19 Απρ 2024
READING

Γιατί η Γενιά Ζ θεωρείται ότι αποτελεί μια γενιά “επενδυτών”;

5 MIN READ

Γιατί η Γενιά Ζ θεωρείται ότι αποτελεί μια γενιά “επενδυτών”;

Γιατί η Γενιά Ζ θεωρείται ότι αποτελεί μια γενιά “επενδυτών”;

Πριν το 2020, όροι όπως το dogecoin και finfluencer ήταν άγνωστοι. Εξαιτίας της πανδημίας τα μέλη της Γενιάς Ζ αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τα οικονομικά τους, ωθούμενοι από την αύξηση της «κατανόησης των οικονομικών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την νέα κουλτούρα ανταλλαγής streetwear και τις διάφορες σχετικές εφαρμογές, όπως είναι το Robinhood. Όλα αυτά έχουν επιφέρει αλλαγές στο πώς και γιατί η Γενιά Ζ προτιμά τα πολυτελή προϊόντα.

Η Γενιά Ζ αντιμετωπίζει την μόδα σαν μια εναλλακτική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων (asset class), που έχει μεγαλύτερη σημασία για τον πολιτισμό από ότι οι παραδοσιακές μετοχές. Όλο και περισσότεροι νεαροί αγοραστές επενδύουν σε εμβληματικές μάρκες και hero items, τα οποία αντιμετωπίζουν περιουσιακά στοιχεία που θα βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ντουλάπες και τα πορτοφόλια τους.

Βγαίνοντας από μια δύσκολη περίοδο, οι πελάτες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι αυτό που αγοράζουν θα μπορούν να το έχουν για αρκετό καιρό. Στην μόδα υπάρχει ένα κίνημα που είναι γνωστό ως “buy less, buy better”. Έτσι, οι μάρκες πολυτελείας κερδίζουν νέους πελάτες και, μάλιστα. Αυτό σημαίνει ότι οι εύποροι καταναλωτές είναι πιο πρόθυμοι και έτοιμοι να επενδύσουν. 

Κάποτε η ένδυση με πολυτελή είδη ρουχισμού αποτελούσε το απόλυτο περιεχόμενο Instagram. Σήμερα, η ανταλλαγή ρούχων πολυτελείας για απόκτηση κέρδους εμπνέει τα αγαπημένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Γενιάς Ζ, όπως είναι το TikTok και το YouTube. Η επένδυση στη μόδα αποτελεί επιχειρηματική κίνηση για την Γενιά Ζ, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει την αίσθηση ότι χαράσσουν μια νέα πορεία. Η Γενιά Ζ βλέπει ότι άλλοι άνθρωποι βγάζουν χρήματα μέσω των social media και θέλει να πάρει και η ίδια μια γεύση. 

Η Γενιά Ζ παίρνει τα οικονομικά της στα χέρια της. 

Για τα μέλη της Γενιάς Ζ, το να κατανοούν τα οικονομικά τους χωρίς να βασίζονται σε κανέναν αποτελεί μια σύγχρονη μορφή επανάστασης. Πλέον, οι νέοι μπορούν να αντιληφθούν την αξία των ιδιοκτησιών τους, είτε αυτές αφορούν μια συλλογή καρτών ή την vintage αθλητική μπλούζα του πατέρα τους, που τώρα μπορεί να αξίζει χιλιάδες δολάρια. 

Όσον αφορά την μόδα, όσοι αγοράζουν για πρώτη φορά κάποιο πολυτελές προϊόν δεν επιλέγουν κάτι που να ξεχωρίζει ή που είναι εποχιακό. Αντίθετα, αγοράζουν εμβληματικά προϊόντα, τα οποία είναι αρκετά δημοφιλή σε ιστοσελίδες μεταπώλησης. Γι’αυτό και όλες οι μάρκες, τους τελευταίους 12-18 μήνες, επικεντρώνονται στα προϊόντα-κλειδιά τους. 

Τα κέρδη της Γενιάς Ζ από τις μετοχές και τα ομόλογα αναμένεται να επιφέρουν μόλις το 1/3 των επιστροφών που βίωσαν οι προηγούμενες γενιές. Εφόσον, λοιπόν, το παραδοσιακό σύστημα ενδέχεται να μην λειτουργήσει για αυτούς, οι νέοι ηγούνται των επενδύσεων, μεταπωλώντας πολυτελή ή καθημερινά ρούχα ή αγοράζοντας κρυπτονομίσματα. Σε έρευνα βρέθηκε ότι το 45% των μελών της Γενιάς Ζ στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συμβουλές γύρω από τα οικονομικά. 

