25 Απρ 2024
READING

Η άνοδος του τομέα ανακαίνισης κατοικιών 

5 MIN READ

Η άνοδος του τομέα ανακαίνισης κατοικιών 

Η άνοδος του τομέα ανακαίνισης κατοικιών 

Από τα πιο δημοφιλή προϊόντα που πωλήθηκαν το 2020 είναι τα χαρτιά υγείας, οι μάσκες προσώπου και τα απολυμαντικά χεριών. Ωστόσο, μεταξύ των κορυφαίων πωλήσεων ήταν μια ομάδα προϊόντων ακόμη πιο απροσδόκητη. Βρύσες, ντουλάπια κουζίνας και λεκάνες τουαλέτας ήταν τα πιο δημοφιλή προϊόντα που πωλήθηκαν το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του NPD Group στην Αμερική.

Μάλιστα, οι πωλήσεις στον τομέα της βελτίωσης των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 22% το 2020. Καθώς η ζωή των ανθρώπων άρχισε να αλλάζει ριζικά, οι περισσότεροι ξεκίνησαν να επενδύουν στους χώρους στους οποίους άρχισαν να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους.

Ένας τομέας σε άνοδο

Η ανάπτυξη στον τομέα της ανακαίνισης των κατοικιών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, συμπίπτοντας με το αυξανόμενο ποσοστό ιδιοκτησίας σπιτιού. Αυτό το αυξανόμενο ποσοστό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετές γενιές εισέρχονταν σε νέες φάσεις της ζωής τους που απαιτούσαν έργα ανακαίνισης του σπιτιού, millennials που μετακινούνταν στα πρώτα τους σπίτια και οικογένειες που ήθελαν να ανακαινίσουν τα παιδικά δωμάτια, δημιούργησαν μια ευκαιρία για ανάπτυξη στον τομέα. Επιπλέον, η άνοδος των έξυπνων συσκευών τελευταίας τεχνολογίας, ειδικά στην κουζίνα, βοήθησε στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Πώς η πανδημία άλλαξε την οπτική των καταναλωτών για το σπίτι

Τον Μάρτιο του 2020, όταν εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό η πανδημία, σχεδόν κάθε διάσταση της λιανικής βιομηχανίας άλλαξε. Πολλοί λιανοπωλητές μη αναγκαίων αγαθών αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά τις βιτρίνες τους και να αλλάξουν γρήγορα τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο. Οι λιανοπωλητές απαραίτητων αγαθών, από την άλλη πλευρά, αντιμετώπισαν δικά τους προβλήματα, όπως ο χειρισμός της αλυσίδας εφοδιασμού και των αποθεμάτων, καθώς τα αντικείμενα άρχισαν να αδειάζουν από τα ράφια.

Οι περισσότεροι λιανοπωλητές οικιακών ανακαινίσεων δεν αντιμετώπισαν προβλήματα αυξημένης ζήτησης λόγω της αγορά πανικού, όπως άλλα προϊόντα, αλλά καθώς οι καταναλωτές συνειδητοποιούσαν ότι το να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι δεν θα είναι τόσο προσωρινό όσο αρχικά πίστευαν, η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται.

Στην πραγματικότητα, το 77,2% των ανθρώπων το 2020 πραγματοποίησε τουλάχιστον ένα έργο ανακαίνισης κατοικίας, από ελαφριά κηπουρική έως αναδιαμορφώσεις πλήρους κλίμακας, σύμφωνα με το GlobalData. Αυτό το ποσοστό ήταν αυξημένο σε σχέση με το 68,2% των καταναλωτών που πραγματοποίησε κάποιο έργο το 2019.

Καθώς πολλοί εργοδότες έστειλαν το προσωπικό στο σπίτι του για εργασία και τα σχολεία εφάρμοσαν διαδικτυακά μαθήματα, οι καταναλωτές άρχισαν να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στους προσωπικούς τους χώρους. Αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, σήμαινε ότι οι συσκευές χρησιμοποιούνταν περισσότερο από ποτέ και φθείρονταν γρηγορότερα, γι’ αυτό και πολλές από αυτές κατέληξαν να αναβαθμιστούν ή να αντικατασταθούν. 

Η εργασία από το σπίτι μείωσε επίσης, το χρόνο μετακίνησης στη δουλεία, δίνοντας στους καταναλωτές περισσότερο χρόνο για να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Υπήρχε λίγο επιπλέον χρόνος στη μέρα για να κάνουν πράγματα, έτσι οι άνθρωποι απέκτησαν περισσότερο ενδιαφέρον στο να κάνουν κάποιες βελτιώσεις μόνοι τους. Αυτό περιελάμβανε, για παράδειγμα, το κούρεμα του γκαζόν και την περιποίηση του κήπου, δραστηριότητες που διαφορετικά ίσως να είχαν ανατεθεί σε επαγγελματίες.

