19 Απρ 2024
READING

Η επαυξημένη πραγματικότητα υιοθετείται πολύ γρήγορα από τις εταιρείες

4 MIN READ

Η επαυξημένη πραγματικότητα υιοθετείται πολύ γρήγορα από τις εταιρείες

Η επαυξημένη πραγματικότητα υιοθετείται πολύ γρήγορα από τις εταιρείες

Η Walmart επιδιώκει να δημιουργήσει ψηφιακά δοκιμαστήρια για τους διαδικτυακούς αγοραστές της. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη Zeekit, μια νεοσύστατη εταιρεία που συνεργάστηκε με την ASOS, την Adidas και άλλες μάρκες για να δημιουργήσει την τεχνολογία που επιτρέπει στους πελάτες να δοκιμάσουν εικονικά τα ρούχα πριν τα αγοράσουν. Οι όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν. Μέσω της Zeekit, οι πελάτες ανεβάζουν φωτογραφίες του εαυτού τους και εισάγουν τις διαστάσεις του σώματός τους, έτσι η εταιρεία δημιουργεί ένα εικονικό σώμα. Οι πελάτες μπορούν στη συνέχεια να το ντύσουν ανάλογα.

Με αυτήν την εξαγορά, η Walmart ισχυρίζεται ότι οι αγοραστές της θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν εικονικά μοντέλα από μόνοι τους, με ρούχα από μάρκες τρίτων που πουλάει η εταιρεία αλλά και από τη δική της ιδιωτική σειρά μόδας. Η εξαγορά αυτή της Walmart δείχνει ότι ένας μεγάλος λιανοπωλητής στηρίζει αυτήν τη νέα πρακτική, υποδηλώνοντας ότι ακόμη και αν η εικονική δοκιμή παραμένει ένα εξειδικευμένο φαινόμενο, γίνεται γρήγορα το επόμενο πεδίο μάχης στο λιανικό εμπόριο.

Μέχρι τώρα, πολλές από τις υψηλότερες επενδύσεις προήρθαν από εταιρείες με μεγάλες τεχνολογικές ομάδες. Το Snapchat αγόρασε πρόσφατα μια σειρά εταιρειών, το Fit Analytics και το Screenshop, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την παρουσία του στο ηλεκτρονικό εμπόριο AR. Το Amazon διαθέτει επίσης πολλές δυνατότητες AR, συμπεριλαμβανομένης μιας που ονομάζεται AR View για αγορές επίπλων. Έχει επίσης ένα t-shirt Made For You, με το οποίο οι πελάτες τραβούν φωτογραφίες για να δημιουργήσουν ένα εικονικό μοντέλο. Στη συνέχεια, το μπλουζάκι προσαρμόζεται στις διαστάσεις του σώματός τους.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι το λογισμικό εικονικής δοκιμής είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος αγοράς αυτή τη στιγμή. Για την Walmart η εξαγορά φαίνεται να γίνεται για την είσοδο της στο χώρο των ψηφιακών δοκιμαστηρίων, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο μια εικόνα του εαυτού της ως μια καινοτόμα εταιρεία, ειδικά καθώς συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία της στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Για τους εμπόρους λιανικής πώλησης, η τεχνολογία ψηφιακής δοκιμής, εάν λάβει ευρύτερη υιοθέτηση από τους πελάτες, θα αποφέρει άλλα σημαντικά οφέλη. Το Shopify, για παράδειγμα, ανέφερε ότι οι πελάτες που δοκίμασαν ρούχα σε AR είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψουν το προϊόν. 

Άλλοι λιανοπωλητές έχουν επίσης εικονικά εργαλεία δοκιμής, όπως η Wayfair και η Williams-Sonoma, για να απεικονίσουν πώς θα έμοιαζαν τα έπιπλα στο δωμάτιο ενός πελάτη ή η Ulta και η Sephora, για τη δοκιμή μακιγιάζ. Ωστόσο, πολλοί έχουν αποφύγει να εφαρμόσουν AR στον χώρο της ένδυσης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ρούχα είναι τόσο περίπλοκα: εμπλέκονται περισσότερα μεγέθη και η τεχνολογία πρέπει να μπορεί να εκτιμήσει την καταλληλότητα για πολλούς διαφορετικούς τύπους ρούχων σε πολλούς διαφορετικούς τύπους σώματος. Ως εκ τούτου, η απόλυτη υπόσχεση της τεχνολογίας ψηφιακής δοκιμής, δηλαδή να προβλέψει πόσο καλά θα ταιριάζει ένα ρούχο σε έναν συγκεκριμένο πελάτη πριν φτάσει στην αγορά του, παραμένει δύσκολο να εκπληρωθεί. 

Ένα άλλο, πιο άμεσο όφελος της τεχνολογίας δοκιμής AR είναι η κοινωνική σύνδεση. Στην ανακοίνωση εξαγοράς της, η Walmart τόνισε το γεγονός ότι η Zeekit επιτρέπει στους αγοραστές να μοιράζονται την εικονική τους εμφάνιση με φίλους. Άλλοι αγοραστές έχουν αρχίσει ήδη να μοιράζονται τα εικονικά ρούχα τους στα κοινωνικά δίκτυα. Μια έκθεση των New York Times αναφέρει ότι υπάρχουν χρήστες που δοκιμάζουν γυαλιά ηλίου Dior και παπούτσια Gucci χωρίς να έχουν πρόθεση να τα αγοράσουν, αλλά απλώς να στείλουν σε φίλους τους ως αστείο. Αυτό μπορεί να μην μεταφράζεται σε άμεσες πωλήσεις, αλλά αναπτύσσει το marketing από στόμα σε στόμα.

Εάν η κοινωνική πλευρά των εικονικών δοκιμαστηρίων συνεχίζει να κερδίζει την προσοχή, αυτό μπορεί να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που αναπτύσσουν όλο και περισσότερο τεχνολογίες AR με δυνατότητα αγορών. Το Snapchat είναι πιο δραστήριο στις επενδύσεις AR, αλλά το Instagram, το Facebook και το Pinterest διαθέτουν επίσης εργαλεία αγορών AR πλέον (όλα επικεντρώνονται κυρίως στο μακιγιάζ προς το παρόν). Αυτές οι εταιρείες δεν απέχουν πολύ από τη δημιουργία τεχνολογιών AR, όπου οι πελάτες θα δοκιμάζουν ρούχα, θα στέλνουν φωτογραφίες ή βίντεο σε φίλους και στη συνέχεια θα πραγματοποιούν κάποια αγορά μέσα στην εφαρμογή.

Αυτή τη στιγμή είναι πρώτες μέρες για την τεχνολογία εικονικής δοκιμής στο λιανικό εμπόριο. Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να εξελίσσεται, οι έμποροι λιανικής εξακολουθούν να προσπαθούν να επενδύσουν σε AR και να αποκτούν νεοσύστατες επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποια τεχνολογία είναι η πιο ακριβής ή φιλική προς τον καταναλωτή και το πραγματικό ερώτημα παραμένει για το εάν κάποια εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει ένα σύστημα δοκιμών τόσο ακριβές που θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό επιστροφών των πελατών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.