22 Ιαν 2025
READING

9 λόγοι για τους οποίους το μέλλον του retail χρειάζεται καλό σχεδιασμό

5 MIN READ

9 λόγοι για τους οποίους το μέλλον του retail χρειάζεται καλό σχεδιασμό

9 λόγοι για τους οποίους το μέλλον του retail χρειάζεται καλό σχεδιασμό

Φαίνεται πως το λιανικό εμπόριο θα συνεχίσει να αγωνίζεται, καθώς θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις νέες συνήθειες και συμπεριφορές των καταναλωτών που επιταχύνονται από την πανδημία. Είναι ένας αλληλένδετος φαύλος κύκλος που προκύπτει από διάφορους παράγοντες. Τα δίκτυα καταστημάτων θα υποστούν μια μείωση στο επόμενο διάστημα γιατί ένα σημαντικό μέρος των εσόδων έχει οδηγηθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αυτό με την σειρά του θα επιδράσει ανάλογα.

  1. Λιγότερα καταστήματα 

Πολλά δίκτυα αλυσίδων λιανικής που θα εξακολουθούν να λειτουργούν, έχουν εξασφαλίσει μια θέση στην αγορά αλλά με τη χαμηλότερη απόδοση και λειτουργούν σε λιγότερες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να ταξιδέψουν πιο μακριά προκειμένου να πάνε σε μία τέτοια αλυσίδα, ένα σημείο δυσκολίας για αυτούς.

  1. Η εμπειρία των καταστημάτων λιανικής επιδεινώνεται επειδή αφιερώνεται χώρος για την εκπλήρωση ηλεκτρονικών παραγγελιών

Πολλά καταστήματα πραγματοποιούν online παραγγελίες και επιστροφές από τα καταστήματα λιανικής, καθώς η αποστολή είναι φθηνότερη λόγω των μικρότερων αποστάσεων και οι in-person επιστροφές δεν έχουν έξοδα αποστολής. Επομένως, υπάρχει λιγότερος χρόνος για διάθεση στους πελάτες στα καταστήματα με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η εμπειρία αγορών.

  1. Λιγότερα αποθέματα στα καταστήματα

Με λιγότερους πελάτες να μπαίνουν σε φυσικά καταστήματα, υπάρχει λιγότερη ανάγκη να μεταφερθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπορεύματα σε κάθε κατάστημα. Εάν οι πελάτες δεν μπορούν να βρουν το μέγεθός τους ή να εξερευνήσουν όσα προϊόντα επιθυμούν, ενδέχεται να μην επισκεφτούν τα καταστήματα που έχουν μειωμένα εμπορεύματα. 

  1. Λιγότερες επισκέψεις μη προγραμματισμένων ραντεβού από τους πελάτες 

Με λιγότερες επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα ή εμπορικούς δρόμους, επειδή οι αγαπημένες αλυσίδες λιανικής δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας, θα υπάρξουν λιγότερες μη προγραμματισμένες επισκέψεις σε καταστήματα, γεγονός που στο παρελθόν γινόταν καθημερινά αφού ο κόσμος πήγαινε βόλτες και πέρναγε μπροστά από χιλιάδες καταστήματα τα οποία μπορούσε να επισκεφθεί. 

  1. Οι εταιρικοί πόροι/επενδύσεις εστιάζουν όλο και περισσότερο στην περαιτέρω βελτίωση των διαδικτυακών εμπειριών, σε βάρος του λιανικού εμπορίου

Οι εταιρικοί πόροι εστιάζονται στην περαιτέρω βελτίωση της διαδικτυακής εμπειρίας αγορών μέσω της ψηφιακής προσομοίωσης των πλεονεκτημάτων των αγορών. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν συμβουλές ομορφιάς one-on-one, δοκιμές προιόντων μέσω επαυξημένης πραγματικότητας ή προγράμματα εύκολης επιστροφής οπου οι εταιρείς στέλνουν στους πελάτες προιόντα με εύκολες επιστροφές και χωρίς έξοδα αποστολής.   

  1. Η δημιουργία καταστημάτων με βιωματικές εμπειρίες είναι δαπανηρή και δύσκολο να δικαιολογηθεί για πολλές τοποθεσίες

Πριν από την πανδημία, προκειμένου οι έμποροι λιανικής να προσελκύσουν πελάτες και να τους παροτρύνουν να βγουν από το σπίτι τους και να πραγματοποιήσουν αγορές από τα φυσικά καταστήματα, η τάση για όσους μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά, ήταν να επενδύσουν σε καταστήματα λιανικής και να μετατρέψουν τους χώρους τους σε πιο βιωματικούς, ψηφιακούς και διαδραστικούς. Τα Nike House of Innovation είναι ορισμένα παραδείγματα που έχουν δημιουργήσει βιωματικές εμπειρίες. Με τις πωλήσεις να βρίσκονται σε πτωτική πορεία, οι οποίες προέρχονται από το φυσικό λιανικό εμπόριο, είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα λιανικού εμπορίου. 