Ορισμένοι καταναλωτές δεν είχαν μόνο επιπλέον χρόνο στα χέρια τους, αλλά και επιπλέον μετρητά, καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν διακοπές. Η κρατική βοήθεια συνέβαλλε, επίσης, να αυξηθούν οι δαπάνες για ανακαινίσεις.

Το εξωτερικό του σπιτιού έλαβε αυξημένο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, επειδή οι εξωτερικοί χώροι θεωρούνταν ένα από τα λίγα ασφαλέστερα μέρη για συγκέντρωση σε μικρές ομάδες. Η ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς ανακαίνισης του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των αυλών και των κήπων, κατά το περασμένο έτος ήταν τεράστια.

Τα μικρά καταστήματα λιανικής επωφελήθηκαν περισσότερο

Τα μεγαλύτερα καταστήματα λιανικής στο χώρο ανέφεραν εξαιρετικά κέρδη τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, τα μικρότερα καταστήματα επωφελήθηκαν επίσης και κατά καιρούς, ακόμη περισσότερο από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους.

Αυτό που συνέβη με την πανδημία, άρχισε να κλείνει πολλά εργοστάσια και, στη συνέχεια, ήταν πολλές οι προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο που αντιμετώπιζε κάθε βιομηχανία ανθεκτικών αγαθών. Τα εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν ή να μειώνουν την απόδοσή τους γιατί, στο αρχικό στάδιο της πανδημίας, νόμιζαν ότι θα ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά στη συνέχεια έγινε απότομα θετική. Μάλιστα, τόσο θετική ώστε αυτοί που είχαν απόθεμα απέκτησαν τεράστιο όφελος.

Επιπλέον, πολλοί αγοραστές για προϊόντα ανακαίνισης σπιτιού εξακολουθούν να προτιμούν να πηγαίνουν στο κατάστημα. Το διαδίκτυο είναι προφανώς ένα κομμάτι και ένας παράγοντας ευκολίας για τους λιανοπωλητές. Ωστόσο, δεν είναι σημαντικός οδηγός στη συνολική εμπειρία των πελατών, καθώς οι περισσότεροι αγοραστές εξακολουθούν να ψωνίζουν στο κατάστημα. Μικρότερες αλυσίδες συχνά έχουν καταστήματα με μικρότερα τετραγωνικά σε σύγκριση με τα καταστήματα μεγάλων εταιρειών. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι λιανοπωλητές μπορούν να διευκολύνουν την ουσιαστική αλληλεπίδραση με τους πελάτες. Το μέγεθός τους τους επιτρέπει, επίσης, να είναι λίγο πιο ευκίνητοι, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να προσαρμοστούν γρηγορότερα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περασμένου έτους σε συγκεκριμένες πόλεις και αγορές.

Ο τομέας της ανακαίνισης των κατοικιών αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα

Παρά την εξαιρετική ανάπτυξη που το 2020 έφερε στην κατηγορία ανακαίνισης σπιτιών, δεν θα σημειωθεί πτώση όταν οι καταναλωτές αρχίσουν τελικά να βγαίνουν ξανά από τα σπίτια τους. Αυτό επειδή υπάρχει ακόμη ζήτηση και παραγγελίες που είναι σε εκκρεμότητα, οπότε αυτός ο κύκλος που ξεκίνησε η πανδημία ίσως να είναι μακροπρόθεσμος. 

Για τους τελευταίους 14 μήνες, η ζωή των καταναλωτών διαδραματίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο σπίτι. Ορισμένες από τις παλιές δραστηριότητες θα επιστρέψουν τελικά. Οι υπάλληλοι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα γραφεία, τουλάχιστον μερικές ημέρες την εβδομάδα και η περιποίηση της αυλής τους μπορεί να μην είναι η ψυχαγωγική δραστηριότητα που θα προτιμούν. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να ξαναεπενδύουν χρήματα σε δραστηριότητες που αφορούν τον τρόπο ζωής τους, ωστόσο το σπίτι θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους από ότι ήταν πριν από την πανδημία. Έχουν αρχίσει να σκέφτονται να διασκεδάζουν στο σπίτι περισσότερο από ότι στο παρελθόν. 

Τα έργα σχετικά με το σπίτι δεν φαίνεται να επιβραδύνονται σύντομα. Η GlobalData’s Saunders αναμένει ότι ο αριθμός των καταναλωτών που θα πραγματοποιήσουν ένα έργο ανακαίνισης σπιτιού τους επόμενους μήνες θα είναι χαμηλότερος από το 2020, αλλά θα παραμένει υψηλότερος από το 2019.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.