Μεταχειρισμένα προϊόντα της Chanel είναι διαθέσιμα στο ThredUp

To ThredUp πουλάει προϊόντα της Chanel. Οι λάτρεις της μόδας γνωρίζουν ότι η Chanel βρίσκεται στη μέση ενός δικαστικού αγώνα εναντίον του The RealReal για έναν παρόμοιο λόγο. Γιατί, λοιπόν, τα προϊόντα της Chanel είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ThredUp;

Το 2018 η Chanel μήνυσε την εταιρία The RealReal υποστηρίζοντας ότι πουλάει προϊόντα Chanel, μεταξύ αυτών και τσάντες, που παρουσιάζει ως αυθεντικά, ενω στην πραγματικότητα πρόκεται για απομιμήσεις. Το The RealReal αρνήθηκε την κατηγορία αυτή και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια της Chanel να εμποδίσει τους καταναλωτές να μεταπωλούν τα προϊόντα της ή να αγοράζουν τα μεταχειρισμένα προϊόντα της σε χαμηλότερες τιμές. 

Η μόδα της μεταπώλησης έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη. Πλέον, οι καταναλωτές γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχουν οι αγοραστικές τους συνήθειες στο περιβάλλον και γι’αυτό έχουν αρχίσει να αγοράζουν ρούχα “από δεύτερο χέρι”. Εκτός αυτού, οι περισσότεροι λατρεύουμε μια καλή έκπτωση – πράγμα που μπορεί να προσφέρει η αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων. Η αξία της αγοράς μεταπώλησης προβλέπεται να φτάσει τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2029. 

Το ThredUp αποτελεί απόδειξη. Έχει συνάψει συνεργασίες με έναν εντυπωσιακό αριθμό γνωστών εταιριών λιανικής πώλησης, περιλαμβανομένων των Macy’s, Walmart και Gap. Έπειτα, τον Μάρτιο, η εταιρία κατέθεσε την αρχική δημόσια προσφορά της, πούλησε μετοχές αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων και συγκέντρωσε 168 εκατομμύρια δολάρια.

Το ThredUp ακολουθεί μια εκτενή διαδικασία επιλογής προϊόντων από τους εμπόρους, τα οποία υφίστανται μια ενδελεχή επιθεώρηση 12 βημάτων. Επιπλέον, η εταιρία ακολουθεί μια διαδικασία επιβεβαίωσης της αυθεντικότητας τους. Εκπαιδευμένοι έμποροι και δύο υπάλληλοι που έχουν εκπαιδευτεί στην αναγνώριση της αυθεντικότητας των προϊόντων εξετάζουν κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι διασταυρώνουν τους σειριακούς αριθμούς, εξετάζουν τα λογότυπα και ψάχνουν τυχόν ραψίματα ή άλλες παρεμβάσεις πάνω στα προϊόντα. Έπειτα συσκέπτονται με άλλα άτομα της ομάδας και επαληθεύουν δύο με τρεις φορές ότι στην ιστοσελίδα πρόκειται να δημοσιευθεί κάτι αυθεντικό. Στην διαδικασία αυτή δεν συμμετέχει η Chanel.

Με την εκτόξευση της αγοράς μεταχειρισμένων προϊόντων πολλές πλατφόρμες κινητοποιούνται για την εξασφάλιση της αυθεντικότητας. Για παράδειγμα, το EBay διοργανώνει ζωντανές εκδηλώσεις, στις οποίες επιβεβαιώνεται η αυθεντικότητα των διάφορων προϊόντων. 

Το The RealReal υποστηρίζει ότι η δική του διαδικασία επιβεβαίωσης της αυθεντικότητας των πρϊόντων είναι η πιο εξονυχιστική στην αγορά, καθώς και ότι είναι η μοναδική εταιρία που ακολουθεί την διαδικασία αυτή για κάθε ένα από τα προϊόντα που πουλάει.  

Όμως, ενω το ThredUp πραγματοποιεί προσπάθειες για επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των προϊόντων του, κάποιες αποφάσεις του γύρω από την ενημέρωση των πελατών προκαλούν σύγχυση. Για παράδειγμα, στις φωτογραφίες των προϊόντων μερικές φορές δεν φαίνεται η ετικέτα της Chanel. Κάποιες φορές τα προϊόντα μαρκάρονται ως “flawed gem” και, συνεπώς, το τι πρέπει να αναμένουν οι αγοραστές είναι ξεκάθαρο. Αυτό, βέβαια, αφορά πιο πολύ την ακεραιότητα της εταιρίας. Δεν είναι σίγουρο όμως αν η Chanel ή και οι αγοραστές είναι σύμφωνοι με την διαθεσιμότητα προϊόντων Chanel με ατέλειες. 

Ένα περίπλοκο αίνιγμα αποτελεί το γεγονός ότι πολλά καταστήματα second hand δεν δέχονται πολύ παλιά είδη ρουχισμού. Δηλαδή, ένα προϊόν δεν σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτό από ένα κατάστημα μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από γνωστή μάρκα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα επώνυμα προϊόντα σε ικανοποιητική κατάσταση που δεν πωλούνται στην αγορά επειδή δεν πληρούν κάποια κριτήρια. Το ThredUp φαίνεται ότι αποτελεί μια καλή πλατφόρμα για να πωλούνται τέτοια προϊόντα.

Πολλές εταιρίες λιανικής πώλησης και κάποιοι οίκοι μόδας αρχίζουν να βλέπουν τις δυνατότητες (και τα επιπλέον κέρδη) του να έχουν κάποιου είδους πρόγραμμα μεταπώλησης. Για παράδειγμα, η εταιρεία Alexander McQueen συνεργάστηκε με το Vestiaire Collective για να μεταπωλήσει τα προϊόντα του. H εταιρεία McQueen επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των ίδιων του των προϊόντων και, έπειτα, αυτά πωλούνται στην ιστοσελίδα του Vestiaire Collective. Tο καλύτερο κομμάτι της διαδικασίας αυτής είναι ότι ο αγοραστής αποκτά πόντους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις μπουτίκ του McQueen. Έτσι, ο οίκος μόδας βγάζει περισσότερα χρήματα.

Είναι φυσικό η Chanel να επιθυμεί να έχει τον έλεγχο του brand της. Αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν οι οίκοι μόδας θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στις ιστοσελίδες μεταπώλησης προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο αυτό.