H LEGO και η νέα σειρά ΛΟΑΤKI+

Η νέα σειρά Lego παιχνιδιών που αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Ιουνίου στοχεύει κυρίως στο αγοραστικό ενδιαφέρον της παγκόσμιας ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αυτή τη φορά, οι Δανοί κατασκευαστές θα παρουσιάσουν 11 καινούργιες φιγούρες βαμμένες σε χρώματα στα οποία δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα αγαπημένα παιχνίδια, όπως ροζ, λευκό, και απαλό μπλε. Αυτό το ουράνιο τόξο από χρώματα εκπροσωπεί την τρανς κοινότητα αλλά θα υπάρχουν επίσης μαύρες και καφέ φιγούρες, ώστε να τονίζεται η εθνική διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο τίτλος της νέας σειράς είναι: Everyone is awesome, εκφράζοντας έτσι την πλήρη αποδοχή και την υποστήριξη των κατασκευαστών προς παιδιά που μπορεί να νιώθουν ότι ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ή να μην έχουν διαμορφώσει ακόμη σταθερή σεξουαλική ταυτότητα

Η ιδέα προβολής μιας ταυτότητας που παρεκκλίνει από την ‘κανονικότητα’ αποτελεί μία δοκιμασμένη μέθοδο προσέλκυσης του νεανικού αγοραστικού κοινού – κάθε σεξουαλικής κατεύθυνσης- από καλλιτέχνες που επιθυμούν να ανανεώσουν την εικόνα τους και να αυξήσουν τους θαυμαστές τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ρόμπιν Ουίλιαμς που προκειμένου να προωθήσει το άλμπουμ του Swings both ways που κυκλοφόρησε το 2013 έφτασε στο σημείο να κάνει δηλώσεις που προκάλεσαν τελικά την αποδοκιμασία της ΛΟΑΤ + κοινότητας, αφού ήταν εμφανές ότι ο τραγουδιστής επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των μελών της για αποδοχή, προβάλλοντας μια πλαστή εικόνα. «Είμαι 49% ομοφυλόφιλος και μερικές φορές φτάνω το 50%», δήλωνε τότε ο Ρόμπιν Ουίλιαμς φροντίζοντας όμως να διευκρινίσει ότι δεν εννοεί πως απολαμβάνει το σεξ με άλλους άντρες, αλλά ότι αναφέρεται σε μία σειρά από επιλογές στη μουσική, τον τρόπο διασκέδασης, το ντύσιμο, δηλαδή σε ένα συγκεκριμένο λάιφστάιλ που έχει υιοθετήσει.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Βιομηχανίες της μουσικής και της μόδας προσπάθησαν να χειριστούν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, πουλώντας τους ένα λαμπερό «γκέι λάιφστάιλ» που υποτίθεται πως αφενός θα τους ταιριάζει περισσότερο και αφετέρου θα τους κάνει να νιώθουν πως ανήκουν σε μια μεγάλη “οικογένεια” με κοινά ενδιαφέροντα και γνωρίσματα. Ο στόχος είναι πάντα η αγοραστική δύναμη των νέων αλλά και των μεσηλίκων μελών της γκέι κοινότητας.

Ανήκει άραγε η νέα σειρά της εταιρίας Lego σε αυτή την κατηγορία; Ας θυμηθούμε την οργισμένη αντίδραση των φεμινιστριών το 2012 όταν η εταιρία έριξε στην κυκλοφορία μία νέα σειρά παιχνιδιών σε παλ χρώματα, που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευάσει κανείς ένα σχεδιαστήριο μόδας, έναν ροζ πύργο ή ένα σαλόνι ομορφιάς. Επρόκειτο σαφώς για θέματα, χρώματα και σχέδια που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε “κοριτσίστικα”. Η Lego προσπάθησε να διευρύνει το κοινό της προσεγγίζοντας τα κορίτσια με έναν παραδοσιακό τρόπο αφού έρευνες δείχνουν πως για τα παιχνίδια της εταιρίας ενδιαφέρονται περισσότερο τα αγόρια.

Το λάθος ήταν ότι με τις επιλογές της η Lego φάνηκε να ενισχύει σεξιστικά στερεότυπα, καθώς συνέδεσε στο μυαλό των κοριτσιών συγκεκριμένες ασχολίες καλλωπισμού και νοικοκυριού με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές, διαχωρίζοντας την ίδια στιγμή τα παιχνίδια που πρόσφερε στους πελάτες της σε αγορίστικά και κοριτσίστικα.

Ωστόσο, σημαντική διαφορά στη νέα σειρά Lego που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, είναι ότι οι σχεδιαστές της αποτελούν και οι ίδιοι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Από τις δηλώσεις τους, μάλιστα, φαίνεται πως έχουν σκεφτεί προσεκτικά τόσο σε ποιους απευθύνονται, όσο και σε τι στοχεύουν.

Άλλωστε, όσο μεγαλύτερη ορατότητα θα αποκτά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο πέρασμα του χρόνου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αντιμετωπίζονται τα μέλη της, από τους κάθε λογής επιτήδειους, ως εύπιστα θύματα καταναλωτικής εκμετάλλευσης.

Θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξο να ελπίσει κανείς πως η συγκεκριμένη σειρά θα σημειώσει τεράστια εμπορική επιτυχία, καθώς είναι πιθανό ότι αρκετοί γονείς θα διστάσουν να προσφέρουν στα παιδιά τους τις νέες φιγούρες – ιδίως αν αισθάνονται ότι δεν θα ξέρουν πώς να χειριστούν πιθανές ερωτήσεις και απορίες των παιδιών.

Είναι γεγονός, όμως, ότι -σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ροζ φιγούρες που προορίζονταν αποκλειστικά για  τα κορίτσια- η νέα σειρά αποφεύγει τα σεξιστικά στερεότυπα και θα μπορούσε συνεπώς να βοηθήσει κάποια παιδιά να αποδεχτούν την σεξουαλική διαφορετικότητα, τόσο στους άλλους, όσο και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Εύα Στάμου

Πηγή:Athens Voice

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here