25 Απρ 2024
READING

Πώς οι μάρκες jeans προετοιμάζονται να κατακτήσουν ξανά την αγορά

3 MIN READ

Πώς οι μάρκες jeans προετοιμάζονται να κατακτήσουν ξανά την αγορά

Πώς οι μάρκες jeans προετοιμάζονται να κατακτήσουν ξανά την αγορά

Τα καταστήματα λιανικής πώλησης ετοιμάζονται για την επιστροφή των «σκληρών παντελονιών» καθώς οι απαγορεύσεις της πανδημίας χαλαρώνουν. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μάρκες jeans προώθησαν ρούχα για το σπίτι και είδαν τις πωλήσεις να ανεβαίνουν μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, αποκαθιστώντας μερικώς τις απώλειές τους. Καθώς οι περιορισμοί μειώνονται, οι μάρκες jeans βασίζονται σε νέες σιλουέτες, καθώς και στη δημιουργία βιώσιμων ρούχων, προκειμένου να “κερδίσουν” τους αγοραστές.

Παράλληλα, ελπίζουν πως οι πελάτες θα ανυπομονούν να επιστρέψουν στα μαγαζιά για να ανανεώσουν τις γκαρνταρόμπες τους, μετά από ένα χρόνο που δεν έβρισκαν λόγους να βγουν από το σπίτι.Οι επιχειρήσεις με είδη ρουχισμού επηρεάστηκαν από την πανδημία  αφού υπήρξε 67% μείωση στις πωλήσεις τους από το Μάρτιο μέχρι τον Μάϊο του 2020. Οι λιανοπωλητές με κύριο προϊόν τα jeans βίωσαν πτώση στις πωλήσεις, αφού τα αθλητικά ρούχα πωλούνταν περισσότερο.  

Βλέποντας την απήχηση των αθλητικών ρούχων, πολλές μάρκες άλλαξαν κατεύθυνση από jeans παντελόνια σε φόρμες ή ρούχα από ύφασμα fleece. Καταστήματα λιανικού εμπορίου κάθε μεγέθους με κύριο προϊόν τα jeans παντελόνια, δημιούργησαν αθλητική γκάμα ή προώθησαν τα ήδη υπάρχοντα αθλητικά προϊόντα τους. Ακόμα και οι επώνυμες μάρκες αντικατέστησαν τα παλαιότερα προϊόντα τους σε “υψηλής ραπτικής” τζιν από κασμίρ και ρούχα για το σπίτι. Οι περισσότερες μάρκες στόχευαν στη δημιουργία ρούχων που θα ήταν ταυτόχρονα στιλάτα και άνετα και θα μπορούσαν να φορεθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πέρσι, το ηλεκτρονικό εμπόριο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις των jeans. Για παράδειγμα, η Levi’s, στα τέλη του 2019, έφτιαξε μια εφαρμογή για το κινητό στην προσπάθεια της να επενδύσει περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο. Τώρα, βέβαια, ο κόσμος επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα και οι μάρκες προσαρμόζονται στις καινούριες συνθήκες προκειμένου να κερδίσουν και πάλι πελάτες μετά από μια σκληρή χρονιά. 

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς κάποιων ιστοσελίδων με θέμα τη μόδα, που θέλουν τα κολλητά jeans να χάνουν τη δημοτικότητά τους καθώς ο κόσμος πλέον προτιμά τα πιο φαρδιά παντελόνια, τα κολλητά jeans έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο σε πωλήσεις, δηλαδή, το 34% των συνολικών πωλήσεων jeans παντελονιών. Πιο φαρδιά στιλ jeans παντελονιών, όπως τα slim, relaxed και baggy, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην αγορά, λόγω της δημοτικότητας των “mom jean” και “boyfriend jean”, σε μια αναζοπύρωση της μόδας των ‘80s–‘90s. Τα παντελόνια με πιο φαρδιά εφαρμογή γίνονται γρήγορα δημοφιλή και τα προτιμούν τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες, και ειδικά η Γενιά Ζ. Ωστόσο, ακόμα κατέχουν ένα μικρότερο ποσοστό των συνολικών πωλήσεων. 

Η Levi’s στοχεύει περισσότερο στην βιωσιμότητα, κυκλοφορώντας ανακυκλωμένα παντελόνια. Έτσι, προτρέπει τους οπαδούς της φέτος να αγοράσουν πιο ποιοτικά ρούχα που θα φορεθούν για περισσότερο καιρό. Αυτό περιλαμβάνει και τα ρούχα από δεύτερο χέρι της Levi’s, που αφορά την πώληση ήδη φορεμένων ρούχων Levi’s σε χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να προωθήσει την επαναχρησιμοποίησή τους. Οι αυξομειώσεις του βάρους των καταναλωτών καθοδηγούν τις μετα-πανδημικές πωλήσεις, αφού οι αγοραστές ανανεώνουν και προσαρμόζουν τις γκαρνταρόμπες τους στα νέα τους μεγέθη. 

Όλες αυτές οι τάσεις δίνουν ελπίδα στις μάρκες jeans ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020. Για παράδειγμα, η Levi’s, όπως φάνηκε στην πρώτη της ανακοίνωση για τις πωλήσεις, ξεπέρασε τα αναμενόμενα έσοδα και περιθώριά της και προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της θα επιστρέψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι τον Οκτώβριο. Ωστόσο, τα έσοδά της ήταν και πάλι μειωμένα κατά 13%, εξαιτίας των συνεχόμενων λουκέτων σε καταστήματα ανά τον κόσμο και της έλλειψης τουρισμού, πράγμα που επηρέασε τις αγορές εκτός διαδικτύου. Ακόμα, όμως, υπάρχει ελπίδα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.