  1. Το λιανικό εμπόριο θεωρείται από πολλούς ως επένδυση marketing  

Πολλές εταιρίες προϋπολογίζουν τα έξοδα των καταστημάτων λιανικής τους στον προϋπολογισμό τους σχετικά με το μάρκετινγκ και δεν περιμένουν μια θετική απόδοση επένδυσης (ROI) στα καταστήματα. Οι τοποθεσίες λιανικής θα είναι μάλλον μια επένδυση παντός καναλιού που επιτρέπει στους πελάτες να δοκιμάσουν τα προϊόντα, μερικά από τα οποία στη συνέχεια αγοράζονται στο διαδίκτυο. Φαίνεται πως το λιανικό εμπόριο θεωρείται ως ένα κατάστημα μέσων και κοινωνική κοινή χρήση «Instagramable».Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι στην πρώτη δυσκολία θα διακοπούν τα έξοδα marketing, συνεπώς έξοδα για τα φυσικά καταστήματα.

  1. Το θέμα της υγείας κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται διπλά για το εάν θα επιστρέψουν στις αγορές τους σε πολυσύχναστα καταστήματα 

Ενώ στο παρελθόν ο πολύς κόσμος στα καταστήματα ήταν ένα σημαντικό και θετικό σημάδι,  κάνει τώρα πολλούς από τους ανθρώπους να ανησυχούν όταν βλέπουν μεγάλο πλήθος ανθρώπων μέσα στα καταστήματα. Πολλοί πραγματοποίησαν αγορές από το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της Covid-19 από κατηγορίες που προηγουμένως είχαν αντισταθεί να αγοράσουν.  

  1. Η λιγότερη in-person λιανική πώληση μπορεί να μειώσει την ευκολία εύρεσης νέων αντικειμένων

Πολλοί γνωρίζουν οτι είναι πιο δύσκολο να ξεκινήσει μια εταιρεία να πουλάει νέα προιόντα αποκλειστικά στο διαδίκτυο, καθώς η ανακάλυψη είναι πιο δύσκολη. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία είναι πιο επιλεκτική και επικεντρώνεται στα προϊόντα που έχει ήδη ξεκινήσει να λανσάρει. Ενώ ορισμένες νέες εξειδικευμένες μάρκες καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια παρουσία αποκλειστικά στο διαδίκτυο με εξαιρετικά κοινωνικά μέσα και προγράμματα με influencers, σε γενικές γραμμές είναι πιο δύσκολο να υπάρχει η ίδια αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο όπως στα φυσικά καταστήματα

Βασικές επιλογές αντίδρασης στην αλλαγή

– Η ύπαρξη μιας εξαιρετικής ψηφιακής εμπειρίας είναι πιο σημαντική από ποτέ καθώς είναι αναγκαία η αναπαραγωγή θετικών προσωπικών εμπειριών με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους.

– Ο αριθμός των νέων προϊόντων θα πρέπει να αξιολογηθεί και ίσως να χρειαστεί οι εταιρίες να εστιάσουν σε λιγότερα.

– Τα φυσικά καταστήματα θα πρέπει να είναι ακόμη πιο συναρπαστικά προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές, ωστόσο αυτό είναι αρκετά δαπανηρό και δεν μπορεί να γίνει παντού. Για το μέγιστο όφελος, οι συναρπαστικές τοποθεσίες λιανικής πώλησης πρέπει να θεωρούνται χώροι για εκδηλώσεις και buzz μέσων κοινωνικής δικτύωσης και “επιδείξεις” προϊόντων.

– Οι έμποροι λιανικής πρέπει να βεβαιωθούν ότι η διαδικτυακή εκπλήρωση παραγγελιών από το φυσικό λιανικό εμπόριο δεν επηρεάζει σημαντικά την εμπειρία των πελατών στο κατάστημα.

– Τα νέα μικρά καταστήματα ενδέχεται να επανεξετάσουν το πού βρίσκονται. Εάν οι μεγάλες αστικές περιοχές με μειωμένη επισκεψιμότητα δεν μπουν πάλι στην κανονικότητα και ένας μεγάλος αριθμός ατόμων συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι, η προαστιακή τοποθεσία για νέα καταστήματα μπορεί τώρα να είναι μια ελκυστική επιλογή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.