Το μέλλον της Tod’s

Το μέλλον της Tod’s άρχισε να φαίνεται διαφορετικό αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της εταιρίας δήλωσε ότι εάν αποφάσιζε να πουλήσει μερίδιο της εταιρίας, θα πούλαγε το μεγαλύτερο μερίδιο αυτό στην LVMH.

Τις δηλώσεις αυτές ακολούθησε η είδηση ότι η LVMH πρόκειται να αυξήσει το μερίδιό της στην Tod’s κατά 10% από το ήδη υπάρχον 3.2%. Τον Απρίλιο, σε δημοσιογραφική δήλωση, οι εταιρίες υποστήριξαν ότι η συναλλαγή αυτή ενισχύει την φιλία 20 χρόνων μεταξύ τους, ανεβάζοντας παράλληλα την τιμή της μετοχής. Παρόλο που το γεγονός ότι η LVMH πρόσφατα αγόρασε ένα μικρό μερίδιο προέδιδε μια πιθανή συναλλαγή, η εταιρία αρνείται να σχολιάσει την κίνηση αυτή. Η του Tod’s αρνείται την πρόσληψη τραπεζιτών για την πραγματοποίηση της συναλλαγής αυτής, καθώς και την προσέγγισή της από πιθανούς αγοραστές. Όσοι παρακολουθούν την βιομηχανία μόδα υποστηρίζουν ότι πιθανοί αγοραστές είναι ιταλικές εταιρείες, όπως οι Moncler ή Exor, που πρόσφατα αγόρασε ένα μερίδιο μεγέθους 24% από την Christian Louboutin και φημίζεται ότι πρόκειται για ιταλικό ανταγωνιστή της  LVMH. 

Το Tod’s Group, που περιλαμβάνει τις μάρκες Hogan, Roger Vivier και Fay, εισήχθηκε στο χρηματιστήριο το 2000, μετά την δημιουργία της φερώνυμης μάρκας το 1983. Η εξαγορά της εταιρίας σήμερα θα απαιτούσε την επαναφορά της ιταλικής μάρκας πολυτελείας, που στη σύγχρονη εποχή αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού το 2020 είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν κατά 30% στα 637 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, η αγοραία αξία της Tod’s ανέρχεται στα 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια και, με εξαίρεση μια μικρή άνοδο στις αρχές του 2021, τα έσοδα της εταιρίας πέφτουν σταθερά από το 2015. Η εταιρία δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που είχε όταν τα αθλητικά παπούτσια άρχισαν να κατακτούν την αγορά, πράγμα που δεν ήταν αναμενόμενο, καθώς η Tod’s είναι ευρέως γνωστή για τα υψηλής ποιότητας καθημερινά υποδήματά της. 

Η Tod’s, λοιπόν, που έχει χάσει τη δυναμική ΤΗΣ, θα επωφεληθεί από μια συνεργασία με την LVMH, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει με τις κινήσεις της εταιρίας στο διαδίκτυο, το marketing, τη διανομή των προϊόντων και την εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμα, μπορεί να επωφεληθεί από μια πιο δυνατή διεθνή παρουσίαση, καθώς το 50% των πωλήσεων του 2020 αντιστοιχούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας. Αυτό έκανε την εταιρία πολύ πιο ευάλωτη στην μείωση του τουρισμού που ήρθε εξαιτίας της πανδημίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία της σε περιοχές που θα μπορούσε να αναπτυχθεί αρκετά, όπως είναι η Ασία. 

Η LVMH πιθανώς να έχει συνεργασίες για το κομμάτι της παραγωγής των προϊόντων, καθώς και οι δύο όμιλοι διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής υποδημάτων στην Ιταλία. Η LVMH έχει αναγνωρίσει τις δυνατότητες που κρύβει ο κλάδος των υποδημάτων, πράγμα που φαίνεται από την πρόσφατη εξαγορά της Birkenstock από την εταιρία PE με την υποστήριξη της LVMH. Εάν η διαχείριση των brands της Tod’s γίνει πιο αποτελεσματική, υπάρχουν ελπίδες για την εταιρία. Η Tod’s έχει τη δυνατότητα να επικαιροποιήσει και να διευρύνει τα θρυλικά της παπούτσια μεγαλώνοντας την παρουσία της σε όλο τον κόσμο.