20 Απρ 2024
READING

Η ενημέρωση iOS 14.5 της Apple προκαλεί δυσκολία στο Facebook να συλλέγει δεδομένα χρηστών

4 MIN READ

Η ενημέρωση iOS 14.5 της Apple προκαλεί δυσκολία στο Facebook να συλλέγει δεδομένα χρηστών

Η ενημέρωση iOS 14.5 της Apple προκαλεί δυσκολία στο Facebook να συλλέγει δεδομένα χρηστών

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα “αφεντικά” της Apple και του Facebook να βρίσκονται σε διαμάχη μεταξύ τους για ζητήματα απορρήτου. Το 2018 ο Mark Zuckerberg κατηγόρησε τον Tim Cook ότι ήταν εξαιρετικά επιπόλαιος για να κάνει σχόλια σχετικά με τη συμμετοχή του Facebook στο σκάνδαλο Cambridge Analytica. Εβδομάδες αργότερα η Apple εισήγαγε στοιχεία ελέγχου απορρήτου που εμπόδισαν την ικανότητα του Facebook να συλλέγει δεδομένα χρηστών μέσω συσκευών Apple.

Στα τέλη του περασμένου έτους η Apple αποκάλυψε ότι η διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών θα εγκατασταθεί ως μέρος της τελευταίας ενημέρωσης συστήματος. Μέχρι να είναι έτοιμο το iOS 14.5, εφαρμογές όπως το Facebook θα μπορούσαν να παρακολουθούν αυτόματα αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι στα τηλέφωνά τους και να πωλούν ανάλογα στοχευμένο διαφημιστικό χώρο. Η ενημέρωση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ζητηθεί από τους χρήστες η άδειά τους για να γίνει αυτή η παρακολούθηση.

Το Facebook ανταποκρίθηκε κατηγορώντας την Apple ότι αποτελεί απειλή για τις 10 εκατομμύρια επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα διαφημιστικά του εργαλεία κάθε μήνα για να βρίσκουν νέους πελάτες, να προσλαμβάνουν υπαλλήλους και να αλληλεπιδρούν με τις κοινότητές τους. Ο Cook αντέδρασε ανεβάζοντας ένα tweet στο οποίο υποστήριζε πως οι χρήστες θα πρέπει να έχουν επιλογή σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται για αυτούς και πως αυτά χρησιμοποιούνται.

Μπορεί να μοιάζει με έναν πόλεμο λέξεων μεταξύ δύο αντιπάλων, αλλά το Facebook δικαιολογημένα ανησυχούσε. Από τότε που η ενημέρωση κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, οι κάτοχοι iPhone έχουν εξαιρεθεί από την παρακολούθηση δεδομένων. Το 85% των παγκόσμιων χρηστών iPhone επέλεξαν να μην τους παρακολουθεί η εφαρμογή όταν τους δόθηκε αυτή η επιλογή, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 94% στις ΗΠΑ. 

Για έναν οργανισμό όπως το Facebook, του οποίου ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται στη συλλογή, ανάλυση, πώληση και κερδοφορία από τα δεδομένα σχετικά με τα likes και dislikes των χρηστών του, τέτοιοι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι καταστροφικοί.

Αυτή η στρατηγική είναι σημαντική για μια επιχείρηση που θέλει να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της. Δείχνοντας μια τέτοια εικόνα είναι πιο εύκολο για την Apple να κερδίσει πόντους σε σχέση με τον ανταγωνισμό της.

Ενώ η στάση αυτή δίνει πλεονέκτημα στην Apple, δημιουργεί ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το Facebook. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι θα περιορίσει περαιτέρω την ικανότητά του να στοχεύει διαφημίσεις σε μεμονωμένους χρήστες, αλλά επίσης επειδή όσο περισσότερο αυτές οι αλλαγές στην ιδιωτικότητα διαδίδονται, τόσο περισσότερο φέρνει στο επίκεντρο το τι ακριβώς κάνει το Facebook με τα δεδομένα των χρηστών.

Το Facebook ακόμη βγάζει δισεκατομμύρια από διαφημίσεις. Αλλά ο κόσμος στον οποίο λειτουργεί αλλάζει γρήγορα. Ο τρόπος με τον οποίο το Facebook θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί δεν είναι σίγουρος. Ανάλογα με τη χρήση του, το ψηφιακό νόμισμα του Facebook, το οποίο θα δοκιμαστεί αργότερα φέτος, θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει μάζες δεδομένων λόγω του τρόπου καταγραφής των ψηφιακών συναλλαγών από την τεχνολογία που τις τροφοδοτεί. Παράλληλα, το WhatsApp, το οποίο απέκτησε το Facebook το 2014, πρόκειται να αρχίσει σταδιακά να απενεργοποιεί τη λειτουργικότητα για χρήστες που αρνούνται να του επιτρέψουν να μοιραστούν πληροφορίες με το Facebook σχετικά με τις επιχειρήσεις με τις οποίες έχουν επικοινωνήσει.

Ακόμη και αν ληφθούν αυτά τα δύο μέτρα, θα αποτελούν ένα αδύναμο υποκατάστατο αυτού που θα χάσει το Facebook, εάν οι επιλογές εξαίρεσης του iOS 14.5 συνεχίσουν να επιταχύνονται. Προς το παρόν, το Facebook συνεχίζει να αντιμετωπίζει την έλευση της ενημέρωσης της Apple ως προσβολή για τις μικρότερες επιχειρήσεις που επωφελούνται από την πλατφόρμα του. Ο αντίκτυπος στα διαφημιστικά του έσοδα, όπως υποστηρίζει, θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το πλήγμα για τις μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτόν τον αλγόριθμο για την προώθηση των προϊόντων τους. 

Παρόμοια με τη στρατηγική της Apple, να αναδείξει τον εαυτό της ως προστάτρια απορρήτου, είναι μια έξυπνη τακτική για το Facebook να αναδείξει τον εαυτό του ως προστάτης των μικρών επιχειρήσεων. 

Είναι σαφές ότι το Facebook χρειάζεται χρόνο για να καταλήξει σε μια στρατηγική που θα του επιτρέψει να ευδοκιμήσει χωρίς την απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον εταιρικό ιστότοπο του Facebook τον περασμένο μήνα υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πως οι τρόποι συλλογής και χρήσης δεδομένων από την ψηφιακή διαφήμιση θα εξελιχθούν και ότι το Facebook επενδύει σε νέες προσεγγίσεις στην τεχνολογία ενίσχυσης της ιδιωτικής ζωής και δημιουργεί ένα εξατομικευμένο διαφημιστικό οικοσύστημα που βασίζεται σε λιγότερα δεδομένα.

Ωστόσο, λιγότερα δεδομένα δεν σημαίνει καθόλου δεδομένα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα το Facebook είναι ότι καθώς περνά ο καιρός και εξελίξεις όπως το iOS 14.5 κάνουν τους χρήστες πιο ενήμερους για το πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους προκειμένου να τους χειριστούν, μπορεί να κάνει τους χρήστες να μην θέλουν να παραχωρήσουν κανένα από τα δεδομένα τους. Με βάσει αυτά, από τη μία, εταιρείες όπως η Apple θα μπορούσαν να αυξήσουν κατακόρυφα τα κέρδη τους, ενώ από την άλλη, το Facebook θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς με την πάροδο των χρόνων.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.