22 Ιαν 2025
READING

Το μέλλον της εργασίας | Ένας χρόνος μετά την πανδημία 

3 MIN READ

Το μέλλον της εργασίας | Ένας χρόνος μετά την πανδημία 

Το μέλλον της εργασίας |  Ένας χρόνος μετά την πανδημία 

Κατά την διάρκεια της πανδημίας όλος ο κόσμος έπρεπε να ανταποκριθεί με γρήγορο ρυθμό στις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία. Ένα χρόνο μετά και ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει εντελώς. Καθώς προχωράμε, μερικές από τις αλλαγές που επιφέρει η πανδημία θα αφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι βαθιές συνέπειες της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα επηρεάσουν όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως, καθώς και κάθε κλάδο των επιχειρήσεων.

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουμε δει είναι η τάση των εταιρειών να μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία ή να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις μακριά από ακριβές πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, σε τοποθεσίες με χαμηλότερους φόρους και χαμηλότερο κόστος ζωής. Στον κλάδο της τεχνολογίας, αυτό ισχύει ιδιαίτερα και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Hewlett Packard, Dropbox και Oracle, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα μετακομίσουν πολύ σύντομα στο Τέξας, ενώ άλλες επιχειρήσεις θα μετακινηθούν ή θα επεκταθούν σε μέρη όπως η Ατλάντα, το Μαϊάμι και το Ντένβερ.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες προκειμένου η συγκεκριμένη τάση να φέρει θετικό αντίκτυπο. Οι εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη πόλη.Αυτό σημαίνει νέες ευκαιρίες για όσους συνδέονται με διαφορετικές περιφερειακές τοποθεσίες και μείωση των εμποδίων για επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στη μετάβαση στις πιο ακριβές πόλεις.

Η τηλεργασία και η τηλεδιάσκεψη φαίνεται να είναι τάσεις οι οποίες ήρθαν για να μείνουν. Πριν από την πανδημία, το 80% των εργαζομένων ανέφερε ότι θα προτιμούσε ευέλικτες επιλογές εργασίας παρά μια απασχόληση σε μια διάσημη εταιρεία. Από την πανδημία, νέα δεδομένα δείχνουν ότι το 80% των εργαζομένων δεν θα δεχόταν καν μια δουλειά εάν δεν είχε τα οφέλη της τηλεργασίας. Έτσι, το 83% των εργοδοτών προσφέρουν τώρα επιλογές τηλεργασίας με αποτέλεσμα το 47% να αυξήσει πολύ περισσότερο την παραγωγικότητα του.

Αλλαγές όπως αυτές έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ευκαιρίες σε ένα ταλαντούχο και πολύ πιο διαφορετικό εργατικό δυναμικό, αλλά η αυξανόμενη ποικιλομορφία πρέπει να είναι μια στρατηγική απόφαση που υποστηρίζεται από πρωτοβουλίες και αλλαγές στη διαδικασία εντός των οργανισμών. Η οικονομική ανάκαμψη γίνεται πιο δύσκολη και οι λιγότερο αντιπροσωπευόμενες και περιθωριοποιημένες κοινότητες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Μερικές από τις αλλαγές που βλέπουμε ως αποτέλεσμα της πανδημίας έχουν αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή το 25% των γυναικών να σκέφτονται να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό ή να επιβραδύνουν τη σταδιοδρομία τους. 

Εν μέσω των διαταραχών της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι ένιωσαν την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν. Τον τελευταίο χρόνο, είδαμε την άνοδο διαδηλώσεων κατά της φυλετικής αδικίας και ανισότητας, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται σε αυτές τις διαδηλώσεις. Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν διαμορφώσει πολιτικές και έχουν κάνει δηλώσεις για να αντιταχθούν στον ρατσισμό. Ωστόσο, αυτά είναι απλά λόγια εάν δεν υποστηρίζονται από δράση. Για να καταφέρουν να αλλάξουν τον κόσμο και να δούμε έστω και μικρές αλλαγές θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την ισότητα. 

Η εργασία έχει αλλάξει για πάντα από τα γεγονότα του περασμένου έτους. Ποιες από αυτές τις αλλαγές είναι μόνιμες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι εταιρείες πρόκειται να επωφεληθούν από αυτήν την περίοδο των ριζικών αλλαγών. Τώρα είναι η ευκαιρία για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα ή χειρότερα. Μόνο μέσω στρατηγικής προσπάθειας, επαγρύπνησης και ενσυναίσθησης, είναι εφικτό να γίνουν καλύτερα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.