Τα εμπορικά κέντρα αποτελούσαν πάντα έναν χώρο όπου συνυπήρχαν πολλά καταστήματα, σε μια προσπάθεια υποστήριξης του εμπορίου και συγκέντρωσης πολλών επισκεπτών. Βρίσκονται σε βολικές τοποθεσίες, συνήθως σε μεγάλους δρόμους ή αυτοκινητόδρομους και περιλαμβάνουν χώρους parking, αποβάθρες φόρτωσης και εκφόρτωσης και αποθηκευτικούς χώρους.
Παρολαυτά, ενώ ο σκοπός ύπαρξης τους δεν έχει διαφοροποιηθεί καθόλου με το περάσμα του χρόνου, ο υπόλοιπος κόσμος έχει σημειώσει ραγδαία εξέλιξη. Τα εμπορικά κέντρα έχουν επίσης εξελιχθεί ανά τα χρόνια – αφού μετατράπηκαν από απλά “mall” σε μοντέρνους προορισμούς, προσθέτοντας στους χώρους τους διάφορα εστιατόρια, χώρους διασκέδασης, ακόμα και γραφεία ή σπίτια. Όμως δεν έχουν εξελιχθεί τόσο όσο το κοινό. Παλαιότερα οι άνθρωποι θα πέρναγαν πολλές ώρες μέσα σε ένα mall κάνοντας βόλτες και σκεπτόμενοι τι θέλουν να αγοράσουν. Τώρα, τις ώρες αυτές τις περνάνε αναζητώντας προϊόντα στο διαδίκτυο από την άνεση του σπιτιού τους. Πλέον, όταν επισκέπτονται ένα mall το κάνουν για πολύ συκγκεριμένους σκοπούς.
Οι ιδιοκτήτες των mall ανησυχούν για το πώς θα βγάλουν χρήματα και οι ενοικιαστές των καταστημάτων για το πώς θα καλύψουν το κόστος του ενοικίου των χώρων τους. Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο στις διαδικτυακές αγορές και το πόσο ένα mall μοιάζει με logistics center, η λύση είναι προφανής. Ένα mall αποτελεί ουσιαστικά μια συλλογή από αποθέματα προϊόντων, όπως ακριβώς και οι μονάδες logistics.
Έτσι, τα εμπορικά κέντρα θα μπορούσαν να λειτουργούν και ως logistics hubs. Οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων, που σκέφτονται να κάνουν την αλλαγή αυτή και να προσφέρουν στους χώρους τους υπηρεσίες αποθήκευσης και logistics υπηρεσίες, θα πρέπει να μπορούν να διαφοροποιήσουν δραστικά τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με τους ενοικιαστές τους. Θα πρέπει να επαναξιολογήσουν και να αγοράσουν τα εργαλεία και τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, είναι αποδεδειγμένα μια καλή κίνηση. Είναι επικερδής τόσο για τους εμπόρους λιανικής, όσο και για τους πελάτες και, κυρίως, για τους ιδιοκτήτες των malls. Η επέκταση των υπηρεσιών που παρέχουν τα εμπορικά κέντρα θα επιφέρει αύξηση των εσόδων, της πελατείας και γενικότερα της αξίας τους.
Ο ίδιος λόγος που καθιστά ένα mall μια καλή επιλογή για οποιαδήποτε ιδιοκτησία (βλ. τοποθεσία) είναι ο ίδιος που θα το καθιστούσε μια εξίσου καλή επιλογή και ως logistics hub. Στη σύγχρονη εποχή οι πελάτες αναμένουν να λάβουν τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει μέσα σε μια μέρα ή ακόμα και την ίδια ημέρα. Περισσότεροι από το 90% των καταναλωτών θεωρούν τις δύο με τρεις μέρες αποδεκτό χρονικό διάστημα για να παραλάβουν κάτι που έχουν παραγγείλει.
