25 Απρ 2024
READING

Η μάχη του Amazon ενάντια στα πλαστά προϊόντα ίσως είναι καταδικασμένη

5 MIN READ

Η μάχη του Amazon ενάντια στα πλαστά προϊόντα ίσως είναι καταδικασμένη

Η μάχη του Amazon ενάντια στα πλαστά προϊόντα ίσως είναι καταδικασμένη

Μετά από μια σημαντική επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη, το Amazon αναφέρει ότι απέκλεισε 10 δισεκατομμύρια απόπειρες πλαστών καταχωρίσεων το 2020, από 6 δισεκατομμύρια του προηγούμενου έτους, και κατέστρεψε 2 εκατομμύρια πλαστά προϊόντα στις αποθήκες του. Ωστόσο, οι αγοραστές πρέπει να προσέχουν. Εάν έχουν αγοράσει κάτι, από το σαπούνια Neutrogena μέχρι καροτσάκια Doona, μπορεί να έχουν λάβει ένα πλαστό προϊόν.

Ερευνητές που μελετούν την πλαστογράφηση εκτιμούν ότι περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πλαστών αγαθών πλημμυρίζουν την παγκόσμια οικονομία. Υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα ψεύτικα προϊόντα στο Amazon δεν είναι τσάντες σχεδιαστών, αλλά πλαστά καθημερινά είδη όπως σαπούνι Dove, βρεφικό γάλα Similac και μπουκάλια Hydro Flask. Αυτά τα προϊόντα μοιάζουν με αυτά που κατασκευάζει η μάρκα, αλλά κατασκευάζονται από φθηνότερα, μη ελεγμένα υλικά. Τα πλαστά προϊόντα σε ορισμένες περιπτώσεις έβλαψαν τους καταναλωτές.

Ποιος, λοιπόν, αφιερώνει χρόνο για να δημιουργήσει πλαστές εκδόσεις σχετικά φθηνών οικιακών ειδών; Υπάρχει μια ολόκληρη υπόγεια οικονομία αφιερωμένη στη δημιουργία κάθε πιθανού καταναλωτικού προϊόντος που μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από απορρυπαντικά ρούχων μέχρι παπούτσια για τρέξιμο, τα οποία τελικά καταλήγουν σε αγορές στο διαδίκτυο, όπως το Amazon. Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη και παραποιητές που κατασκευάζουν εξαρτήματα για αεροσκάφη και εμβόλια COVID-19, τα οποία πουλάνε μέσω άλλων υπόγειων ιστοτόπων.

Το διαδίκτυο άλλαξε το παιχνίδι για τη βιομηχανία απομιμήσεων. Στο παρελθόν, υπήρχαν κανάλια για τους ανθρώπους να αγοράζουν ψεύτικα είδη πολυτελείας, όπως σχετικά καταστήματα. Ωστόσο, τώρα οι παραποιητές έχουν πρόσβαση σε καταναλωτές του Amazon και σε Κινέζους καταναλωτές στο Alibaba. Πλαστογράφοι μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα πουλώντας κάτι σε μεγάλο όγκο στο διαδίκτυο.

Περίπου το 80% των απομιμήσεων που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αυτό συμβαίνει επειδή η περιοχή αυτή είναι κέντρο παραγωγής, οπότε οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση τόσο στον εξοπλισμό όσο και στη γνώση σχετικά με τον τρόπο παραγωγής καταναλωτικών αγαθών. Κάποιος που εργάζεται σε ένα νόμιμο εργοστάσιο μπορεί να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση φτιάχνοντας πλαστά. Θα το αντιγράψει μερικές φορές χρησιμοποιώντας φθηνότερα υλικά και θα τα πουλήσει στα ίδια κανάλια.

Γιατί είναι τόσο εύκολη η πώληση πλαστών εμπορευμάτων;

H πλειοψηφία των προϊόντων στο Amazon, δεν πωλείται από το ίδιο το Amazon, αλλά από τρίτους πωλητές. Το Amazon συνήθιζε να μην ελέγχει προσεκτικά την αυθεντικότητα των προϊόντων που πωλούνται από αυτούς τους εμπόρους. Δεν έλεγχε τους διανομείς που ισχυρίζονταν ότι πωλούν αυθεντικά προϊόντα, αλλά βασιζόταν σε εταιρείες και καταναλωτές που ανέφεραν πλαστά προϊόντα για να αποκλείσει τον πωλητή. Ωστόσο, τότε θα εμφανιστεί κάποιος άλλος.

