδύθηκαν στην γεωργία σε κλειστό χώρο. Τα ποσά αυτά είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτά του 2019.

Η Bowery αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα καιι πουλάει τα προϊόντα της σε περισσότερα από 850 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των Walmart και Whole Foods Market. Καθώς χτίζει νέες φάρμες και επενδύει σε καινούρια προϊόντα, η Bowery θα χρειαστεί αρκετά χρήματα. 

Οι κλειστές εγκαταστάσεις, όπως αυτές που λειτουργεί η Bowery, αντικατοπτρίζουν πολλές από τις τάσεις που είναι σημαντικές για τους καταναλωτές στη σύγχρονη εποχή. Μπορούν να παράγουν εμπορεύματα καθόλη τη διάρκεια του έτους, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και χωρίς να προσθέτουν παρασιτοκτόνα. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να βρίσκονται κοντά στις πόλεις – έτσι, μειώνεται η ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη μεταφορά των προϊόντων – ή σε περιοχές της χώρας που προηγουμένως ήταν δύσκολο να εξυπηρετηθούν.

Η εταιρία Bowery ιδρύθηκε το 2015. Σήμερα μετατρέπει μια βιομηχανική περιοχή στην Πενσυλβανία στην πιο μεγάλη, τεχνολογικά αναπτυγμένη και βιώσιμη φάρμα της. Πρόκειται να πρωτοπορήσει σε σχέση με άλλες, μεγάλης κλίμακας “commercial” φάρμες και αναζητά νέες τοποθεσίες στις ΗΠΑ που να είναι κατάλληλες για δημιουργία φάρμας, στοχεύοντας στην παγκόσμια επέκτασή της. 

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για αγροτικά προϊόντα και του ενδιαφέροντος γύρω από τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται, οι κλειστές φάρμες ανταγωνίζονται για να καταφέρουν να κερδίσουν πρώτες τους λιανεμπόρους και τους καταναλωτές. Το να πετύχει κάποια φάρμα την πρωτιά θα την βοηθήσει στο πέρασμα του χρόνου καθώς τα καταστήματα θα πουλάνε προϊόντα από κλειστές φάρμες σε περισσότερες τοποθεσίες ή θα έχουν μεγαλύτερες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών. 

Είναι απαραίτητο, οι κλειστές φάρμες να έχουν πολλά θερμοκήπια, όχι μόνο για να καλλιεργούν μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, αλλά και για να μπορούν να συνεργάζονται με λιανεμπόρους από πολλές περιοχές της χώρας ταυτόχρονα. Οι κλειστές φάρμες δεν έχουν την πολυτέλεια να παραμείνουν αδρανείς και είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν γρήγορα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.