22 Ιαν 2025
READING

Η πανδημία, η βιωσιμότητα και ο νέος ενσυνείδητος καταναλωτής

2 MIN READ

Η πανδημία, η βιωσιμότητα και ο νέος ενσυνείδητος καταναλωτής

Η πανδημία, η βιωσιμότητα και ο νέος ενσυνείδητος καταναλωτής

Μετά την πανδημία αναδύεται ένα νέο είδος αγοραστή, που αναμένεται να έχει βαθιά επιρροή σε όλες τις εταιρείες που έχουν ως επίκεντρο τον καταναλωτή. Με την ονομασία «ενσυνείδητος καταναλωτής», είναι προφανές ότι η πανδημία εκτόξευσε το κίνημα βιωσιμότητας και τη συμμετοχή του κοινού σε αυτό. 

Με πολλούς τρόπους ο Covid–19 μας ανάγκασε να χαλαρώσουμε, να παρατηρήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να κατανοήσουμε πόσο σπάταλο είδος είμαστε. Οι συσκευασίες ηλεκτρονικού εμπορίου και τα σκουπίδια που δημιουργήθηκαν από την ραγδαία αύξηση των παραγγελιών φαγητού από εστιατόρια, έκαναν όλο και περισσότερους καταναλωτές να καταλάβουν πόσα απόβλητα υπάρχουν. Άνθρωποι που στο παρελθόν δεν σκέφτονταν αυτά τα προβλήματα, πλέον τα σκέφτονται και συνειδητοποιούν ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος. 

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η άποψη του 90% των καταναλωτών για την βιωσιμότητα έχει επηρεαστεί από την πανδημία περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές. Πλέον, 2 στους 3 καταναλωτές παίρνουν αποφάσεις σκεπτόμενοι την βιωσιμότητα, μια συνήθεια που σκοπεύουν να διατηρήσουν, και επιθυμούν να θέσουν οι κυβερνήσεις νόμους που να προωθούν την «ενσυνείδητη κατανάλωση»

Οι αξίες των ανθρώπων γίνονται ολοένα και πιο φανερές στις αγοραστικές τους συνήθειες. Έτσι, οι εταιρείες καλούνται να είναι αυθεντικές και να δίνουν σημασία στα ενδιαφέροντα της κάθε κοινότητας που εξυπηρετούν. 

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι είναι όλο και πιο πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν, ταξιδεύουν, επιλέγουν εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα της βιωσιμότητας. Το 55% των καταναλωτών υποστήριξε ότι η βιωσιμότητα είναι πολύ ή υπερβολικά καθοριστική όσον αφορά τις μάρκες που επιλέγουν να αγοράσουν – δηλαδή κατά 22% περισσότεροι από τους καταναλωτές που ερωτήθηκαν πριν την εποχή του Covid–19. Ακόμα, σχεδόν οι μισοί που συμμετείχαν στην έρευνα είναι πρόθυμοι να δεχτούν χαμηλότερο μισθό προκειμένου να δουλέψουν σε φορέα που λαμβάνει υπόψη την βιωσιμότητα και είναι κοινωνικά υπεύθυνος. 

Συνολικά, αυτό φαίνεται να ταιριάζει με ένα σύνολο αξιών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη βιωσιμότητα. Το να ονομάζουμε αυτούς τους ανθρώπους «ηθικούς αγοραστές» ανοίγει πολλούς δρόμους για διερεύνηση των πελατών που υπερβαίνουν την ευαισθητοποίηση σε αυτά τα βαθιά ριζωμένα συναισθήματα που όλοι έχουμε και που περικλείουν όλες τις αγοραστικές επιλογές μας και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις μάρκες/στα brands.Ο κόσμος έχει αναπτύξει μια μεγάλη προσδοκία, να γίνει καλύτερος.Δεν είναι εύκολο.Αλλά είναι ο μόνος δρόμος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.