Ορισμένες μάρκες έχουν απωθήσει το Amazon, επειδή δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πλαστογραφίας πιο επιθετικά. Το 2016, η Birkenstock έκανε τη δραστική κίνηση να αποσύρει προϊόντα από το Amazon, λέγοντας ότι η γνωστή εταιρεία δεν ήταν πρόθυμη να βοηθήσει την μάρκα να εντοπίσει και να καταπολεμήσει αυτούς που φτιάχνουν πλαστές εκδόσεις των παπουτσιών της. Το 2019, η Nike ισχυρίστηκε ότι θα σταματήσει, επίσης, να πουλάει προϊόντα απευθείας στο Amazon, κυρίως λόγω του πολλαπλασιασμού των πλαστών προϊόντων στην ιστοσελίδα. Τόσο η Birkenstock όσο και η Nike αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν θα μπορούσαν να επανεξετάσουν τη συνεργασία τους με το Amazon τώρα που ενισχύει τα μέτρα κατά της πλαστογραφίας.

Το Amazon παίρνει πλέον πιο σοβαρά την πλαστογραφία. Το 2019, ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Project Zero, αφιερωμένη στην απομάκρυνση όλων των πλαστών από την πλατφόρμα. Αυτό περιελάμβανε την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας μηχανικής μάθησης που σαρώνει και αφαιρεί αυτόματα τις ύποπτες ψεύτικες καταχωρίσεις, αλλά η εταιρεία δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των συστημάτων. Οι μάρκες θα μπορούσαν, επίσης, να υποβάλουν αίτηση για να γίνουν μέρος ενός προγράμματος που θα τους επέτρεπε να επισημάνουν και να αφαιρέσουν τις πλαστές καταχωρίσεις από το Amazon μόνοι τους. Στο παρελθόν, θα έπρεπε να υποβάλουν ένα αίτημα στο Amazon, το οποία θα απαιτούσε χρόνο για την αξιολόγησή του και την κατάργησή του προϊόντος.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το Amazon ίδρυσε μια ομάδα αντιμετώπισης πλαστογραφιών που αποτελούταν από πρώην ομοσπονδιακούς εισαγγελείς και αναλυτές δεδομένων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας, το Amazon δήλωσε ότι έχει ξοδέψει συνολικά περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια και προσέλαβε περισσότερα από 10.000 άτομα για να προστατεύσει τον ιστότοπο από απάτες.

Οι νέες προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν αποτέλεσμα. Η εταιρεία αναφέρει ότι χρησιμοποιεί κορυφαία εργαλεία για να επαληθεύσει τις ταυτότητες των πιθανών πωλητών. Το 2020, μόνο το 6% των προσπαθειών εγγραφής λογαριασμού νέου πωλητή πέρασε την αυστηρή διαδικασία επαλήθευσης και καταχώρησης προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, λιγότερο από το 0,01% όλων των προϊόντων που πωλήθηκαν στο Amazon συγκέντρωσαν παράπονα από πελάτες για πλαστογραφία.

Και πάλι, βέβαια, μπορεί πλέον να είναι πολύ αργά, καθώς το πρόβλημα έχει γίνει τεράστιο. Πολλοί καταναλωτές και μάρκες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πλατφόρμα. Το Amazon απέφευγε αυτό το πρόβλημα εδώ και χρόνια. Δεν είναι σαφές πόσες απομιμήσεις παραμένουν στην αγορά του Amazon, παρά τη λήψη αυτών των μέτρων. Έτσι, είναι σημαντικό οι χρήστες να είναι προσεκτικοί όταν ψωνίζουν στην πλατφόρμα. Υπάρχουν ορισμένα προφανή σημάδια ότι ένα προϊόν είναι ψεύτικο, συμπεριλαμβανομένων των ορθογραφικών λαθών στην περιγραφή του προϊόντος και των θολών εικόνων. Ωστόσο, πολλοί πλαστογράφοι δημιουργούν επαγγελματικές λίστες και συσκευασίες προϊόντων. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.