16 Απρ 2024
READING

Είναι το Clubhouse ένα παράδειγμα αλλαγής στο χώρο της online επικοινωνίας;

3 MIN READ

Είναι το Clubhouse ένα παράδειγμα αλλαγής στο χώρο της online επικοινωνίας;

Είναι το Clubhouse ένα παράδειγμα αλλαγής στο χώρο της online επικοινωνίας;

Μετά από ένα χρόνο έντονης χρήσης του Zoom, του Skype και άλλων παρόμοιων εφαρμογών, σε πολλούς ανθρώπους έχει δημιουργηθεί ένα αίσθημα κούρασης της χρήσης αυτών των μέσων επικοινωνίας, όχι μόνο επειδή η χρήση τους συνδέεται έντονα με την κοινωνική απομόνωση που βίωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και επειδή αυτές οι εικονικές συναντήσεις τους κάνει να αισθάνεται ακόμη πιο συναισθηματικά απομονωμένοι.

Έτσι, ξεκίνησαν να ψάχνουν εναλλακτικές με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του το Clubhouse. Είναι, όμως, το Clubhouse η απάντηση στις ανάγκες του κόσμου ή απλώς είναι ένα ακόμα ψηφιακό χάσιμο χρόνου, αυξάνοντας την αίσθηση της απόγνωσής του για πραγματικές, ουσιαστικές συνδέσεις; Ορισμένα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν το δεύτερο, καθώς μετά από μια αύξηση 9,6 εκατομμυρίων λήψεων τον Φεβρουάριο, το Clubhouse έπεσε στις 900.000 λήψεις τον Απρίλιο, αφού αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού και τα μέτρα ασφαλείας κατά της COVID-19 χαλάρωσαν σε πολλές χώρες.

Παρόλα αυτά, το Clubhouse, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020, έχει καταφέρει ήδη να εμπνεύσει μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook. Ωστόσο, είναι το Clubhouse το πρότυπο αλλαγής που πρέπει να προωθηθεί αποτελεσματικά στο διαδίκτυο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέραν αυτής; Με το Facebook και τη Microsoft να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στα επόμενα “Clubhouse Killers”, πώς θα πρέπει να σκεφτούν οι μάρκες προκειμένου να εμφανιστούν σε αυτούς τους χώρους που βάση τους αποτελεί ο ήχος;

Μια από τις δυνατότητες που προσφέρει το Clubhouse, είναι η ελεύθερη μετακίνηση ανάμεσα σε εικονικά δωμάτια μαζί με τους φίλους του χρήστη. Σε αντίθεση με το Zoom, ένας χρήστης μπορεί να «περάσει» για μια γρήγορη συνομιλία με φίλους , να τους στείλει μια εικονική αγκαλιά και να τους χαιρετίσει, δίνοντας έτσι στο Clubhouse και ένα πιο ανεπίσημο ύφος. 

Ωστόσο, είναι αυτό το ανεπίσημο ύφος του Clubhouse μια σκόπιμη απόφαση ή προέκυψε από τη συμπεριφορά της κοινότητας; Δεν έχει σημασία το πως προέκυψε όσο οι σχεδιαστές του Clubhouse παρατηρούν και βασίζονται σε αυτήν την αναδυόμενη συμπεριφορά. Συχνά, ο σχεδιασμός αυτού του είδους των προσδοκιών από την αρχή είναι ένας σίγουρος τρόπος για να απομακρύνει τη διασκέδαση. Αντίθετα, η ομάδα του Clubhouse έκανε την εμπειρία ιδιαίτερα απλή. Απλώς κάποιος μπορεί να γίνει μέλος και να ξεκινήσει αμέσως την εξερεύνηση. Άλλωστε, αυτό που λείπει από τη ζωή ενός ατόμου που δουλεύει απομονωμένα είναι ο αυθορμητισμός και η συγκεκριμένη πλατφόρμα τον παρέχει απλόχερα. 

Πέρα από τη διασκεδαστική επικοινωνία με φίλους, το Clubhouse μπορεί να εξυπηρετήσει και άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα να φιλοξενεί συζητήσεις συγκεκριμένου περιεχομένου (π.χ. πολιτικής ή τεχνολογίας) από άτομα του χώρου. Το περιβάλλον που προσφέρει η πλατφόρμα κάνει τους χρήστες να πλήττουν πιο δύσκολα, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους ομιλούντες να αξιολογήσουν τις τάσεις και τις συμπεριφορές των χρηστών που τους παρακολουθούν. Επιπλέον, οι συζητήσεις αυτές μπορούν να μοιάζουν με ένα εξελιγμένο ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Με βάση τα παραπάνω, ίσως έχει έρθει η ώρα οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν μια στρατηγική για το Clubhouse. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να αγνοήσουν το Clubhouse, καθώς μπορεί να δώσει μια σημαντική ευκαιρία για τις εταιρείες να ακούσουν και να μάθουν το κοινό και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνες. 

Το Clubhouse, από την άλλη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό ως προς τις επιχειρήσεις και τις διαφημίσεις που θα αφήνει να προβάλλονται στην πλατφόρμα του, ώστε να μην χάσει την αυθεντικότητά του, που αποτελεί και το βασικό στοιχείο ελκυστικότητάς του. Επιπλέον, έχει να αντιμετωπίσει και μια ακόμα σημαντική πρόκληση, το γεγονός ότι πλέον είναι διαθέσιμο και σε κινητά Android, γεγονός που θα εκτοξεύσει τους χρήστες του σε πολλές αγορές που ίσως η εταιρεία δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να κατανοήσει. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.