18 Απρ 2024
READING

Το Walmart σημειώνει ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά το Amazon βρίσκεται πολύ μακριά

4 MIN READ

Το Walmart σημειώνει ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά το Amazon βρίσκεται πολύ μακριά

Το Walmart σημειώνει ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά το Amazon βρίσκεται πολύ μακριά

Οι τελευταίες αναφορές εσόδων του Walmart δείχνουν ότι η εταιρία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ψηφιακά. Οι συνολικές πωλήσεις του Walmart αυξήθηκαν κατά 6% από το 2020 – και παρόλο που μερικοί αναλυτές είχαν υποθέσει ότι η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου του Walmart ενδεχομένως να πλησιάζει το ζενίθ της, ένα μεγάλο μέρος της επέκτασης αυτής οφείλεται στις διαδικτυακές πωλήσεις 

Σύμφωνα με την εταιρία, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 37% από τις αρχές του έτους, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης καραντίνας στις ΗΠΑ, που έφερε ραγδαία αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όμως, η αύξηση των κερδών του Walmart είχε ως αποτέλεσμα την ανησυχία των στελεχών της εταιρίας για την πορεία της, αφού πίστευαν ότι επρόκειτο να τους ξεπεράσουν κάποιοι από τους ανταγωνιστές τους, ειδικά στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και στον κλάδο των τροφίμων. Η εταιρία δυσκολευόταν να διατηρήσει όσους πελάτες γράφτηκαν στο Walmart+.

Όλοι αναμένουν ότι το Amazon θα ξεπεράσει το Walmart στις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ μέχρι το 2025. Παρολαυτά, η τεχνολογία και οι επενδύσεις του Walmart κρατούν τον ανταγωνισμό ζωντανό. Το γεγονός ότι το Amazon ενδεχομένως να ξεπεράσει το Walmart μέχρι το 2025 είναι ένα σενάριο πιο άμεσο από το αναμενόμενο, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην αυξημένο ρόλο του ηλεκτρονικού εμπορίου στις αγορές λιανικής. 

Τη δεδομένη στιγμή, η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου του Amazon είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Walmart. Παρόλο που το Walmart αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, είναι λίγο δύσκολο να καλύψει τη διαφορά τη συγκεκριμένη περίοδο. 

Ο κλάδος των τροφίμων μετατρέπεται σε πεδίο μάχης

Σύμφωνα με το Walmart, παρόλο που οι πωλήσεις του στον τομέα των τροφίμων μειώνονταν με το πέρασμα του χρόνου, κέρδισε έδαφος το 2020 με τρόφιμα. Οι πωλήσεις τροφίμων είχαν μέτρια αύξηση σε βάθος δύο προηγούμενων ετών. 

Από πάντα, τα τρόφιμα ήταν αυτά που έκαναν το Walmart να ξεχωρίζει. Το μερίδιο του Walmart στη συνολική αγορά τροφίμων είναι 26%. Το Amazon προσπαθεί να εισβάλει στον τομέα αυτό. Το Amazon παρουσίαζε σταδιακά τον τομέα τροφίμων του για μερικά χρόνια, αλλά η παρουσία του στον συγκεκριμένο τομέα έγινε πολύ πιο εμφανής τους τελευταίους 12 μήνες και στοχεύει να ανοίξει 28 φυσικά καταστήματα Amazon Fresh στο άμεσο μέλλον. 

Η αγορά ηγείται της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου

Την ώρα που το Amazon επενδύει περισσότερο στα φυσικά του καταστήματα, το Walmart επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού του εμπορίου, τόσο στον τομέα των τροφίμων, όσο και σε άλλους τομείς. Πρόσφατα, το Walmart μείωσε τις ελάχιστες προϋποθέσεις των παραγγελιών που μπορούν να διανεμηθούν μέσα σε 2 ώρες και προσφέρει δωρεάν διανομή για όλα τα μέλη του Walmart+, ανεξαρτήτως του μεγέθους των παραγγελιων. 

Επιπλέον, το Walmart επιδιώκει να προσελκύσει και άλλους πωλητές στην διαδικτυακή του αγορά. Πρόσφατα ενσωμάτωσε το Shopify, άνοιξε το Walmart Marketplace για τους εμπόρους διεθνώς και άρχισε να προσλαμβάνει μεγάλους εμπόρους του Amazon, τα προϊόντα των οποίων καλύπτουν τις ελλείψεις του Walmart. Εκτός αυτού, μέσα σε μια ημέρα αποδέχτηκε εκατοντάδες πωλητές για το Walmart Fulfillment Services – ένα εγχείρημα της εταιρίας προκειμένου να ανταγωνιστεί το Fulfillment του Amazon.

Μέχρι στιγμής το Walmart Marketplace παραμένει μικρότερο από αυτό του Amazon. Συγκεκριμένα, το Walmart διαθέτει περίπου 89.000 πωλητές εκτος της εταιρίας, ενώ το Amazon 1.9 εκατομμύρια ενεργούς πωλητές. Φαίνεται πως το Walmart χαράζει παρόμοια πορεία με αυτή του Amazon. Προσπαθεί να αυξήσει τη συλλογή των προϊόντων του και στη συνέχεια να κερδίσει επιπλέον χρήματα για προμήθειες, fulfillment fees και πληρωμένες διαφημίσεις. 

Σύμφωνα με την εταιρία, η αγορά του Walmart, μαζί με το τμήμα παραλαβής από το κατάστημα και το τμήμα διανομής των προϊόντων, οδήγησαν στην ανάπτυξή του ηλεκτρονικού της εμπορίου.

Αν το Walmart καταφέρει να μετατρέψει την αγορά του σε κάτι που μπορεί να ανταγωνιστεί το Amazon, θα μπορεί πλέον να θεωρείται μια ανταγωνιστική εταιρία. Αυτό που έχει επιφέρει τόσο μεγάλη διαδικτυακή ανάπτυξη στο Amazon είναι οι εκτός εταιρίας πωλητές. Το εργατικό δυναμικό και η συνεχής ανάπτυξη του Amazon είναι αυτά που καθιστούν την εταιρία ικανή να ξεπεράσει το Walmart. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.