25 Απρ 2024
READING

Ποιο είναι το μέλλον των flagship καταστημάτων;

5 MIN READ

Ποιο είναι το μέλλον των flagship καταστημάτων;

Ποιο είναι το μέλλον των flagship καταστημάτων;

Με πολλά μεγάλα flagship καταστήματα να κλείνουν τις πόρτες τους τα τελευταία χρόνια, είναι εύκολο να αναρωτηθούμε αν υπάρχει ακόμα μια θέση για αυτά τα καταστήματα στον σημερινό κόσμο λιανικής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις από την πανδημία της Covid-19. 

Τα flagship καταστήματα συνήθως υπάρχουν σε μέρη με πολλή κίνηση ανθρώπων, όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε μια εποχή που σχεδόν όλα τα διεθνή, ακόμη και εγχώρια, ταξίδια έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται, τα flagship καταστήματα είναι δύσκολο να ευδοκιμήσουν. Επιπλέον, οι φυσικοί λιανοπωλητές επιθυμούν να βρίσκονται όλο και πιο κοντά στα σημεία όπου βρίσκονται καθημερινά οι πελάτες προκειμένου να τους εξυπηρετούν καλύτερα. Αυτό σημαίνει συχνά μικρότερα καταστήματα σε περισσότερα μέρη, σε αντίθεση με μια μεγάλη παρουσία.

Ωστόσο, ύστερα από την λήξη της πανδημίας οι άνθρωποι θα αναζητήσουν ξανά επιλογές ψυχαγωγίας και έμπνευσης μέσα στα φυσικά καταστήματα λιανικής. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες ενδείξεις σχετικά με το μέλλον των νέων flagship καταστημάτων που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Σε έναν κόσμο μετά την πανδημία, το φυσικό λιανικό εμπόριο πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές. Ένας μοναδικός τρόπος είναι να δημιουργήσει ένα κατάστημα το οποίο θα είναι αδύνατο να αγνοηθεί από τους πελάτες.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Τόκιο όπου πάρα πολλές εταιρείες έχουν τα πιο σημαντικά flagship καταστήματα σε όλη την Ασία.Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα flagship καταστήματα είναι παράδειγμα συμβολισμού σε διεθνές επίπεδο για αρκετές μάρκες.Η πολυτελής μάρκα Louis Vuitton παρουσίασε πρόσφατα μια εκπληκτική νέα πρόσοψη για το flagship κατάστημα της στο Ginza. Το νέο εξωτερικό μοιάζει με μια στήλη νερού, σε μια κυματισμένη κίνηση, που περιβάλλει το κατάστημα, γεγονός που δημιουργεί έναν όμορφο χώρο που ξεχωρίζει από όλα τα κτίρια γύρω του. Το συγκεκριμένο κατάστημα μπορεί να το επισκεφτεί ο οποιοσδήποτε απλά και μόνο για να δει πόσο εντυπωσιακό είναι.

Επίσης, στο Τόκιο, η ιαπωνική μάρκα ομορφιάς Shu Uemura άνοιξε ένα ξεχωριστό flagship κατάστημα. Με έδρα το Omotesando, το κατάστημα μοιάζει με μια τεράστια μαύρη θήκη μακιγιάζ από έξω. Υπάρχει μια κόκκινη λεπτομέρεια γύρω από την πόρτα εισόδου ώστε να μοιάζει με το κόκκινο και μαύρο χρώμα της μάρκας.Και πάλι, αυτό είναι ένα κατάστημα που «μιλάει πολύ» μέσω της αρχιτεκτονικής του. Η τολμηρή αρχιτεκτονική είναι ένας τρόπος για να προσελκύσουν οι μάρκες περισσότερους πελάτες στο κατάστημα.

Αντίστοιχη είναι η λογική σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη.Και στην Ελλάδα υπάρχουν καταστήματα τα οποία εκπροσωπούν μια μάρκα και την εκφράζουν με flagship καταστήματα.Το ερώτημα είναι πως μια μάρκα μπορεί και “αντέχει” να υποστηρίξει τα μεγάλα κόστη κατασκευής και λειτουργίας τέτοιων καταστημάτων χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την συνολική κερδοφορία.

