24 Απρ 2024
READING

Η πανδημία έκανε τις μεγάλες μάρκες FMCG ακόμη μεγαλύτερες

3 MIN READ

Η πανδημία έκανε τις μεγάλες μάρκες FMCG ακόμη μεγαλύτερες

Η πανδημία έκανε τις μεγάλες μάρκες FMCG ακόμη μεγαλύτερες

Η Coca-Cola παρέμεινε η μεγαλύτερη μάρκα στον κόσμο το 2020, αλλά οι Dettol, Lifebuoy και Vim είναι οι αναμφισβήτητοι νικητές του lockdown. Οι αγοραστές τράβηξαν προς τις μάρκες που γνώριζαν καλύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ο αντίκτυπός τους είναι ακόμα πιο μεγάλος στο διαδίκτυο.

Κάθε χρόνο, οι ερευνητές της Kantar δημοσιεύουν τη λίστα με τις 50 πιο δημοφιλείς παγκόσμιες μάρκες. Για την ένατη έκδοση της μελέτης Brand Footprint, εξέτασαν 23.500 μάρκες σε 54 αγορές που αντιπροσωπεύουν το 73% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 89% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Για κάθε μάρκα, εξέτασαν πόσες οικογένειες το αγόρασαν παγκοσμίως και πόσο συχνά. Μετράνε τη βαθμολογία σε βαθμούς προσέγγισης καταναλωτών ή CRP: ο αριθμός των οικογενειών σε μια χώρα πολλαπλασιασμένος επί το ποσοστό των οικογενειών που αγοράζουν μάρκα X, πολλαπλασιασμένος με τον αριθμό των αλληλεπιδράσεων με αυτήν την μάρκα κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Τι δείχνει; Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν βαθύς. Κατά τα έτη 2017, 2018 και 2019, η αύξηση του όγκου στον τομέα FMCG είχε μειωθεί σε περίπου 2 έως 3 τοις εκατό ετησίως. Αλλά το 2020 σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη αναζωπύρωση με αύξηση 10%. Ως αποτέλεσμα, 29 από τις 50 μεγαλύτερες παγκόσμιες μάρκες παρουσίασαν ανάπτυξη στον τομέα της οικιακής κατανάλωσης το 2020, ο υψηλότερος αριθμός στην ύπαρξη του Foot Footprint, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2013. Δεν επωφελήθηκαν όλες οι κατηγορίες από την πανδημία: οι μάρκες τροφίμων αυξήθηκαν περισσότερο , μάρκες προσωπικής φροντίδας και υγιεινής το λιγότερο. Η κατανάλωση εκτός σπιτιού παρουσίασε αναπόφευκτα μια απότομη μείωση.

Το 88% των κερδισμένων εμπορικών σημάτων κέρδισε προσελκύοντας περισσότερους αγοραστές. Η διείσδυση παραμένει ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μεγάλες μάρκες με παγκόσμια διείσδυση πάνω από 30% αυξήθηκαν ισχυρότερα, υποδηλώνοντας ότι οι αγοραστές στράφηκαν στις μάρκες που γνώριζαν καλύτερα πριν την πανδημία. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εμφανές στο διαδίκτυο: το ηλεκτρονικό εμπόριο ευνοεί κυρίως τις μεγάλες, γνωστές μάρκες.

Η λιστα με τις κορυφαίες μάρκες παραμένει σχετικά σταθερή. Τα τελευταία πέντε χρόνια, 44 μάρκες διατήρησαν τη θέση τους στην πρώτη 50. Εννέα μάρκες κατείχαν τη θέση τους στην πρώτη δεκάδα. Φέτος, υπήρχε μόνο ένας νεοεισερχόμενος στο σύνολο των κορυφαίων 50: η American Campbell’s.Τέσσερις μάρκες αυξήθηκαν δέκα ή περισσότερες θέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια: Brooke Bond, Close-Up, Dettol και Vim. Μόνο τρεις μάρκες από τα αρχικά κορυφαίες 50 το 2013 κατάφεραν να αναπτυχθούν κάθε χρόνο, το Dove, το Vim και το Dettol.

Η Coca-Cola και η Colgate συνεχίζουν να ηγούνται των δέκα κορυφαίων εμπορικών σημάτων στον κόσμο, αλλά η «για πάντα στην τρίτη θέση»  Maggi παραχώρησε τη θέση της στη Lifebuoy, τη μάρκας σαπουνιών χειρός της Unilever. Οι Dettol, Lifebuoy και Vim είναι οι μεγάλοι νικητές από το lockdown: είχαν την ισχυρότερη ανάπτυξη στη διείσδυση παγκοσμίως πέρυσι. Στην πραγματικότητα, πέρυσι, το Dettol είχε την ισχυρότερη ανάπτυξη στη διείσδυση διαχρονικά. Η μάρκα προσέλκυσε 69 εκατομμύρια νέους καταναλωτές. Η σχέση της αύξησης με την κρίση Covid είναι αδιαμφισβήτητη. Οι Maggi, Oreo και Heinz σημείωσαν επίσης σημαντική ανάπτυξη, ακολουθούμενες από τις Palmolive, Lay’s, Barilla και Coca-Cola.

Η Coca-Cola είναι επίσης η πιο δημοφιλής διαδικτυακή μάρκα. Η ισχυρή διαδικτυακή ανάπτυξη για μάρκες σνακ όπως το Lay’s και το Oreo είναι αξιοσημείωτη, αλλά δεν είναι εντελώς περίεργο. Όλος ο κόσμος άρχισε να τρώει σνακ λίγο περισσότερο σε περιόδους lockdown και έτσι οι καταναλωτές παραγγέλνουν περισσότερες “απολαύσεις” στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από την Kantar

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.