Μία από τις κορυφαίες ιστορίες στις ειδήσεις αυτή τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν για το ποδόσφαιρο. Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Super League ήταν τόσο γρήγορη όσο ήταν δραματική. Το ερώτημα που παραμένει είναι πώς το έκαναν τόσο λάθος από την προοπτική του marketing;
Και φάνηκε ότι η αποτυχία αφορούσε τις ομάδες και τον τρόπο που προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα νέο “προϊόν” χωρίς να λάβουν υπόψη τους “πελάτες”. Για παράδειγμα, ορισμένοι σύλλογοι και κυρίως η Manchester United ασχολήθηκε με το φόρουμ των οπαδών της ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν για επεφανειακή επίδειξη, αντί να συλλέξει πραγματική διορατικότητα, δεδομένου του χρονοδιαγράμματος αυτών των αποφάσεων σε σχέση με τις διαβουλεύσεις.
Και αυτό ήταν ένα κορυφαίο λάθος αφού οι ομάδες αντιμετώπιζαν αυτούς τους λεγόμενους «παλαιούς θαυμαστές» με περιφρόνηση. Και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους οπαδούς πολλών μεγάλων συλλόγων.Οι ομάδες είδαν το θέμα επιχειρηματικά αλλά οι οπαδοί το αντιμετώπισαν συναισθηματικά.Και οι ομάδες δεν σκέφτηκαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα και αντιμετώπισαν τους οπαδούς τους επιφανειακά.
Ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Florentino Perez υπέρ της Ευρωπαϊκής Super League ήταν ότι οι νέοι εγκαταλείπουν το ποδόσφαιρο, λέγοντας: «Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πλέον για το ποδόσφαιρο. Έχουν άλλες πλατφόρμες στις οποίες μπορούν να διασκεδάζουν τον εαυτό τους.”
Και ο στόχος ήταν ουσιαστικά να προσελκύσουν νέους θαυμαστές, κυρίως εκτός Ευρώπης και αυτό ήταν σωστό αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορείς να μην λάβεις υπόψη σου τους υπάρχοντες “πελάτες” σου.
Η Ευρωπαϊκή Super League ήταν μια λύση σε ένα πρόβλημα που μόνο οι σύλλογοι και τα διοικητικά τους είχαν και ουσιαστικά αφορούσε μια ανάγκη της “εταιρείας” και όχι για τον “πελάτη”.Το δεύτερο στρατηγικό στοιχείο που ήταν πραγματικά λάθος ήταν αυτό της επικοινωνίας μηνυμάτων. Το επίσημο δελτίο τύπου που ανακοίνωνε την διοργάνωση ανέφερε σχετικές λέξεις με τα «οικονομικά» , τα «έσοδα» και τις «διαφημίσεις» επτά ξεχωριστές φορές ενώ «καλύτερο ποδόσφαιρο» μόλις δύο φορές.
Αυτό αντικατοπτρίζει το στρατηγικό λάθος στη στόχευση που οδηγεί σε ένα μήνυμα που δηλώνει μόνο απληστία. Και αυτό “μιλά” ενάντια σε μια κυρίαρχη αφήγηση για το ποδόσφαιρο που δημιουργήθηκε από τους εργαζόμενους, για τους εργαζόμενους.Δεν υπάρχει προϊόν που θα ωθήσει τους πελάτες στην αποδοχή του εάν το μήνυμα είναι απλώς ότι «είμαστε σε αυτό για εμάς». Το μήνυμα θα μπορούσε να έχει γραφτεί προς όφελος του πελάτη, όχι για όσους θέλουν σαφώς να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση που δεν αφορά αυτούς που λαμβάνουν το μήνυμα.
Συνοπτικά μιλάμε για ένα “προϊόν” που κανείς δεν θέλει, προορίζεται σε ένα κοινό που αισθάνεται ήδη δυσκολίες κάτω από αυτές τις συνθήκες , με προώθηση που περιορίζεται σε ένα δελτίο τύπου με λάθος μηνύματα και ένα ασαφές σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να καταναλωθεί, επιτρέποντας η επιβάλλοντας την υποψία ότι όλα γίνονται για περισσότερα χρήματα .
Μια ακόμη βασική αδυναμία της στρατηγικής οτι οι προπονητές και οι παίκτες ανακαλύφθηκαν μόνο λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση και στη συνέχεια έμειναν έξω. Κάποιοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν, κάποιοι μίλησαν εναντίον των σχεδίων όπως ο Jürgen Klopp και ο Pep Guardiola, οι προπονητές της Liverpool και της Manchester City αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις – η κυρίαρχη αφήγηση ήταν μια σύγχυση, έλλειψη διαφάνειας και μαρτυρούσε οτι οι παίκτες και οι προπονητές είχαν μείνει έξω απο τον σχεδιασμό.Και αυτό ήταν τραγικό. Το κλιπ του Γκουαρντιόλα στο YouTube που συζητά τα σχέδια βρίσκεται σήμερα πάνω από 1.000.000 προβολές και αυτή είναι η αφήγηση που διαμορφώθηκε νωρίς.
Και, ενώ η απληστία ήταν τελικά ο λόγος που όλα απέτυχαν, υπάρχουν μαθήματα που μπορούμε όλοι να πάρουμε και όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι αντίστοιχο να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα κοινό που θέλει τα προϊόντα μας, το επικοινωνούμε καθαρά και με τακτικές που ευθυγραμμίζονται με τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε στον κόσμο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.