23 Δεκ 2024
READING

Οι επιτυχημένες εταιρείες σε online πλατφόρμες γίνονται στόχοι εξαγοράς

3 MIN READ

Οι επιτυχημένες εταιρείες σε online πλατφόρμες γίνονται στόχοι εξαγοράς

Οι επιτυχημένες εταιρείες σε online πλατφόρμες γίνονται στόχοι εξαγοράς

Η επιτυχία των μεγάλων διεθνών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου έχει δημιουργήσει έναν νέο τύπο αγοραστή. Οι εξειδικευμένες εταιρείες αναζητούν ενδιαφέροντα διαδικτυακά καταστήματα με βάση την επιτυχία τους σε αυτές τις πλατφόρμες. Μετά από λίγα χρόνια, τα διαδικτυακά καταστήματα φτάνουν συχνά σε ένα κρίσιμο σημείο, μια στιγμή που πρέπει να αποφασίσουν μεγάλες επενδύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Όπως συμβαίνει συχνά με τέτοια πράγματα, το φαινόμενο προέκυψε πριν από λίγα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εξειδικευμένοι αγοραστές, όπως οι Thrasio και Perch, έκαναν την αρχή στις ΗΠΑ. Το μοντέλο τους έχει πλέον διασχίσει τον ωκεανό: ένα παράδειγμα είναι η ολλανδική εταιρεία Dwarfs.

Ο συνιδρυτής Demian Becakker δεν κρύβει το γεγονός ότι πήρε την έμπνευσή του από τους αμερικανούς συναδέλφους του. “Η Thrasio έχει αναπτύξει ένα φανταστικό επιχειρηματικό μοντέλο και αυτό έχει ανοίξει τα μάτια μας”, λέει. Το μοντέλο είναι αρκετά απλό: η Dwarfs αναζητά σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες λιανικής, όπως το bol.com ή το Amazon, ανεξάρτητα διαδικτυακά καταστήματα που έχουν καλή απόδοση και στη συνέχεια προσπαθεί να τα εξαγοράσει. Η Dwarfs έχουν ήδη καταφέρει να το κάνει για πρώτη φορά με την Amco, έναν έμπορο ειδών κουζίνας με κύκλο εργασιών έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Αργά ή γρήγορα, αυτά τα είδη επιτυχημένων διαδικτυακών καταστημάτων φτάνουν στα όρια του μοντέλου εκκίνησης. Και, μετά από μερικά χρόνια ταχείας ανάπτυξης, θα προκύψει το ερώτημα εάν ο ιδρυτής έχει τα μέσα και την διάθεση να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας τους. Μερικοί το αποφασίζουν και το κάνουν. Άλλοι είναι πιθανό θήραμα για την Dwarfs και άλλες αντίστοιχες εταιρείες. Αναλαμβάνουν και παρέχουν το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία για να επιταχύνουν την αύξηση, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά πέντε έως δέκα φορές.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες των μεγάλων παικτών ηλεκτρονικού εμπορίου αναπτύσσονται γρήγορα, συχνά εις βάρος των  ανεξάρτητων διαδικτυακών καταστημάτων. Τα πλεονεκτήματα αυτών των αγορών περιλαμβάνουν την ανταπόκριση στις επιθυμίες των πελατών καθώς αναζητούν μια ενιαία πλατφόρμα, οι πελάτες αγοράζουν πιο συχνά σε αυτές τις μεγάλες πλατφόρμες και το κόστος εφοδιαστικής αλυσίδας είναι χαμηλότερο. Φυσικά, αυτό έρχεται με κόστος: οι πλατφόρμες χρεώνουν προμήθειες περίπου 15%. Ωστόσο αυτό αντισταθμίζεται από τις εξοικονομήσεις που πραγματοποιούνται σε διαδικτυακές διαφημίσεις αφού η πλατφόρμα παρέχει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα κύμα εξαγορών εάν επεκτείνουμε την ιδέα από την αμερικανική αγορά στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, οι αγοραστές έχουν ήδη συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια σε κεφάλαιο. Το δυναμικό είναι τεράστιο: οι πωλητές στην πλατφόρμα του Amazon αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 60% του κύκλου εργασιών του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου 475 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Ευρώπη, τα ποσά είναι λίγο πιο ταπεινά προς το παρόν: Η Dwarfs ξεκίνησε με κεφάλαια 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Αυτό σύντομα θα συμπληρωθεί με χρηματοδότηση περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενός βρετανικού επιχειρηματικού fund.Έχουν κατά νου συγκεκριμένους στόχους: όχι μεταπωλητές ασιατικών αγαθών, τους λεγόμενους “drop shippers”, αλλά διαδικτυακά καταστήματα που έχουν αναπτύξει τα δικά τους προϊόντα ή ένα δικό τους εμπορικό σήμα.

Για αυτούς, η Dwarfs θα πληρώσει δύο έως τέσσερις φορές το μικτό κέρδος.Προς το παρόν, η Dwarfs είναι ο μόνος παίκτης του είδους του στην Ολλανδία. Αλλού στην Ευρώπη,  ανταγωνιστές βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Αλλά με τον τρόπο που εξελίσσεται η αγορά τώρα, φαίνεται ότι δεν θα παραμείνει έτσι για πολύ περισσότερο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.