Μια άλλη τάση στα flagship καταστήματα που βοηθάει στην καλυτερη διαχειριση σε κόστη είναι οι συνεργατικοί χώροι καθώς τα flagship καταστήματα έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να είναι μια προσθήκη στα υπάρχοντα καταστήματα όπου οι πελάτες μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με το brand.Στεγάζοντας πολλές μάρκες σε ένα κατάστημα δημιουργείται ένας πραγματικός χώρος ο οποίος εξυπηρετεί επίσης τις συνήθειες των πελατών σχετικά με τις αγορές τους. Οι διαδικτυακοί αγοραστές συνηθίζουν να βρίσκουν ό, τι θέλουν με μία κίνηση μέσω αγορών και μηχανών αναζήτησης. Αυτό το κατάστημα κάνει το ίδιο πράγμα σε φυσική μορφή. Αντί να χρειάζεται να μεταβούν σε πολλά καταστήματα οι πελάτες μπορούν να πάνε σε ένα χώρο προκειμένου να αγοράσουν περισσότερες μάρκες.Επίσης τα πολυκαταστήματα υψηλού επιπέδου είναι μια επιλογή αντι μια εταιρεία να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά δικό της χώρο για ένα flagship κατάστημα.

Επίσης η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, από τη διερεύνηση του καταλόγου προϊόντων μέχρι την πληρωμή όλα θα πρέπει να είναι πλήρως δικτυωμένα αφού ένα flagship κατάστημα -με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημία- είναι απαραίτητο να είναι και ένα τεχνολογικό ιδανικό παράδειγμα για κάθε μάρκα.Η τάση για την χρήση της τεχνολογίας στα flagship καταστήματα είναι εκθετικά αυξητική και ίσως να αποτελέσει και τον πιο κρίσιμο παράγοντα αξιολόγησης για τους επισκέπτες-πελάτες.

Υπάρχει σίγουρα χώρος για τα flagship καταστήματα στο μέλλον της φυσικής λιανικής, ωστόσο πρέπει να κερδίσουν την θέση τους.Κάθε ένα από τα flagship καταστήματα είναι ένα εργαστήριο βιωματικής εμπειρίας πώλησης. Η μάρκα θα δοκιμάσει διαφορετικές ψηφιακές ενσωματώσεις, διατάξεις καταστημάτων και θεματικούς χώρους και θα εφαρμόσει τα πιο επιτυχημένα μοντέλα σε μικρότερα καταστήματα.Αυτή η εστίαση σε φυσικά καταστήματα μπορεί να φαίνεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά κάθε κανάλι ενισχύει το άλλο.

Μόνο ο σωστός συνδυασμός μεταξύ φυσικών καταστημάτων και ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η απάντηση στις αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά.Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά και τα φυσικά καταστήματα δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν.Η ισορροπία και η συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο καναλιών αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τα brands που χρειάζονται υψηλές πωλήσεις αλλά και μεγάλη αξία για την μάρκα τους

Το flagship κατάστημα είναι εκεί όπου “δίνονται” όλες οι υποσχέσεις μάρκας, αλλά η παρουσία του είναι περιορισμένη – δεν είναι η καθημερινή εμπειρία.Και αφού το flagship κατάστημα είναι ο τόπος όπου “δίνονται” υποσχέσεις, τότε το κανονικό κατάστημα είναι εκεί όπου υλοποιούνται αυτές οι υποσχέσεις της μάρκας.Τελικά τα flagship καταστήματα είναι απαραίτητα και οδηγούν μια μάρκα αλλά και το υπόλοιπο δίκτυο προσθέτει η αφαιρεί αξία από την μάρκα.Προφανώς λοιπόν η ισορροπία μεταξύ τους είναι αυτή που καθορίζει εάν η αξία που δημιουργεί ένα flagship κατάστημα δεν “φθείρεται” στα υπόλοιπα καταστήματα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.