Οι πλατφόρμες μεταπώλησης βοηθούν τους καταναλωτές να επενδύσουν

Μέσω της εκπλεπτυσμένης διαδικασίας εξακρίβωσης της γνησιότητας, οι πλατφόρμες μεταπώλησης βοηθούν τους καταναλωτές να ανταλλάξουν πολυτελή προϊόντα με ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές υιοθετούν έναν “επενδυτικό” τρόπο σκέψης, αφού μπορούν να αγοράσουν ακριβά και σπάνια ρούχα και αξεσουάρ και να τα πουλήσουν αργότερα, βγάζοντας και κάποιο κέρδος από τα συλλεκτικά αντικείμενα. 

Το StockX είναι σχεδιασμένο με βάση την ιδέα ότι τα υψηλής-ζήτησης προϊόντα αποτελούν μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Η άποψη αυτή έχει κερδίσει αρκετή δημοτικότητα τους τελευταίους μήνες. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η άνοδος των εφαρμογών για επενδύσεις, όπως οι Robinhood και Appease, που βελτιώνουν τις γνώσεις γύρω από τα οικονομικά. Το κοινό του StockX αποτελείται κυρίως από νέους ανρθώπους που είναι υπερβολικά εναρμονισμένοι με την σύγχρονη κουλτούρα. Το 75% του συνόλου των χρηστών του αποτελείται από ανθρώπους κάτω των 35 ετών και η ηλικία των περισσότερων χρηστών της εφαρμογής είναι κάτω από 25 έτη. Για αυτούς είναι σημαντικό να “πίστευουν” στα προϊόντα πάνω στα οποία επενδύουν. Άνθρωποι που είναι καινούριοι στο χώρο των πωλήσεων έχουν πουλήσει προϊόντα αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του StockX από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο του 2020, πράγμα που επήλθε με την πανδημία, κατά την οποία πολλοί χρήστες αναζητούσαν ένα “side-hustle”.

To Rares επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν μετοχές σε σπάνια αθλητικά παπούτσια σε μια “Αρχική δημόσια προσφορά” αθλητικών παπουτσιών. Έπειτα μπορούν να πουλάνε τις μετοχές τους ή να τις φυλάξουν και να τις πουλήσουν αργότερα. 

Η άνοδος του “demi-couture” ως απάντηση στην υψηλή-ζήτηση

Οι νεότερες μάρκες έχουν αντιληφθεί την ζήτηση των πελατών που ανήκουν στην Γενιά Ζ για υψηλότερης αξίας και ιδιαίτερα κομμάτια. Το demi-couture είναι μια ανερχόμενη κατηγορία και σημαίνει ότι οι τιμές των προϊόντων της κυμαίνονται μεταξύ των τιμών των ρούχων υψηλής ραπτικής και των καθημερινών ρούχων. 

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν τις πιο ακριβές τουαλέτες είναι μεταξύ 22 και 26 ετών. Αντιθέτως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πελάτες, δηλαδή αυτοί που είναι μεταξύ 40 και 50 ετών, είναι πιο πιθανό να αγοράσουν τα λιγότερο ακριβά προϊόντα από μια συλλογή, όπως για παράδειγμα ένα μαντήλι για τα μαλλιά. 

Άλλες μάρκες αρχίζουν να διερευνούν την demi-couture κατηγορία ταυτόχρονα με τις ready-to-wear προσφορές, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ζήτηση προϊόντων πάνω στα οποία μπορεί κανείς να επενδύσει. 

Παρόλο που τα demi-couture κομμάτια είναι φτιαγμένα για να φορεθούν, για πολλούς από αυτούς που επενδύουν στην μόδα, ένα απλό “ξεπακετάρισμα” ή μια φωτογράφιση μέσα στο υπνοδωμάτιό τους είναι αρκετά για να διαφυλάξουν τα καλά στοιχεία των ρούχων.

Το να επωφεληθεί κανείς μέσω της πρωταρχικής αγοράς και να επιδείξει το προϊόν χωρίς αυτό να πάψει να θεωρείται ως επένδυση που μπορεί να μεταπωληθεί, είναι εφικτό. Αρκετό ενδιαφέρον έχει ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε αυτην την διαδικασία. Πλέον, κάποιος που επιθυμεί να επιδεικνύει τα παπούτσια ή τα ευρύματά του και ταυτόχρονα να μπορεί μακροπρόθεσμα να βγάλει χρήματα από αυτά, μπορεί να το κάνει πολύ πιο εύκολα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.