26 Απρ 2024
READING

Η επαυξημένη πραγματικότητα στο λιανικό εμπόριο και ο αντίκτυπος της στις πωλήσεις

3 MIN READ

Η επαυξημένη πραγματικότητα στο λιανικό εμπόριο και ο αντίκτυπος της στις πωλήσεις

Η επαυξημένη πραγματικότητα στο λιανικό εμπόριο και ο αντίκτυπος της στις πωλήσεις

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα (ΕΠ) είναι μια τεχνολογία που, σε πραγματικό χρόνο, τοποθετεί εικονικής μορφής αντικείμενα στο φυσικό περιβάλλον, βοηθώντας τους χρήστες να οραματιστούν πώς τα αντικείμενα αυτά θα φαίνονταν στην πραγματικότητα αλλά για για πολλές άλλες χρήσεις.

Η ΕΠ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο λιανικό εμπόριο με πολλούς τρόπους:

̶ Για να διασκεδάσει τους πελάτες. Η ΕΠ μεταμορφώνει τα στατικά αντικείμενενα σε διαδραστικά, ζωντανά αντικέιμενα τριών διαστάσεων. Έτσι, βοηθά τους πωλητές να δημιουργήσουν εμπειρίες που αιχμαλωτίζουν και διασκεδάζουν τους πελάτες και να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στα φυσικά τους καταστήματα. 

̶  Προκειμένου να ενημερώσει τους πελάτες. Εξαιτίας του διαδραστικού και συναρπαστικού σχεδιασμού της είναι ένα αποτελεσματικό μέσο πληροφόρησης των αγοραστών. Για παράδειγμα, η Toyota και η Hyundai χρησιμοποιούν την ΕΠ για να παρουσιάσουν τα βασικά χαρακτηριστικά και τις καινοτόμες τεχνολογίες των αυτοκινήτων τους με ζωντανό και οπτικά ελκυστικό τρόπο. Η ΕΠ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει καθοδήγηση μέσα στο κατάστημα, καθώς και τεχνική υποστήριξη. Τα Zara έχουν χρησιμοποιήσει επαυξημένη πραγματικότητα στις βιτρίνες των καταστημάτων και έχουν συνδέσει την εμπειρία με το ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

̶  Στην διευκόλυνση της αξιολόγησης των προϊόντων. Η ΕΠ βοηθά, επίσης, τους χρήστες να οπτικοποιήσουν το πώς θα φαίνονταν τα προϊόντα στο πραγματικό περιβάλλον, ώστε να αξιολογήσουν την εφαρμογή του προϊόντος με μεγαλύτερη ακρίβεια πριν από την αγορά του. Ακόμα ένα πλεονέκτημα είναι ότι η ΕΠ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για φτιαγμένα κατά παραγγελία ή ογκώδη προϊόντα.

̶  Στη βελτίωση της εμπειρίας κατανάλωσης μέτα την αγορά. Η ΕΠ μπορεί να βελτιώσει και να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα βιώνονται ή καταναλώνονται μετά την αγορά τους. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Lego κυκλοφόρησε μερικά ειδικά φτιαγμένα τουβλάκια που συνδυάζουν το φυσικό με το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Μέσω της εφαρμογής ΕΠ, κινούμενοι χαρακτήρες Lego ζωντανεύουν και αλληλεπιδρούν με τα πραγματικά τουβλάκια Lego.

Έρευνες δείχνουν ότι η διαθεσιμότητα και χρήση της ΕΠ έχουν θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις. Μάλιστα, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις πωλήσεις προϊόντων και εταιριών που είναι λιγότερο δημοφιλείς, καθώς και ακριβότερων προϊόντων, πράγμα που δείχνει ότι η ΕΠ θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση των συνολικών εσόδων των εταιρειών.

Οι εταιρείες που πωλούν πιο ακριβά προϊόντα μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν την ΕΠ προκειμένου να μειώσουν τον δισταγμό των πελατών για την αγορά κάποιου προϊόντος. Βρέθηκε, ακόμα, ότι πελάτες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ξανά τα ηλεκτρονικά καταστήματα ή βρίσκονται στην αναζήτηση νέων κατηγοριών προϊόντων, είναι πιο πιθανό να αγοράσουν κάτι μετά τη χρήση της ΕΠ.

Αυτό υποδεικνύει ότι η ΕΠ έχει τη δυνατότητα να προάγει την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών αγορών και την επέκταση των κατηγοριών προϊόντων. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΠ είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν οι αμφιβολίες των καταναλωτών για κάποιο προϊόν είναι μεγάλες. Έτσι, οι πωλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΕΠ για να μειώσουν την ανασφάλεια των πελατών και να βελτιώσουν τις πωλήσεις. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.