29 Απρ 2024
READING

Πώς αυτές οι 3 εταιρίες, που είχαν ένα πολύ ταπεινό ξεκίνημα, εξελίχθηκαν σε παγκόσμιες μάρκες

2 MIN READ

Πώς αυτές οι 3 εταιρίες, που είχαν ένα πολύ ταπεινό ξεκίνημα, εξελίχθηκαν σε παγκόσμιες μάρκες

Πώς αυτές οι 3 εταιρίες, που είχαν ένα πολύ ταπεινό ξεκίνημα, εξελίχθηκαν σε παγκόσμιες μάρκες

Οι Whole Foods, Reddit και HP μπορεί τώρα να αποτελούν εμβληματικές μάρκες, αλλά το ξεκίνημά τους σίγουρα δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως γοητευτικό. Πολλές επιχειρήσεις που τώρα αξίζουν δισεκατομμυρία δολάρια ξεκίνησαν από ένα “γραφείο” που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολυτελές.  

Whole Foods: Φτωχογειτονιά στον διάδρομο 3

Οι ιδρυτές του Whole Foods, κατά την εκκίνηση της εταιρίας δανείστηκαν 45.000 δολάρια για να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Ονόμασαν το εγχείρημά τους Safer Way και νοίκιασαν ένα παλιό σπίτι για να το στεγάσουν. Μετέτρεψαν τον πρώτο όροφο του σπιτιού σε κατάστημα, τον δεύτερο σε καφετέρια και τον τρίτο στο προσωπικό τους διαμέρισμα. Όταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ανακάλυψε ότι αποθήκευαν εμπορεύματα στο σπίτι τους, έχασαν το διαμέρισμα, πράγμα που τους οδήγησε – φυσιολογικά – να κοιμούνται μέσα στο ίδιο το κατάστημα, ανάμεσα σε σπόρους σόγιας και κόκκινη φακή. Μετά από δύο χρόνια συμπτύχθηκαν με ένα άλλο μικρό κατάστημα και ίδρυσαν το Whole Foods, όμως μια μεγάλη πλημμύρα άφησε τη νέα επιχείρηση κατακλυσμένη από λύματα και λεηλατημένη. Μετά από προσπάθεια, λοιπόν, κατάφεραν να ανακάμψουν και όταν ο Jeff Bezos τους προσέφερε μια επιταγή των 13.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτησή της αυτοί, φυσικά, δέχτηκαν.

Reddit: Ευλογμένο χάος

Σήμερα, το Reddit διαφημίζεται ως “το πρωτοσέλιδο του διαδικτύου”. Αυτό δεν μπορούσαν να το φανταστούν οι ιδρυτές του, που ως φοιτητές το 2005 ο Paul Graham απέρριψε την ιδέα τους για δυνατότητα παραγγελίας φαγητού μέσω SMS και έπειτα τους έδωσε να δουλέψουν μια καινούρια ιδέα. Οι δύο φοιτητές μετακόμισαν σε ένα παλιό ξύλινο σπίτι στη Μασαχουσέτη, όπου, περιτριγυρισμένοι από μπλεγμένα σύρματα και ακαταστασία, έβαζαν τις οθόνες των υπολογιστών τους τη μια πίσω από την άλλη. Μετά από μερικούς μήνες η ανερχόμενη εταιρία τους εξαγοράστηκε για περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια. Η σημερινή αξία του Reddit ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. 

HP: Συγκατοικώντας

Πολλά έχουν προκύψει από το σκοτεινό γκαράζ της Καλιφόρνια, όπου οι ιδρυτές της HP έκαναν μαστορέματα. Το 1938 άρχισαν να αναπτύσσουν ταλαντωτές ήχου που τελικά οδήγησαν στην ίδυση της Silicon Valley. Το 1940 ο Walt Disney παρήγγειλε 8 ταλαντωτές προκειμένου να δοκιμάσει τον εξοπλισμό ήχου για την ταινία Fantasia. Λίγο αργότερα, με την προετοιμασία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήρθε σε επαφή μαζί τους το Στρατιωτικό Σώμα. Σήμερα, η HP είναι μια τεράστια εταιρεία. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.