Βέβαια, αυτό απαιτεί την λειτουργία τοπικών αποθηκών – γνωστές ως micro-DCs ή last-mile-fulfillment κέντρα. Τοποθεσίες που βρίσκονταν κοντά σε μεγάλους δρόμους και αυτοκινητόδρομους ήταν ελκυστικές για τους ιδιοκτήτες mall γιατί ήταν εύκολα προσβάσιμες από τους πελάτες, αλλά το να λειτουργούν ως αποθήκες σημαίνει ότι πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες από τους διανομείς, που θα παραλαμβάνουν προϊόντα από το εμπορικό κέντρο και θα τα μεταφέρουν στα σπίτια των καταναλωτών.
Ο συνωστισμός στους διαδρόμους των εμπορικών κέντρων σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας παίζει βασικό ρόλο στο λιανικό εμπόριο, αλλά υπάρχει μια καλύτερη λύση. Αν υιοθετηθεί η λογική ότι ένα εμπορικό κέντρο αποτελεί fulfillment-hub, τότε δραστηριότητες όπως το πακετάρισμα, η παραλαβή και η παράδοση των πακέτων διαφόρων λιανεμπόρων μπορούν να πραγματοποιούνται όλες μαζί στο “πίσω μέρος” του εμπορικού κέντρου. Αυτό θα μειώσει τις ουρές αγοραστών που δημιουργούνται, θα διευκολύνει την διαδικασία και, ταυτόχρονα, θα μειώσει την σχέση μεταξύ κέρδους και απώλειας για το εκάστοτε προϊόν και θα βελτιώσει την σχέση κόστους-απόδοσης για τους διανομείς.
Στην αρχή οι ιδιοκτήτες των εμπορικών κέντρων θα διαμαρτυρηθούν υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι δική τους δουλειά ή ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μεγάλο αρχικό κεφάλαιο. Όμως, αποτελεί μια καλή ευκαιρία να τους αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές τους ως ακόμα μεγαλύτερους συνεργάτες καθώς και καινοτόμους υποστηρικτές τους.
Οκτώ στους 10 λιανεμπόρους σχεδιάζουν ήδη να πραγματοποιήσουν τεράστιες αλλαγές στην εδοφιαστική τους αλυσίδα μέσα στο 2021. Είναι καλή ευκαιρία για τα εμπορικά κέντρα να τους υποστηρίξουν. Αντί οι διανομείς να εισέρχονται σε κάθε κατάστημα ξεχωριστά πολλές φορές μέσα σε μια ημέρα, μπορούν να πηγαίνουν σε μια τοποθεσία εντός του εμπορικού κέντρου, να μαζεύουν πακέτα από διάφορους λιανεμπόρους και έπειτα να τα παραδίδουν χωρίς να αλλάξουν πορεία και με μεγαλύτερη οικονομική απόδοση για τους ίδιους. Αποτελεσματικότερες διανομές θα οδηγήσουν σε πιο ευχαριστημένους πελάτες, που σημαίνει πιο ικανοποιημένοι έμποροι, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα προϊόντα στα φυσικά τους καταστήματα για πωλήσεις μέσω οποιασδήποτε πλατφόρμας. Επίσης, θα επωφεληθούν οι ιδιοκτήτες των εμπορικών κέτρων, αφού θα βοηθήσουν τους συνεργάτες τους και θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τον σκοπό τους, δηλαδή την διευκόλυνση του εμπορίου.
Οι έμποροι λιανικής έχουν ήδη αρχίσει να ασπάζονται την τάση προς καλύτερη αντίληψη του αποθέματος εντός των καταστημάτων τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το Buy Online Pickup In Store (BOPIS) και το μοντέλο “ship-from-store” που εξακολουθούν να κερδίζουν δημοτικότητα. Έχει έρθει η στιγμή για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές εμπορικών κέντρων, όχι μόνο να υποστηρίξουν την τάση αυτή, αλλά να εξετάσουν εάν μπορούν να συμμετάσχουν στην αλλαγή και να κερδίσουν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.